Hollanti syyttää Venäjää kemiallisten aseiden valvontalaitoksen hakkeroinnista – neljä venäläistä karkotettu

Hakkerointia yritettiin pakettiautosta käsin

Venäjä
kolme henkilöä pöydän takana
Hollannin sotilastiedustelun päällikkö Onno Eichelsheim (vasemmalla) ja puolustusministeri Ank Bijleveld (keskellä) tiedotustilaisuudessa 4.10.Bart Maat EPA-EFE

Hollannin vastavakoilu kertoo paljastaneensa Venäjän sotilastiedustelun GRU:n yrityksen hakkeroida Haagissa toimivaa kemiallisten aseiden kieltojärjestöä OPCW:tä. Neljä venäläistä on karkotettu hankkeen vuoksi huhtikuussa.

Hollannin puolustusministerin mukaan venäläiset olivat yrittäneet tunkeutua OPCW:n tietojärjestelmään lähellä olevan hotellin parkkipaikalle tuodusta autosta käsin. Auto oli täynnä elektroniikkaa.

Hollantilaisten mukaan yritys havaittiin ja keskeytettiin huhtikuussa. Hollannin sotilastiedustelun päällikö Onno Eichelsheim sanoo, että GRU:n nelikko tuli maahan diplomaattipasseilla ja Venäjän edustuston työntekijä saattoi heidät Haagiin.

– Yleensä emme julkista tämän tapaisia vastavakoiluoperaatioita, mutta tämä on äärimmäisen huolestuttava tapaus, sanoi puolustusministeri Ank Bijleveld.

OPCW tutkii muun muassa Syyriassa tapahtunutta kemiallisten aseiden käyttöä ja Britanniassa tapahtunutta entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin myrkytystä, josta epäillään Venäjää.

pyöreä talo
OPCW:n päämaja Haagissa.Koen van Weel / EPA-EFE

MH17:n tutkintaa urkitaan myös

Hollannin viranomaiset takavarikoivat venäläisten autosta tietokoneita, älypuhelimia ja antenneja. Venäläiset yrittivät tuhota välineitään havaittuaan, että he jäävät kiinni.

Yhdellä tietokoneella oli yhteyksiä Malesiaan ja sitä kautta malesialaisen matkustajakone MH17:n alasampumisen tutkintaan.

MH17 ammuttiin alas Ukrainan kapinallisalueella elokuussa 2014 venäläisellä Buk-ilmatorjuntaohjuksella. Länsimaissa tapauksesta syytetään suoraan Venäjän armeijaa, joka puolestaan kiistää osallisuutensa tapaukseen.

– Olemme olleet selvillä Venäjän tiedustelupalvelujen kiinnostuksesta tapauksen tutkintaan ja ryhtyneet tarvittaviin toimiin, sanoi puolustusministeri Bijleveld.

Sarja kyberhyökkäyksiä

Hollannin tiedustelupalvelun mukaan venäläiset olivat aikoneet jatkaa matkaansa Hollannista Sveitsiin Spieziin, missä sijaitsevassa laboratoriossa OPCW:n lähettämiä kemiallisten aseiden näytteitä on analysoitu.

– Sen sijaan heidät pantiin Moskovan koneeseen, sanoi puolustusministeri Bijleveld.

Aiemmin Britannian ja Australian viranomaiset olivat syyttäneet Venäjää ja sen sotilastiedustelua useista kyberhyökkäyksistä.

Britannian kyberturvallisuuskeskuksen mukaan GRU on todennäköisesti ainakin Maailman anti-dopingvirastoa WADAa, Ukrainan kuljetusjärjestelmää ja Yhdysvaltain presidentinvaalien kampanjaa kohtaan tehtyjen kyberoperaatioiden takana.

Britannian ja Hollannin pääministerit ja Naton pääsihteeri ovat vaatineet Venäjää lopettamaan kyberhyökkäykset. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kutsui Venäjän käytöstä holtittomaksi.

Venäjä on kiistänyt brittien ja hollantilaisten syytökset. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi, että ne ovat vain vilkkaan mielikuvituksen tuotetta.

Lähteet: AFP, AP