Turkissa inflaatio kiihtyy – presidentti Erdoğan kehottaa kansalaisia ilmiantamaan kauppiaita kiskurihinnoista

Turkissa valuuttakriisi saatiin hallintaan, mutta nyt inflaatio kiihtyy.

Turkki
Mies kirjoittaa hintalappua
Turkkilainen kauppias kirjoittaa uusia hintalappuja. Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet lähes 28 prosenttia vuodessa.Erdem Sahin / EPA-EFE

Turkissa inflaatio on noussut korkeimmalle tasolleen 15 vuoteen, syyskuussa inflaatio kiihtyi 24,5 prosenttiin. Hallitus syyttää Turkin vihollisia ja keinottelijoita talousongelmista.

Kiihtyvä inflaatio näkyy ihmisten arjessa. Elintarvikkeiden hinnat ovat vuodessa nousseet lähes 28 prosenttia.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin Oikeus ja kehityspuolue nousi valtaan vuonna 2002 syvän talouskriisin jälkimainingeissa. Puolue peri edeltäjiltään kriisin, jossa inflaatio ehti nousta noin 70 prosentin paikkeille. Ongelmat saatiin kuriin, ja puolue ansaitsi maineen hyvänä taloudenhoitaja.

Nyt on kuitenkin palattu lähelle alkupistettä.

Presidentti varoittaa kauppiaita

Presidentti Erdoğan on varoittanut, että ylihintoihin puututaan. Hän kehotti myös kansalaisia ilmiantamaan kauppiaita, jotka varastoivat tavaraa hintojen nousujen toivossa.

Hallituksen ja sitä tukevien tiedotusvälineiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Turkkiin kohdistuu parhaillaan taloudellinen sota.

Valuutanvaihtoa tänään Istanbulissa.
Ihmiset jonottivat kesällä valuutanvaihtopisteissä Istanbulissa, kun Turkin liiran arvo laski nopeasti.Sedat Suna / EPA

Sotaan väitetään osallistuvan niin sisäisiä kuin ulkoisia vihollisia. Hallituksen kannattajien mielestä vihollisten kärjesssä ovat Yhdysvalloissa asuvan saarnaajan Fethullah Gülenin tukijat.

Güleniä syytetään vuoden 2016 vallankaappausyritykestä ja gülenistien väitetään sotkeutuneen lähes kaikkiin Turkkia viime aikoina kohdanneisiin vastoinkäymisiin.

"Ongelmat ratkeamassa pian"

Turkin valtionvarainministeriksi nimitetty presidentti Erdoğanin vävy Berat Albayrak vakuuttaa (siirryt toiseen palveluun), että inflaatio lähtee pian laskuun hallituksen ohjelman mukaisesti.

Inflaatiota kiihdyttää muun muassa kesän valuuttakriisi, jossa Turkin liira romahti. Liira on menettänyt arvoaan pitkään, mutta alamäki kiihtyi kesäkuun presidentinvaalien jälkeen.

Nainen kävelee kadulla ja juttelee kännykkäänsä. Takana näkyy iso Recep Tayyip Erdoğanin punapohjainen kampanjajuliste.
Recep Tayyip Erdoğan voitti kesäkuun aikaistetut presidentinvaalitSrdjan Suki / EPA

Valtiovarainministeri Albayrakin appiukko, eli presidentti Erdoğan, on ollut ongelmien keskiössä. Kriisiä kiihdytti Turkin presidentin omaperäinen talousajattelu, jonka mukaan ylikuumentuneessa taloudessa korkoja ei pidä nostaa. Erdoğanin mukaan korkeat korot ovat pahasta ja aiheuttavat inflaatiota.

Vangittu yhdysvaltalaispastori heiluttaa taloutta

Erdoğan joutui perääntymään, ja raju koronnosto sai tilanteen hallintaan tilapäisesti.

Uusimmat inflaatioluvut ovat kuitenkin lähettäneet liiran laskuun uudestaan. Torstaina yhdellä eurolla sai yli seitsemän Turkin liiraa. Vuosi sitten euron kurssi oli hiukan yli neljä Turkin liiraa.

Ongelmien taustalla on myös kiista vangitusta yhdysvaltalaispastorista.

Yhdysvallat on uhannut Turkkia pakotteilla, ellei pastori Andrew Brunsonia vapauteta. Brunson on päästetty kotiarestiin, ja on arveltu, että tämä ongelma on ratkeamassa.

Turkin talous on kasvanut rivakkaan tahtiin viime vuosina. Kasvu on osittain perustunut ulkomaiseen lainarahaan ja valtaviin julkisiin rakennushankkeisiin. Turkki joutuu nyt luopumaan monista suurhankkeista, ja edessä on ilmeisesti talouskasvun hiipuminen.

Kysymys kuuluu nyt, vaikuttaako talouskriisi presidentti Erdoğanin suosioon. Tosin hänet valittin juuri uudelle, viisi vuotta kestävälle virkakaudelle.

Lue lisää:

Trump: Ei myönnytyksiä Turkille pidätetyn pastorin tapauksessa

Turkki syyttää liiran syöksystä pahansuopia ulkovaltoja – edes markkinat eivät saa Erdoğania katsomaan peiliin