Markkinaoikeus määräsi toimeenpanokiellon – Kemin uutta päiväkotia ei ehkä päästä rakentamaan vuosiin

Kemiin suunniteltuun päiväkotiin tulisi tilat parille sadalle lapselle. Uuden päiväkodin rakentaminen uhkaa lykkääntyä vuosilla.

Markkinaoikeus
Vanha Sauvosaaren koulu ränsistyneenä.
Risto Koskinen / Yle

Kemiin suunnitellun uuden päiväkodin rakentaminen viivästyy. Markkinaoikeus on antanut välipäätöksen, jossa se kieltää Kemin kaupunkia väliaikaisesti tekemästä päiväkodin hankintapäätöstä tai panemasta päätöstä muutoinkaan täytäntöön.

Kielto on voimassa siihen saakka, että markkinaoikeus on ratkaissut asian tai asiassa toisin määrätään. Tätä kieltoa markkinaoikeus tehostaa uhkasakolla, jonka suuruus on 20 000 euroa.

Markkinaoikeuden mukaan päiväkotihankkeen viivästymisestä kaupungille aiheutuvia taloudellisia seurauksia ei voida pitää hankinnan kokonaisarvoon verrattuna kovin merkittävinä. Sen sijaan oikeus on arvioinut, että hankintapäätöksen täytäntöönpanosta valittajalle aiheutuva haitta on merkittävä.

Kaupunki pohtii vielä jatkotoimenpiteitä

Kemin kaupunki voi hakea markkinaoikeuden päätökseen muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää kaupungille valitusluvan.

Kemin kaupunginlakimies Santeri Lindholm sanoo, että valitusluvan hakemista ei ole ehditty vielä pohtia, koska markkinaoikeuden päätös toimeenpanokiellosta tuli keskiviikkona.

– Selvää on, että päiväkodin rakentaminen viivästyy vuosilla, ehkä jopa neljällä vuodella. Mahdollinen valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen tietää ainakin kahden vuoden mutkaa hankkeeseen, laskee Santeri Lindholm.

Hänen mukaansa markkinaoikeuden keskimääräiset käsittelyajat ovat tällä hetkellä lähes yhdeksän kuukautta.

Päiväkotiurakan kilpailutuksesta valitti markkinaoikeuteen kemiläinen rakennusliike M. Kurtti, joka vetosi valituksessaan muun muassa tarjouspyynnön epäselvyyteen, tarjousten vertailussa tapahtuneisiin virheisiin ja voittaneeseen tarjoukseen, joka oli sen mukaan tarjouspyynnön vastainen.

Kemin kaupungin tekninen lautakunta valitsi viime syyskuussa päiväkodin rakennuttajaksi Siklatilat Oy:n.

Otsikkoa täydennetty 5.10.2018 klo 15.55: Lisätty sana "ehkä".