Unkari ja Ukraina ajautuivat kiistaan vähemmistöoikeuksista – Häätävät toistensa konsulit

Unkari on uhannut kiistan takia tyrmätä Ukrainan pyrkimykset liittyä Natoon ja EU:hun.

vähemmistöt
Ukrainanunkarilainen Zsuzsanna Simon-Arpa opettamassa unkaria unkarinkielisessä toisen asteen koulussa.
Ukrainanunkarilainen Zsuzsanna Simon-Arpa opettamassa unkaria unkarinkielisessä toisen asteen koulussa Uzhgorodissa Ukrainassa vuosi sitten. Sittemmin Ukrainan hallitus on muuttanut opetusta koskevaa lainsäädäntöä niin, ettei vähemmistökieliä saa enää käyttää toisen asteen koulutuksessa tai sitä korkeammalla asteella.Janos Nemes / EPA-EFE

Ukraina vaatii Unkaria lähettämään kotiin konsulinsa ukrainalaisesta Berehoven kaupungista läheltä maiden rajaa.

Ukrainan ulkoministeriö on antanut konsulille kolme vuorokautta aikaa poistua maasta. Unkari vastasi kehotukseen häätämällä Ukrainan Budapestin-konsulin.

Syynä on Ukrainan ja Unkarin kiista Ukrainan unkarilaisvähemmistön asemasta.

Ukraina on suuttunut siitä, että Berehoven konsulaatti on myöntänyt passeja ukrainanunkarilaisille. Ukrainan laki ei salli kaksoiskansalaisuutta.

Riitaa on myös unkarin kielen käytöstä ukrainalaiskouluissa.

Ukrainan lain mukaan opetuskielenä toisen asteen kouluissa on vain ukraina. Unkarin mukaan tämä loukkaa unkarilaisvähemmistön oikeuksia, kertoo venäläinen uutistoimisto Tass. (siirryt toiseen palveluun)

Ukrainan ulkoministeriö on lähettänyt Unkarin suurlähettiläälle kirjeen, jossa Unkaria kehotetaan pidättymään epäystävällisistä toimista Ukrainaa vastaan sekä vaaditaan, etteivät Unkarin viranomaiset riko Ukrainan lakeja, kertoo ukrainalainen nettilehti Kyiv Post. (siirryt toiseen palveluun)

Ukrainan ulkoministeriön mukaan Kiova katsoo Ukrainan unkarilaisväestön olevan yhdistävä tekijä maiden välillä.

Unkari on uhannut (siirryt toiseen palveluun) kiistan takia torjua Ukrainan pyrkimykset päästä EU:n ja sotilasliitto Naton jäseneksi.

Ukrainassa asuu noin 100 000 etnisesti unkarilaista. Berehov sijaitsee lähellä Ukrainan ja Unkarin rajaa.