Suunnittelijat halusivat välttää vanhojen sairaaloiden virheet ja ottivat hoitajat ja potilaat mukaan uuden sairaalan suunnitteluun: ''Millään ei pystyisi ottamaan kaikkia asioita huomioon, jos ei saataisi käyttökokemuksia''

Kouvola päätti uuden uuden sairaalakeskuksen rakentamisesta jo lähes seitsemän vuotta sitten. Nyt kauhan iskeytyminen maahan on lähempänä kuin koskaan.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Ratamo-sairaalakeskus havainnekuvassa.
Kouvolan uuden Ratamo-sairaalakeskuksen julkisivusta tulee tummanharmaa, valkoisilla yksityiskohdilla maustettuna.AW2 Arkkitehdit Oy

Kouvolaan rakennettavasta uudesta Ratamo-sairaalakeskuksesta halutaan vanhoja sairaaloita toimivampi paikka sairastaa ja työskennellä. Tulevan sairaalan tiloja on testattu erityisten mallihuoneiden avulla, joissa niin työntekijät kuin potilaatkin kokeilevat huoneiden toimivuutta ja antavat niistä palautetta sunnittelijoille.

Lisäksi jo suunnitteluvaiheessa on otettu huomioon muiden sairaaloiden virheet, jotta samoja epäkäytännöllisyyksiä ei uuteen sairaalaan tulisi.

– Vuodeosastoilla ja potilashuoneissa työskentelevät tietävät parhaiten, miten se toimii, miten siellä potilasta autetaan, kuinka paljon tilaa tarvitaan ja millaisia ongelmia on ollut ja miten niitä voitaisiin välttää. Millään ei pystyisi ottamaan kaikkia asioita huomioon, jos ei saataisi käyttökokemuksia, projektisuunnittelija Pia Ulmanen toteaa.

Hoitajilta, asiakkailta ja siivoojilta on kerätty näkemyksiä huoneiden toiminnallisuudesta. Heidän kokemuksensa ovat tärkeitä suunnittelussa.

– Aika usein mallihuoneet tehdään myöhässä, vasta rakennusvaiheessa. Me olemme pystyneet tekemään ne ajoissa, jolloin niillä on oikeasti vaikutusta suunnitteluun, projektijohtaja Kai Heiskanen sanoo.

Ratamon tontti Kouvolan oikeus- ja poliisitaloa vastapäätä.
Ratamo nousee metsäiselle tontille Kouvolan oikeus- ja poliisitaloa vastapäätä.Juulia Tillaeus / Yle

Hoitajat ovat vaikuttaneet esimerkiksi käsipaperi- ja käsihuuhdetelineiden sijoitteluun. He ovat myös esittäneet toivomuksia sellaisesta erikoislaitteesta, johon esimerkiksi sairaalakaasut ja sähkölaitteet kytketään.

– Perinteisesti se on sängyn päädyssä vaakatasossa. Jos se olisikin pystyssä sivulla, ei tarvitsisi kumarrella potilaan yli ja varoa tippatelinettä, projektisuunnittelija Pia Ulmanen toteaa.

Asiakkaiden huomiot ovat liittyneet pääasiassa wc- ja suihkutilojen toimivuuteen. Niissä kun potilas toimii paljon yksin.

– Olemme saaneet vinkkejä siihen, missä suhteessa kalusteet kannattaa sijoittaa ja mihin. Muutamia pyörätuolissa olevia asiakkaita on käynyt testaamassa, miten siellä mahtuu toimimaan.

Potilaille kenties tablettitietokoneet

Yksi asiakkaiden arvioitavana olleista asioista on huoneisiin tuleva teknologia. Vaihtoehtoina olisi asentaa potilashuoneisiin joko televisio tai tablettitietokone. Päätöstä ei ole vielä tehty.

– Moni joka käyttää muutenkin tablettitietokonetta, piti siitä, että pääsee nettiin ja voi kuulokkeilla katsoa ihan mitä vain kahden hengen huoneessa häiritsemättä toista potilasta, Ulmanen kertoo.

Tablettitietokoneeseen olisi mahdollisuus myös liittää monia hoitotyötä helpottavia toimintoja. Aloitusnäytössä voisi olla erilaisia kuvakkeita, joiden kautta potilas voisi lähettää hoitajille viestejä.

– Jos potilas tarvitsisi lääkettä, hän voisi painaa lääkkeen kuvasta ja juotavaa tarvitessaan vesilasin kuvasta, Pia Ulmanen sanoo.

Ratamo-sairaalakeskus havainnekuvassa.
Ratamon on määrä valmistua keväällä 2021.AW2 Arkkitehdit Oy

Ulmanen uskoo, että Ratamosta tulee vanhoja sairaaloita toimivampi.

– Apuvälineiden ja lääkintälaitteiden hyödyntäminen ja kaikki on ja tulee olemaan niin erilaista kuin vuosikymmeniä sitten. Kotkassakin on ollut vanhoja viiden-kuuden hengen huoneita. Se on jo aikansa elänyttä ja vanhanaikaista. Nyt pitää olla pienemmät potilashuoneet.

Mallihuoneista saatuja kommentteja hyödynnetään myös Kotkan keskussairaalan laajennuksen suunnittelussa.

Muita sairaalahankkeita hyödynnetään

Ratamo-sairalakeskuksen suunnittelussa on hyödynnetty muista Suomen sairaalahankkeista saatuja kokemuksia. Suunnittelijat ovat vierailleet Lappeenrannan K-sairaalassa, Jyväskylässä Keski-Suomen uudessa sairaalassa ja Helsingissä Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa.

Esimerkiksi Lappeenrannan hiljattain valmistuneessa K-sairaalassa on ilmennyt ongelmia ja suunnittelun epäkohtia. Hissien edessä on esimerkiksi pylväät, jotka vaikeuttavat pyörätuoli- ja sänkypotilaiden kuljetusta.

– Ei tule hissin eteen pylvästä, projektijohtaja Kai Heiskanen naurahtaa.

– Otamme huomioon mitä muualla on tehty, miten se soveltuu meille ja voiko jotain toteuttaa paremmin, Heiskanen sanoo.

Muista sairaalahankkeista saatuja kokemuksia hyödynnetään esimerkiksi tilasuunnittelussa.

– Vastaanottohuoneen koko on jossain pieni ja jossain suuri verrattuna siihen, mitä me olemme miettineet. Sitten pitää miettiä, kuka on oikeassa.

Erikoissairaanhoidon vastaanottoaikoja lisätään Kouvolassa

Ratamo-sairaalakeskuksen valmistuminen ei vaikuta Kouvolan ja Kotkan väliseen sote-työnjakoon. Kouvolalaisten on jatkossakin matkattava keskussairaalaan Kotkaan leikkauksiin, synnyttämään ja dialyysiin sekä erikoissairaanhoidon vuodeosastolle ja erikoissairaanhoidon päivystykseen.

Erikoissairaanhoidon vastaanottoaikoja pyritään lisäämään Kouvolassa jo ennen Ratamon valmistumista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kouvolalaisten käynnit keskussairaalassa Kotkassa vähenisivät.

– Vastaanottojen määrää Pohjois-Kymen sairaalassa ja myöhemmin Ratamokeskuksessa voidaan nykyisestä lisätä niin, että nykyisin Kouvolasta Kotkaan matkaavan 15 potilaan sijaan yksi lääkäri kävisikin pitämässä poliklinikkapäivän Ratamo-keskuksessa, Carea-Sairaalat Oy:n muutosjohtaja Sami Loimas toteaa.

Erikoissairaanhoidon aloja nykyisin Pohjois-Kymen sairaalassa ja tulevaisuudessa Ratamossa ovat ihotaudit, keuhkotaudit, sisätaudit, lastentaudit, kirurgia, reumataudit, neurologia, korva- nenä- ja kurkkutaudit sekä naistentaudit ja äitiyspoliklinikka. Palliatiivinen poliklinikka siirtyy Ratamoon Marjoniemen terveyskeskuksesta.

Valmistuu vuonna 2021

Uuteen Ratamo-sairaalakeskukseen siirretään kaikki nykyinen toiminta Pohjois-Kymen sairaalasta, Marjoniemen ja Korian terveyskeskuksista sekä Kalevankadun hammashoitolasta.

Ratamoon tulee 115 vuodeosastopaikkaa, päivystys, laboratorio, hammashoito, kuvantaminen ja kuntoutus sekä perus- ja erikoissairaanhoidon vastaanotot.

Varsinaiset rakennustyöt aloitetaan 2019 keväällä tai alkukesästä. Oikeus- ja poliisitaloa vastapäätä nousee suunnitelmien mukaan nelikerroksinen, tummanharmaa sairaala. Sen pitäisi olla valmis alkuvuoteen 2021 mennessä.

Kouvolan rakennus- ja ympäristölautakunta myönsi uudelle sairaalalle rakennusluvan eilen keskiviikkona. Maanrakennustyöt on määrä aloittaa vielä tämän vuoden puolella.