Tarjoilut minimiin, hankinnat jäihin ja kokoukset Skypellä – Kouvola hakee säästöjä monesta paikasta

Kaupungin talous on painumassa 14 miljoonaa euroa alijäämäiseksi tänä vuonna.

kuntatalous
Kouvolan vaakuna kyltissä, taka-alalla pyöräileviä lapsia.
Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan kaupunki kiristää vyötä loppuvuonna.

Verotulojen romahtaminen ja aikuisväestön menojen kasvu ovat johtaneet siihen, että kaupungin tämän vuoden tulos on jäämässä 14 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Verotulot ovat jäämässä viisi miljoonaa euroa budjetoitua pienemmiksi.

Toimialat ovat valmistelleet omat ehdotuksensa säästökohteista, joita käsitellään kaupunginhallituksessa ensi maanantaina. Niiden lisäksi hallitus käsittelee koko kaupunkia koskevia säästötoimia, jotka ulottuvat kokousten tarjoiluista aina henkilöstön koulutuksiin.

Hankinnat jäihin

Kaupunginjohtaja Marita Toikka esittää muun muassa, että pakollisia hankintoja lukuun ottamatta kaikki hankinnat jäädytetään loppuvuodeksi. Kokoustarjoilut minimoidaan sekä ulkopuolisten vierailijoiden että kaupungin omien kokousten osalta. Virkamatkoja suositellaan tehtäväksi aina halvimmalla kulkuneuvolla.

Henkilöstön kannalta ehdotetaan muun muassa määräaikaisten työntekijöiden käytön minimoimista.

Matkakustannusten säästämiseksi kokouksiin tulisi osallistua ensisijaisesti Skypen eli videoyhteyden kautta, ja kokoukset pitäisi järjestää kaupungin alueella.

Henkilöstön koulutuksia ja muita tilaisuuksia karsitaan ja pyritään ylipäätään siirtämään ensi vuoden puolelle.

Ylitöitä vältettävä

Ylitöiden tekemistä tulisi välttää, ja vuosilomia tulisi pitää mahdollisimman paljon tämän vuoden puolella. Kaikkien vapautuvien virkojen ja tehtävien täyttäminen siirretään ensi vuodelle.

Kaupungin taloustilannetta käsiteltiin valtuustoseminaarissa keskiviikkona. Kaupunginjohtaja Marita Toikka linjasi, että veroprosenttia ei aiota nostaa, vaan tasapainoa haetaan palveluverkosta. Säästökeinojen joukossa on esimerkiksi palvelujen keskittäminen tiettyihin toimipisteisiin lomien ja arkipyhien ajaksi.