Vasemmiston ajamasta Kemin veronkorotuksesta tuli hutilaukaus

Veronkorotus uppoaa kaupungin käyttötalouteen eikä koulu- ja päiväkotiverkkoon.

veronkorotus
Kemin kaupungintalo.
Ylijäämän sijaan Kemin talous on painumassa 3 - 4 miljoonaa euroa miinukselle.Risto Koskinen / Yle

Vasemmistoliitto ja demarit ajoivat Kemiin tälle vuodelle veronkorotuksen, jolla oli tarkoitus kerätä 1,7 miljoonaa euroa koulu- ja päiväkotiverkkouudistukseen. Myös vihreiden valtuutettu tuki veronkorotusta.

Vasemmistoliiton Jouko Pasoja esitti viime marraskuussa korotusta kaupunginhallituksessa demareiden Pekka Tiitisen tukemana.

Esityksessä edellytettiin, että lisätuloja ei saa käyttää kaupungin käyttötalouteen. Kaupungin talous on kuitenkin painumassa usean miljoonan euron pakkaselle, mikä tarkoittaa, että korotus on mennyt juuri käyttötalouteen.

Pasojan mielestä veronmaksajia ei ole kuitenkaan petetty.

– Kemiläisiä veronmaksajia ei ole petetty. Jälkiviisaus on aina helppoa. Silloin katsoimme, että päiväkotiverkon rakentaminen voidaan aloittaa jo aiemmin. Sítten kävi niin kuin kävi, Pasoja sanoo.

Rahoja kerättiin päiväkodille, jonka rakentaminen on toimeenpanokiellossa

Viime vuonna veronkorotuksesta päätettäessä vasemmiston ajatus oli, että kertyneet rahat kohdistetaan ensi sijassa Pajarinrannan päiväkodin rakentamiseen.

Päiväkodin rakennustöitä ei ole kuitenkaan edes aloitettu. Urakan kilpailutuksesta on valitettu oikeuteen ja markkinaoikeus on asettanut rakentamiselle toimeenpanokiellon.

Kemin valtuustossa keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat vastustivat veronkorotusta juuri siksi, että se ei heidän mielestään ollut toimiva tapa kerätä säästöä. Pasojan mielestä veronkorotus kannatti tehdä, vaikka se ei kohdistukaan päätöksen perusteena olleeseen kohteeseen.

– Alijäämä olisi vielä isompi, jos veronkorotusta ei olisi tehty, Pasoja sanoo.

Erityisesti sote-menot ylittäneet budjetin

Kemin heikko tulos johtuu erityisesti sosiaali- ja terveystoimen ylityksistä. Lisäksi kaupunki joutuu maksamaan veronpalautuksia kaksi miljoonaa euroa ennakoitua enemmän.

Tulopuolta paikataan lisäämällä kaupungin yhtiöiden tuloutusta miljoonalla eurolla. Loppuvuoden säästökuurin toivotaan pienentävän menoja miljoonalla eurolla.

Jos säästökuuri onnistuu, alijäämä on arviolta kolme miljoonaa euroa.

Kehitys nähtiin jo keväällä

Pasoja myöntää, että tiukempiin toimiin olisi pitänyt ryhtyä jo keväällä, kun kehitys havaittiin.

– Jälkiviisaana on helppo sanoa, että kyllä varmaan olisi pitänyt. Mutta kyllä me jo silloin pyysimme hallintokunnilta tiukkaa menokuria ja etteivät ne törsäisi rahaa. Näin tässä on vaan taas käynyt. Se on melkein joka vuosi sama homma, Pasoja sanoo.

Kemi on vaikean edessä. Päiväkodin rakentaminen on pysähdyksissä ja rahaa ei voi lainata niin paljoa, että se riittäisi kaikkiin tarpeisiin.

Pajarinrannan päiväkodin rakentaminen on markkinaoikeuden määräämässä toimeenpanokiellossa ja kaikkiaan investointitarpeet ovat yli 70 miljoonaa euroa.

– Poliittiset ryhmät kokoontuvat 12. lokakuuta ja silloin käydään läpi, missä marssijärjestyksessä mitäkin aletaan korjata ja rakentaa, Pasoja kertoo.