Hyppää sisältöön

Muistatko Hullu luokka -kirjat? Nuorten kirjoittamien kirjojen julkaiseminen on harvinaista, mutta Kaisa Viitala oli oman aikansa teinikirjailija

Kaisa Viitalan ensimmäinen romaani julkaistiin kirjailijan ollessa 13-vuotias. Omaperäisille, vahvoille nuorten teksteille saattaisi olla tilausta nykykirjallisuudessa.

Kaisa Viitala on kirjoittanut tyttönimellään Hullu luokka -sarjaa ja muita nuortenkirjoja, jotka löytyvät kirjaston kokoelmista. Kuva: Milla Kaura/Yle

Seinäjokelainen Kaisa Viitala (o.s. Ikola) on kirjoittanut toistakymmentä nuortenkirjaa. Niiden painokset ovat kustantajalta ja kaupoista loppu, mutta kirjastosta kirjoja vielä löytyy.

Ja tietysti Viitalan omasta hyllystä.

– Minulla on yksi kappale jokaista, Kaisa Viitala sanoo.

Kaisa Viitalan tie kirjailijaksi on ainutlaatuinen. 13-vuotiaana hän voitti kirjoituskilpailun ja hänen käsikirjoituksensa Lauran syyslukukausi (Kauppiaitten kustannus, 1987) julkaistiin. Seuraavien 13 vuoden aikana Viitalalta ilmestyi nuortenkirjoja vielä 14.

“10-vuotiaana päätin, että minusta tulee kirjailija”

Kaisa Viitala sairastaa synnynnäistä osteogenesis imperfecta -sairautta. Hän on joutunut pienestä pitäen viettämään pitkiäkin aikoja sairaalassa, sillä luustonhauraussairauden takia hänelle asennettiin jo muutaman vuoden ikäisenä ydinnaulat reisiluihin.

Viitala muistaa, että Lastenklinikalla Helsingissä oli sisäinen tv-kanava, joka näytti lastenohjelmia, mutta muita mahdollisuuksia esimerkiksi television töllöttämiseen ei sairaalassa sitten ollutkaan. Ja, kun kotonakin oli liikuttava varovasti, piti keksiä, miten aikansa kuluttaa.

– Oli kirjat. Luin kaikkea, Viitala sanoo.

Poika- ja tyttökirjojen joukosta kaikkein suurimman vaikutuksen Viitalaan tekivät Anni Polvan Tiinat.

– Niistä tuli niin rakkaita, että 10-vuotiaana päätin, että minusta tulee kirjailija.

Kymmenen vuotta Hullua luokkaa

Kaisa Viitalan tunnetuimpia nuortenkirjoja ovat vuosina 1990-2000 ilmestyneet Hullu luokka -kirjat (Kirjapaja Oy).

Sarja alkoi luokkatoveri Minna Kulmalan kanssa kirjoitetuista teksteistä. Yhteensä Viitala julkaisi kirjasarjaa 10 osaa.

– Kun viimeinen osa ilmestyi vuonna 2000, olin kyllä aika helpottunut. Olin vuosia pyörittänyt samaa tarinaa, johon piti aina keksiä jotain uutta, mutta samalla pitää ne elementit, joista lukijat tykkäsivät.

Hullu luokka -sarjan lisäksi Viitala kirjoitti Lauran syyslukukaudelle jatko-osan Lauran kevätlukukausi (Kauppiaitten kustannus Oy, 1988) ja häneltä julkaistiin myös kolmiosainen Skotlantiin sijoittuvan Ylämaa -sarja (Kirjapaja Oy, 1993-1995). Samaan aikaan hän myös opiskeli ja kiersi kertomassa kirjoittamisesta kouluissa.

– Kyllä se oli aika vauhdikasta, Viitala huokaisee.

– Olen miettinyt, millaista se myllytys olisi ollut, jos olisi ollut vielä sosiaalinen mediakin. Silloin oltiin kuitenkin vain ihailijakirjeiden ja kouluvierailujen varassa.

Nuorten julkaiseminen erittäin harvinaista

Teini-ikäisenä kirjan tai kirjasarjan julkaiseminen on poikkeuksellista. Tänä syksynä julkaistun tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) esikoiskirja julkaistaan keskimäärin 36-vuotiaana.

– Minä en osannut 13-vuotiaana ajatella muuta kuin että oman sarjan voitto ja haastatteluihin pääseminen oli mahtavaa. En tiennyt, miten vaikeaa on saada kirja läpi kustantajalla ylipäätään, saati teini-ikäisenä, Kaisa Viitala sanoo.

Hän muistaa myös Hulluista luokista otetut painosmäärät varsin suurina.

– Kustannusmaailma on kohdellut minua helläkätisesti, vaikka totta kai "hylsytkin" ovat tulleet tutuiksi.

Ongelma on kuitenkin, että nuorten tekstit pohjautuvat usein jo suosittuihin ilmiöihin. Kustantamon puolella oltaisiin kiinnostuneita jostain uudesta ja rajoja rikkovasta äänestä ja muodosta.

Paula Halkola

WSOY:n lasten ja nuortenkirjaosaston kustantaja Paula Halkolan mukaan erityisen nuorten tekijöiden kirjoja ei ole julkaistu yhtiössä viime vuosina, mutta se ei johdu tahtotilasta. Halkola kertoo kaipaavansa kirjallisuuteen vahvan, omaperäisen nuoren tekijän ääntä.

– Ongelma on kuitenkin, että nuorten tekstit pohjautuvat usein jo suosittuihin ilmiöihin. Kustantamon puolella oltaisiin kiinnostuneita jostain uudesta ja rajoja rikkovasta äänestä ja muodosta, Halkola sanoo.

Lasten keskus ja Kirjapaja Oy:n lasten ja nuortenkirjojen kustannuspäällikkö Tanja Poskela sanoo, että alle 18-vuotiaiden tekstejä tarjotaan heille useita vuodessa. Nuoren käsikirjoituksen päätyminen julkaistavaksi olisi kuitenkin erittäin harvinaista, eikä Poskela muista sellaista omalta uraltaan.

Gummerukselle nuorten käsikirjoituksia puolestaan tulee harvoin. Toimitusjohtaja Anna Baijarsin esimerkit nuorista kirjailijoista ovatkin ulkomaisia. Baijars nostaa esiin ranskalaisen Flavia Bujorin, joka kirjoitti esikoisteoksensa 12-vuotiaana. Toinen nuori kirjailija Gummeruksella on skotlantilainen Estelle Maskame, joka aloitti kirjansa julkaisemisen wattpadissa 13-vuotiaana.

Kaisa Viitala kuvattuna ensimmäisessä Betty-kirjojen fanitapaamisessa Seinäjoella. Kuva: Kaisa Viitalan kotialbumi

Uudet kirjat netissä

Nuortenkirjojen jälkeen historiantutkijan koulutuksen saanut Kaisa Viitala on kirjoittanut useita tilaushistorioita. Kaunokirjallisuutta hän kirjoittaa enää harrastuksekseen. Ja sen, mitä kirjoittaa, kirjoittaa nettiin.

Aikanaan varsin skeptisesti nettiin suhtautuneelle siitä on tullut nyt tärkeä julkaisualusta. Viitala on julkaissut jo kahdeksan nettiromaania.

Viitala muistaa, miten ei ensin halunnut käyttää tietokoneita tai internettiä, mutta kun yliopiston tietokoneissa oli Yahoo-hakukone, hänkin päätti sitä kokeilla. Ensimmäinen haku liittyi Viitalan "suureen rakkauteen" – Skotlantiin.

– Hain jotain Skotlanti-sivua ja olin hyvin hämmästynyt, että onko tällaistakin, Viitala naurahtaa.

Skotlanti-tietoutta kaivanneelle Viitalalle oli aikaisemmin tilattu kaukolainoja Skotlannin kansalliskirjastosta. Nyt tietoa löytyi helpommin ja sen myötä Ylämaa -sarja sai jatkoa. Lisäksi syntyivät omaksi iloksi kirjoitetut Betty-tarinat.

– Sain kirjoittaa jotain, mikä oli vain minulle ja mistä kukaan muu ei tiennyt.

Luku kerrallaan - jännityksen vuoksi

Vaikka Bettyjen piti jäädä vain Viitalan omaan arkistoon, toisin kävi. Hän päätyi julkaisemaan kaksi ensimmäistä kirjaa nettiblogissaan. Nyt Betty-kirjoja on ilmestynyt netissä jo viisi. Lisäksi tarinan seuraava sukupolvi seikkailee jo parissa uudessa nettikirjassa.

Nettikirjat on julkaistu aina luku kerrallaan – jännityksen vuoksi. Uusi luku on ilmestynyt kunkin kirjan omaan blogiin päivittäin kello 10, siihen asti kunnes koko kirja on luettavissa.

– Kolmannen Betty-kirjan julkaisin toisella tavalla, sitä mukaa kuin kirjoitin. Se on näin jälkikäteen tyhmintä mitä ihminen voi tehdä. Kirjan ilmestymisen jälkeen olin aivan puhki, Viitala sanoo.

Luku kerrallaan etenevä tarina herättää lukijoissa myös keskustelua. Kaisa Viitala kertoo, miten joskus luvun tapahtumat saavat lukijajoukon kuohumaan, kunnes tulevissa luvuissa tilanne selviää.

Kirjailijasta keskustelun seuraaminen – ja joskus siihen osallistuminenkin – on mielenkiintoista.

– Joskus lukijat ovat sitä mieltä, että tarina meni aivan väärin ja minä hihittelen täällä itsekseni, kun tiedän, miksi jotain tapahtui.

Betty-romaanien ympärille on syntynyt oma pieni yhteisönsä, joka keskustelee kirjoista Bettyn omassa Facebook-ryhmässä ja on tavannutkin toisiaan pari kertaa. Tapaamisissa on tietysti pukeuduttu kirjojen aikakauden hengen mukaisesti.

– Tapaamisista tulee nöyrä olo. Ihmiset tulevat niihin toiselta puolen Suomea ja ottavat tarinat yhtä vakavasti kuin minä, Viitala naurahtaa.

"Osaisinko julkaista enää kirjaa, joka tulisi kansissa"

Kaisa Viitalalle nettijulkaiseminen sopii. Hän pitää siitä, että palaute lukijoilta tulee välittömästi ja siitä, että voi itse päättää, miten kauan kirja on netissä luettavissa ja miten lukija saa sen itselleen.

Esimerkiksi romaaninsa Oikein, nurin (2011) Kaisa Viitala jakaa linkkinä kaikille, jotka tekevät tutulle tai tuntemattomalle hyvän työn ja ilmoittavat hänelle siitä.

– En tiedä osaisinko julkaista enää sellaista kirjaa, joka tulisi kansissa, olisi hetken kirjakaupassa ja sitten poistettaisiin valikoimasta, Viitala sanoo.

Kuuntele tästä Kaisa Viitalan haastattelu Yle Areenassa.