1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maanjäristykset

Katso video: Katkenneet tiet vaikeuttavat avustustöitä ja uhrien löytämistä Indonesian katastrofialueella

Pelkoa aiheuttavat myös jälkijäristykset.

Video: Uhrit odottavat apua vaikeissa oloissa Indonesian luonnonmullistusten jäljiltä
Video: Uhrit odottavat apua vaikeissa oloissa Indonesian luonnonmullistusten jäljiltä

Indonesian Sulawesin saarella osa palveluista on saatu palautettua ja avustusoperaatiot käyntiin viikko maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen.

Tuhansien ihmisten kohtaloa ei kuitenkaan vieläkään tiedetä ja avun saanti syrjäisemmille alueille on vaikeaa. Voimakkuudeltaan 7,5:n järistys ja sen aiheuttama tsunami ovat katkoneet teitä ja tietoliikenneyhteyksiä sekä aiheuttaneet maanvyöryjä.

Perjantaina sattuneessa järistyksessä ja tsunamissa on kuollut ainakin 1 424 ihmistä. Uhrimäärän pelätään kuitenkin yhä kasvavan, koska suurin osa tiedossa olevista uhreista on Palun kaupungista. Syrjäseuduilta on vasta tihkunut tietoja.

Ihmiset ovat myös peloissaan jälkijäristysten vuoksi.

– Olemme koko ajan peloissamme, koska maa järisee edelleen. Nyt puhutaan, että olisi tulossa uusi iso järistys, sanoo järistysalueelta evakuoitu Andi Ipe.

Palussa jotkut kaupat ja pankit ovat jälleen avanneet ovensa ja tärkein matkapuhelinverkko on saatu toimimaan. Myös polttoainetta on taas saatavilla ja osaan kaupunkia on palautettu sähköt.

Kymmenet tuhannet ihmiset elävät kuitenkin tällä hetkellä evakuointikeskuksissa ja hätäapuvaihe on pääfokuksena avustusoperaatiossa vielä pari viikkoa, kertoo Indoneesian tuhoalueelle matkustanut Suomen Punaisen Ristin edustaja Andreas von Weissenberg.