Danske Bankin osake romahtanut – Edessä voivat olla miljardikorvaukset, kun Yhdysvallat aloitti rahanpesun tutkinnan

Jättimäisen rahanpesuskandaalin keskellä oleva Tanskan suurin pankki on saanut Yhdysvaltain oikeusministeriöltä selvityspyynnön Viron-yksikkönsä toiminnasta.

rahanpesu
Danske Bank Kööpenhaminassa.
Dansken osake on romahtanut skandaalin seurauksena.Freya Ingrid Morales / Bloomberg / Getty Image

Valtavan rahanpesuskandaalin kanssa painiskeleva Danske Bank on saanut yhdysvaltalaisviranomaisilta selvityspyynnön sen Viron-yksikön toiminnasta vuosina 2007-2015.

Pankin asianajotoimistolla teettämässä selvityksessä kävi ilmi, että sen Viron-yksikön kautta virtasi noina vuosina 2007–2015 ainakin 200 miljardia euroa 15 000 asiakkaalle Viron ulkopuolelle.

Nämä tilisiirrot tekivät ei-virolaiset asiakkaat. Tarkemmin tutkittiin 6 200 asiakkaan toimintaa.

Lähes kaikissa tapauksissa rahojen alkuperässä tai muissa asiakkaaseen liittyvissä taustoissa oli epäselvyyksiä. Kuinka paljon rahaa on pesty Viron-yksikössä on vielä epäselvää.

Pankki julkisti teettämänsä selvitykset runsaat kolme viikkoa sitten. Samana päivänä pankin pääjohtaja Thomas Borgen ilmoitti erostaan paljon mediahuomiota saaneessa tiedotustilaisuudessa.

Danske Bankia on arvosteltu voimakkaasti siitä, että siltä vei vuosikausia puuttua epäilyttävään rahaliikenteeseen. Pankki sulki vuonna 2015 kymmenien, lähinnä venäläistaustaisen asiakkaittensa tilejä.

Sisäisen selvityksen Danske aloitti kuitenkin vasta, kun useat tiedotusvälineet eri puolilla maailmaa olivat kertoneet tapahtumista. Tanskan suurimmat puolueet ovat sopineet, että maa tiukentaa rahanpesua koskevia lakeja.

Pankilla saattavat olla edessä miljardien korvaukset

Selvityspyynnön pankille on lähettänyt Yhdysvaltain oikeusministeriö. Tämä tarkoittaa, että Yhdysvaltain syyttäjänlaitos saattaa nostaa rikossyytteet pankkia vastaan rahanpesujutussa.

– Teemme yhteistyötä viranomaisten kanssa. On kuitenkin aivan liian aikaista spekuloida tutkimusten lopputuloksella, sanoo vt. toimitusjohtaja Jesper Nielsen.

Talouslehti Financial Timesin (siirryt toiseen palveluun) (linkki on maksumuurin takana) mukaan analyytikot arvioivat, että pankki voi saada miljardien dollarien seuraamusmaksut, jos sen katsotaan syyllistyneen johonkin laiminlyöntiin rahanpesun valvonnassa.

Tanskan viranomaiset ovat sanoneet, että ne yrittävät kaikin keinoin välttää saman kohtalon kuin Latviassa toiminut ALBV-pankki, jonka toiminnan Euroopan keskuspankki päätti lakkauttaa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain valtiovarainministeriö oli väittänyt, että se oli myötävaikuttamassa Pohjois-Korean ydinohjelman rahoittamiseen.

Käytännössä pankin dollarirahoitus ehtyi, kun Yhdysvaltain viranomaiset kielsivät omilta instituutioiltaan pankin maksuliikenteen välittämisen.

Danske Bank olisi suurissa vaikeuksissa, jos Yhdysvaltain viranomaiset vaikeuttaisivat sen maksuliikennettä.

Viranomaiset tutkivat rahanpesuvyyhteä monessa maassa: ainakin Tanskassa, Virossa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Pörssikurssi romahtanut

Rahanpesuvyyhtiin liittyy paljon epävarmuuksia ja asioita, joista ei vielä ole tarkempaa tietoa. Lisäksi asiat ovat tulleet päivänvaloon melko myöhaisessä vaiheessa.

Tämän seurauksena ja Dansken osake on romahtanut tämän vuoden alusta 34 prosenttia Kööpenhaminen pörssissä. Myös tänään osake oli noin kolmen prosentin laskussa.

Danske Bankin tapaus ei ole ainoa laatuaan, jossa epäillään Venäjältä peräisin olevan rahan pesemistä. Viime vuonna useat mediat eri puolilla maailmaa kertoivat laajasti rahanpesuvyyhdistä.

Arviolta 20 miljardia dollaria rikollista venäläisrahaa pestiin Venäjältä Moldovan kautta Latviaan, ja sieltä eri EU-maihin.

Rahaa päätyi myös Suomeen, kertoi Ylen MOT-ohjelma. Se oli ainoana mediana Suomessa tutustumassa aineistoon. Pesulaksi nimetyn tapauksen paljasti kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö OCCRP.

Lue myös:

Danske Bankin selvitys: Rahanpesuongelma perittiin suomalaiselta Sampo-konsernilta

Danske Bankin pääjohtaja eroaa 200 miljardin euron rahanpesuskandaalin takia, mukana vyyhdissä Sampo-pankin vanhoja asiakkaita

EU-komissio vaatii selvitystä – Danske Bank joutuu avaamaan rahanpesusotkunsa

Viro huolestui Danske Bank -kohun vaikutuksesta maan maineelle – Pääministeri: "Luottamus virolaisiin pankkeihin pitää palauttaa"

"Ei kuulosta siltä, että olisi välillä vain unohtunut kysyä taustoista" – Danske-vyyhdin tutkinta voi olla haastavaa, ennakoi KRP:n asiantuntija

Finanssivalvonta Danske Bankin skandaalista: "Viimeistään nyt jokainen ymmärtää, miten tärkeää on rahanpesun estäminen"