Hallitus esittää tiukennuksia rahanpesulakiin – jatkossa myös virtuaalivaluutat ovat sääntelyn piirissä

Virtuaalivaluutan liikkeellelaskijoiden ja markkinapaikkojen pitää muun muassa rekisteröityä Finanssivalvonnan rekisteriin.

rahanpesu
Bitcoin ja Ethereum virtuaalivaluutta.
Weiss Ratings antoi Ethereumille arvosanaksi B ja ja bitcoinille C+.AOP

Hallitus esittää, että rahanpesulainsäädäntöä tiukennetaan. Esityksen mukaan viranomaiset voivat jatkossa hyödyntää sähköistä tiedonhakujärjestelmää saadakseen tietoja pankkitileistä. Viranomaisten toimintavaltuudet eivät muutu.

Myös Tulli pitää jatkossa rekisteriä, johon kerätään tietoja maksulaitosten, sähkörahayhteisöjen ja virtuaalivaluutan tarjoajien asiakastileistä. Tulli voi luovuttaa tietoja vain viranomaisille.

Hallitus myös esittää, että virtuaalivaluutan liikkeellelaskijoiden ja markkinapaikkojen pitää rekisteröityä Finanssivalvonnan rekisteriin. Velvoite koskee myös vaihtopalveluita ja lompakkopalveluita. Lisäksi näiden toimijoiden tulee huolehtia muun muassa asiakasvarojen suojaamisesta. Lakia sovelletaan vain elinkeinotoimintaan.

Lisäksi esityksen mukaan virtuaalivaluutan tarjoajien tulee noudattaa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjunnan sääntelyä. Virtuaalivaluuttojen tarjoajilla on velvollisuus tuntea ja tunnistaa asiakas sekä seurata asiakkaan toimintaa asiakassuhteen aikana.

Lakimuutoksella hallitus panee täytäntöön EU:n viidennen rahanpesudirektiivin. Lakimuutoksen on määrä tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Lue myös:

Ministeriö aikoo suitsia bitcoinien kauppaa – viranomaiset haluavat tietoonsa ketkä käyttävät kryptovaluuttoja