Lumi maalasi maiseman valkoiseksi Mikkelistä Kolariin – katso yleisön talviset kuvat

Lunta on satanut Itä-Suomea myöten. Lapissa ja Kainuussa lunta on satanut perjantai-iltapäivään mennessä enimmillään alle kymmenen senttiä.

Posiolla pyöräilysää muuttui perjantaina talviseksi. Kuva: Annika Holmström-Fors

Talven ensimmäiset kunnon lumisateet saapuivat Lappiin ja Pohjois-Pohjanmaalle perjantaina. Sadetta ennustettiin jo aamulla laajalle alueelle.

– Saderintama on tulossa laajalle alueelle. Iltapäivän aikana se on saavuttanut käytännössä koko Lapin, mutta voi olla että osassa Inaria ja Utsjokea ei lunta vielä liiemmin tule, meteorologi Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitokselta kertoi varhain perjantaiaamuna.

Ilmatieteen laitos kertoi torstaina, että lunta saattaa tulla osassa Lappia jopa 5-10 senttiä. Punkka sanoo, että kymmenen sentin nietoksia ei välttämättä kerry.

– Vaikka sadetta kertyisi kymmenen millimetriä, lumi on sään lauhduttua märkää ja se painuu kasaan, Punkka kertoo.

Aivan saman tien lumi ei häivy maasta, sillä lauantain vastaiseksi yöksi on ennustettu lämpötiloja nollasta pakkasen puolelle.

– Lumi ei hujahda pois päivässä vaan todennäköisesti sitä jää ainakin vielä ensi yöksi. Eteläisessä Lapissa voi tosin yölläkin olla plussan puolella.

Ensilumi satoi Enontekiön Kilpisjärvellä jo tiistaina 25. syyskuuta. Tänään talvi yltää etelämpäänkin. Kuva: Antti Ohenoja

Virallisesti talven ensilumi satoi Enontekiön Kilpisjärvelle 25. syyskuuta.

Bumerangi Mikkelistä Kolariin

Lunta tulee myös Lapin eteläpuolella, esimerkiksi osassa Pohjois-Pohjanmaata.

Myös Itä-Suomessa voi tulla perjantaina lunta. Ilmatieteen laitokselta kerrottiin perjantaina aamupäivällä, että Suomen yllä on Mikkelistä Kolariin ulottuva, bumerangin muotoinen saderintama, joka tuo lunta tai räntää. Saderintama liikkuu itään. Räntää tai lunta tulee Pohjois-Savon eteläosista aina Keski-Suomen pohjoisimpiin osiin saakka.

Osassa maata sateet tulevat vetenä.

Pyysimme teiltä lumikuvia ja saimme niitä paljon eri puolilta Suomea. Kiitos jokaiselle kuvia lähettäneelle. Uusia kuvia ei enää julkaista tähän artikkeliin.

Lähettämällä kuvan Ylelle joukkoistuksen yhteydessä annat oikeuden käyttää, jakaa ja tarvittaessa muokata kuvaa kaikissa Ylen palveluissa. Lähetäthän vain itse ottamiasi kuvia. Yksityistilanteissa kysy lupa kuvassa näkyviltä ihmisiltä.