1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuusi huippujuttua lauantai-iltaan: Kokeile, onko sinulle parempi kesä- vai talviaika, ja lue, mitä kiinalaiset kodit kertovat asukkaistaan

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon mielenkiintoisimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

toimeentulotuki
Pilariksi kasattuja pronssisia kellotauluja, kaikissa eri kellonaika.
Valinnanvaraa kellonajoissa. Ranskalaistaitelija Armanin veistos seisoo Gare Saint-Lazaren rautatieaseman edessä Pariisissa.Ian Langsdon / EPA
Tiina Hedborg
Tiina Hedborgin mielestä toimeentulotuen siirto kunnilta Kelalle meni todella pahasti pieleen, sillä kunnan sosiaalityöntekijöillä oli parempi käsitys tukea tarvitsevien arjesta kuin Kelan työntekijöillä.Toni Määttä

Kela leikkaa yhä useamman toimeentulotukea, eikä se naurata leipäjonon asiakkaita – "Jos se tästä vielä pienenee, on kuin mentäisiin sisällissota-aikaan"

Toimeentulon siirto kunnilta Kelalle saa kovaa arvostelua leipäjonossa. Yli 11 000 suomalaisen toimeentulotuen perusosaa on alennettu tänä vuonna. Se tarkoittaa viimesijaiseksi tarkoitetun turvan pienenemistä 100–200 eurolla.

Piirros
Kuva on graafikon näkemys siitä, miltä flunssa-aalto voisi näyttää tulevaisuudessa ennustekartalla.Mari Huhtanen

"Pohjanmaalla luvassa flunssaa" – Jemenissä ehkäistään jo koleraa ennusteiden avulla, mutta voiko muistakin taudeista pian varoittaa kartoilla?

Sodan keskellä Jemenissä kokeillaan, auttavatko riskilaskelmat ja sääennusteet hillitsemään tappavaa koleraa. Tutkijat haluavat testata mallia muuallakin.

Shaun Dougherty
Shaun Doughertyn mielestä katolinen kirkko on keskittynyt suojelemaan mainettaan.Nina Svahn

Katolisen pedofiilipapin uhri Shaun Dougherty Ylen haastattelussa: "Pappi raiskasi minut suihkussa 13-vuotiaana"

Pennsylvanialaisessa pikkukaupungissa kasvanut Shaun Dougherty vaikeni kokemuksistaan vuosikymmeniä, kuten moni muukin. Elokuussa julkaistun raportin mukaan Pennsylvaniassa yli tuhat lasta joutui katolisten pappien hyväksikäyttämiksi.

Kesäaika oli sota-ajan keksintö – tuleeko siitä Suomen uusi aikavyöhyke?

Liikenne- ja viestintäministeriö kysyy parhaillaan meiltä kaikilta kantaa siihen, otetaanko Suomessa pysyvään käyttöön normaali- eli talviaika, kesäaika vai kenties jotakin muuta. Kesä- vai talviaika -keskustelua käydään pitkälti terveysnäkökulmista. Historiallinen syy kesäaikaan oli aivan toinen, ja aikavyöhykepäätöksissä on roimasti politiikkaa. Kokeile tästä, kumpi sopii sinulle paremmin, kesä- vai talviaika.

Jenny Matikainen
Yle Uutisgrafiikka

Jenny Matikainen: Metrossa kaikki tuijottavat samanlaista älypuhelinta, mutta vierailu kiinalaisissa kodeissa paljastaa syvän elintasokuilun

Kiinassa koulutus on menolippu parempaan elämään, ja se on helpommin kaupunkilaisen ulottuvilla, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen blogissaan.

Ikenet vuotavat verta -piirros
Stina Tuominen / Yle

Joka toisen suomalaisen suussa muhii sydänkohtauksen riski – 10 pysäyttävää tietoa ja neuvoa suun terveydestä

Suomalaisen nuorison hampaat häviävät vertailussa naapurimaille, aikuisista miehistä vain puolet harjaa riittävästi ja kolmannes pelkää mennä hammaslääkäriin.

Lue seuraavaksi