Nuori kuvaaja kuvasi valkoisen karhunpennun eikä ymmärtänyt heti otoksen harvinaisuutta, nyt hänen kuvansa ihastuttaa maailmalla

Kuopiolainen luontokuvaaja Niilo Isotalo kuvasi tänä syksynä lähes kokonaan valkoisen karhunpennun Kuhmossa. Kuva on julkaistu monissa sanomalehdissä ja se on huomattu luontoihmisten parissa ympäri maailmaa.

luonto
Lähes kokonaan valkoinen karhunpentu seisoo takajaloillaan suolla.
Niilo Isotalo

Ilta on kääntymässä yöksi Kuhmossa. Kuopiolainen luontokuvaaja Niilo Isotalo odottaa piilokojussa näkeekö hän saman karhuemon poikasineen kuin edellisenä yönä.

Suolammen rannassa on vielä valoisaa, kun emo ja pennut tulevat paikalle. Isotalo seuraa hetken pentujen telmimistä. Leikit keskeytyvät, kun lammen toiselle puolelle ilmestyy uroskarhu. Alkaa karhujen öinen piirileikki.

Emokarhu suojelee pentujaan urokselta ja kulkee niiden kanssa lampea ympäri. Toisella puolella uroskarhu seuraa niitä. Välillä pennut nousevat takajaloilleen. Tuolloin Isotalo huomaa, että näki edellisenä yönä ihan oikein. Kahden pennun turkissa on vaaleaa. Toinen pennuista näyttää huomattavan vaalealta.

Klik, ja lähes kokonaan valkoinen karhunpentu tallentuu kameran muistiin.

Niilo Isotalo kertoi kuvasta ja kuvaamisestaan Radio Suomen Kuopion iltapäivälähetyksessä.

Karhunpennusta tuli ruskareissun yllätys

Luontokuvaaja Niilo Isotalo oli varannut Kuhmon piilokojun käyttöönsä neljäksi yöksi. Isotalo oli lähtenyt kuvaamaan ruskaa pohjoiseen ja tavoitteena oli kuvata myös karhuja.

Kuva lähes kokonaan valkoisesta karhunpennusta on herättänyt paljon huomiota luontoihmisten parissa ja se on julkaistu myös monissa sanomalehdissä. Ensimmäisenä kuvasta kertoi Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Lehdessä Luonnonvarakeskuksen suurpetotutkija Ilpo Kojola kertoo, että vaaleat läikät karhunpennuissa ovat yleisiä, mutta valkoinen karhu on erittäin harvinainen.

Luontokuvaaja Niilo Isotalo seisoo metsän laidassa Kuopion Puijolla.
Niilo Isotalo on liikkunut metsässä ja kalastanut jo pienestä pitäen yhdessä isovanhempien kanssa.Marianne Mattila / Yle

Nuori mies on nyt huomion kohteena. Puhelin soi koko ajan ja sähköposteja tulee niin paljon, ettei niihin ehdi vastata. Ihmiset haluavat tietää, miten kuva on syntynyt, ja miten on mahdollista, että niin vaalea karhunpentu on ylipäätään olemassa. Moni epäilee kuvaa fotoshopatuksi.

En ollut tajunnut kuvaa ottaessa tilanteen harvinaisuutta.

Niilo Isotalo

Isotalo unohti ensin koko kuvan olemassaolon, kunnes selasi reissussa ottamiaan kuvia tietokoneella. Rakeinen ja hämärä kuva ei ollut ensin mikään ylpeyden aihe.

– En ollut tajunnut kuvaa ottaessa tilanteen harvinaisuutta.

Toki Isotalo on koko ajan ajatellut, että ottaa joku päivä kuvan, joka kiinnostaa myös mediaa. Karhunpentukuvasta hän ei kuitenkaan uskonut, että juuri se kuva saisi huomiota.

Kuhmon piilokojussa, illan ja yön taitteessa, Isotalo onnistui kuitenkin ottamaan kuvan, joka jäi melkein huomiotta. Ellei hän olisi huomannut kuvaa reissun jälkeen ja laittanut sitä Facebookin Suomen luonnonkuvaajat -ryhmän seinälle, se ei olisi kerännyt tykkäyksiä ja kommentteja, eikä Iltalehti olisi julkaissut sitä.

Oman tien kulkija haluaa kuvaan juuri oikean valon

Suomesta löytyy tällä hetkellä paljon nuoria luontokuvaajia, jotka kiertävät ympäri maailmaa. Kuvat julkaistaan yleensä Instagramissa. Luonto ja luontokuvaaminen saavat Isotalon mielestä yhä enemmän ja enemmän huomioita. Haaste onkin erottua massasta.

Ei se siitä miksikään muutu vaikka kuinka yrittäisi fotoshopata tai tehdä taikuuksia.

Niilo Isotalo

Esimerkiksi suosituimmissa luontokohteissa on yleensä paljon ihmisiä kuvaamassa samaa näkymää. Isotalo välttelee tietoisesti näitä paikkoja.

– Jos kaikki ottavat samalta kalliolta kuvan samaan suuntaan, niin onko siinä järkeä?

Yksin kuvausreissuillaan liikkuva Isotalo luottaa valoon. Jos kuvassa on alun perin tylsä valo, niin kuvakin on tylsä.

– Ei se siitä miksikään muutu vaikka kuinka yrittäisi fotoshopata tai tehdä taikuuksia.

Erilaista valoa nuori kuvaaja hakee erilaisista olosuhteista. Isotalo liikkuu kuvaamassa silloin, kun muut eivät viitsi lähteä. Sateella ja sumussa. Lumen ja loskan keskellä. Ja useimmiten yöllä.

Isotalolla on Kuopion ympäristössä lähes sata paikkaa, missä hän käy kuvaamassa säännöllisesti. Paikka valikoituu aina luonnonvalon mukaan.

Vakiopaikoista tietää, miltä siellä näyttää eri vuodenaikoina. Esimerkiksi ensilumen aikaan Isotalo tietää paikan, minne voi ajaa ottamaan kuvan valkoisesta sateesta tummaa järveä vasten.

Ura ja ammatti on tässä

Puolitoista vuotta sitten lukiosta valmistunut Niilo Isotalo haluaa luontokuvauksesta itselleen ammatin. Ensi keväänä hän aikoo hakea opiskelupaikkaa. Maantieto kiinnostaa, ja se tukisi myös luonnossa liikkumista ja kuvaamista. Ne ovat kuitenkin kaksi asiaa, jotka koukuttavat häntä koko ajan enemmän ja enemmän.