Yellowstonen kuuma lähde yökkäsi 1930-luvun tutin ja muuta turistien paiskomaa roinaa

Yellowstonen laakean tulivuorikraatterin kuumat lähteet ovat olleet tänä syksynä epätavallisen aktiivisia. Vuori itse ei ole heräämässä, tutkijat rauhoittelevat.

tiede
Kaarevan soikion muotoinen lähde karussa maastossa.
Ear Spring oli pitkään näin rauhallinen, mutta syyskuun puolivälissä se ruikkasi korkean vesisuihkun, ja purkaukset ovat sittemmin jatkuneet pienempinä.James St. John / CC BY 2.0

Yhdysvaltain Yellowstonen kansallispuiston yleensä rauhallinen kuuma lähde Ear Spring on sylkenyt ilmaan rajuimman vesipurkauksensa kuuteen vuosikymmeneen. Tulikuuman veden purkaus ylsi yhdeksän metrin korkeuteen.

Veden, höyryn, kivien ja mudan lisäksi lähteen syvyyksistä sinkoutui laajalle alueelle muovikuppeja, tölkkejä, tupakantumppeja, kolikoita ja muuta roinaa, jota ihmiset olivat pudotelleet nähtävyyden kitaan vuosikymmenien aikana.

Ihan kaikki Ear Springin yökkäämä ei ole pelkkää roskaa. Joillakin esineillä voi olla historiallista arvoa. Ne saattavat päätyä Yellowstonen arkistoihin, kun asiantuntijat ovat tutkineet löydöt. Kaikki kolikotkin aiotaan puhdistaa ja tutkia.

Sekalaisessa joukossa huomiota on herättänyt etenkin vanha tutti, joka on ilmeisesti 1930-luvulta. Vaikka se on aikansa muisto, sekin oli väärässä paikassa, sillä vieraat esineet voivat vahingoittaa lähteitä, Yellowstonesta moititaan.

Puisto toivoo Facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun)an, että Ear Spring purskauttaa vastedes pinnalle vain vettä ja luonnonkiviä.

Pöydälle aseteltuja esineitä, muun muassa tölkkejä, betonilohkare ja kymmeniä kolikoita.
Muun muassa tällaista Ear Springin syvyyksiin oli päätynyt. Vanha tutti on pöydän vasemmalla laidalla.Yellowstone National Park

Joitakin vuosia sitten yhdysvaltalais-saksalainen tutkimus (siirryt toiseen palveluun) osoitti optisilla mittauksilla ja matemaattisella mallinnuksella, miten suuria muutoksia ihmisten heittelemät kolikot, pikkukivet ja roska ovat aiheuttaneet yhdessä Yellowstonen lähteistä.

Ennen 1960-lukua Yellowstonen Morning Glory -lähde oli nimensä mukainen, syvän sininen. Morning glory on sinikukkainen kasvi, aitoelämänlanka. Nykyisin lähteellä on myrkynvihreä silmä, jota ympäröi oranssinkeltainen reunus.

Tutkijat tulivat siihen tulokseen, että lähteeseen vuosikymmenien aikana kertyneet vierasesineet olivat tukkineet aukkoja, joista veteen nousee lämpöä.

Viilentyneestä lähteestä tuli mieluisa paikka sellaisille fotosynteesiä hyödyntäville mikro-organismeille, joita siellä ei luultavasti ollut aiemmin. Rajusti muuttuneet värit ovat noiden mikrobimattojen ja valon heijastumisen yhteispeliä, tutkijat päättelivät.

Lumisilta vuorilta ryöppyävä putous.
Yellowstonen putouksia.U. S. National Park Service

Yellowstonen vartijat ovat olleet toistuvasti huolissaan sotkemisen lisäksi myös siitä, että ihmiset eivät pysy viitoitetuilla poluilla ja jotkut syyllistyvät tyhmiin temppuihin. Yli 20 ihmisen tiedetään kuolleen lähteiden aiheuttamiin palovammoihin.

Toissa vuonna nuori turisti kuoli yritettyään uida kiehuvan kuumassa lähteessä, jonka vedessä on erityisen paljon happoa. Hänen ruumiinsa suli jäljettömiin.

Yellowstone on henkeäsalpaavan kaunis, mutta se voi myös viedä hengen monella tavalla, puiston viranomaiset varoittavat (siirryt toiseen palveluun).

Ihmisiä on hukkunut lähteiden lisäksi puiston jokiin ja järviin, joiden vesi voi yllättää kylmyydellään.

Vaaraa voivat aiheuttaa myös villieläimet. Yellowstonessa on karhuja ja susia, mutta eniten vammoja ihmisille ovat aiheuttaneet biisonit. Ne juoksevat kolme kertaa ihmisen vauhtia, viranomaiset muistuttavat.

Biisoniuros kahlaa joessa.
Biisoni kastautumassa Yellowstonen joessa.U.S. National Park Service

Ear Spring on jatkanut ison purkauksen jälkeen pulputtelua jo kolmen viikon ajan. Nämä myöhemmät purkaukset ovat ulottuneen runsaaseen puoleen metriin.

Korvan muotoinen ja siitä nimensä saanut Ear Spring on alueen lähteistä kuumimpia, kiehuvan kuuma.

Sen lisäksi useat muutkin Yellowstonen geysiirikukkulan lähteet ovat tänä syksynä havahtuneet yskimään. Lähteisiin on auennut uusia kanavia, ja maan pintaan on tullut lisää halkeamia.

Alueella liikkuminen on nyt kielletty, jotta ihmiset eivät saisi päälleen polttavia pärskeitä.

Myös puiston ja samalla maailman suurin kuuma lähde Steamboat, "höyrylaiva", aloitti purkautumisten sarjan keväällä uinuttuaan neljä vuotta. Steamboatin suihkaukset voivat yltää jopa yli 120 metriin.

Ilmakuva kuuman lähteen vesi- ja höyrypurkauksesta. Taistalla näkyy rakennuksia ja parkkipaikka.
Yellowstonen kuuluisin kuuma lähde Old Faithful, "vanha uskollinen", sai nimen purkaustensa säännöllisyyden ansiosta.U.S. National Park Service

Yellowstone sijaitsee tulivuoren laakeassa kraatterissa, kalderassa. Kun lähteiden toiminta lisääntyy, se nostattaa aina kysymyksiä siitä, onko itse tulivuori purkautumassa.

Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen UGS (siirryt toiseen palveluun):n mukaan sellaisesta ei ole vaaraa.

Muutoksen lähteiden aktiivisuudessa tapahtuvat vain muutaman sadan metrin syvyydessä Maan kuoressa; magmaan on matkaa useita kilometrejä, UGS muistuttaa.