Esikoululaiset pysyvät sisäilmaongelmista kärsivässä Tampereen Nekalan koulutalossa suunniteltua pitempään

Moni esikoululaisen vanhempi on toivonut, että lasten ei tarvitsisi siirtyä minnekään ennen uuden päiväkodin ja esiopetusyksikön valmistumista vuonna 2020.

Tampere
Nekalan koulu
Nekalan koulu.Antti Eintola / Yle

Tampereen Nekalassa esikoululaiset ovat jäämässä sisäilmaongelmista kärsineeseen vanhaan koulutaloon ainakin vuoden loppuun saakka. Eskarit siirtyvät rakennuksen sisällä Tampereen yliopiston normaalikoulun oppilailta vapautuviin tiloihin.

– Esiopetus siirtyy sellaisiin tiloihin, joissa ei kukaan koulun oppilaista eikä opettajista ole oirehtinut. Tiloihin asennetaan kuitenkin myös ilmanpuhdistimet, sanoo eteläisen alueen palvelupäällikkö Tanja Moisala.

Esikoululaiset eivät siis siirrykään väistötiloihin Sairaalankadulle syysloman jälkeen, kuten aiemmin oli tarkoitus.

Moisala kertoo, että kaupunki on saanut yhteydenottoja esikoululaisten vanhemmilta. Moni on toivonut, että lasten ei tarvitsisi siirtyä vanhasta koulutalosta minnekään.

Koululaisten väistötila tien toisella puolella

Normaalikoulun oppilaiden muutto Nekalan vanhasta koulutalosta väistötiloihin on kuitenkin toteutumassa suunnitelmien mukaan. Oppilaat poistuvat rakennuksesta syysloman jälkeen. Vanhan koulutalon käsityöluokkia ja liikuntasalia normaalikoululaiset käyttävät jouluun asti.

Koululaisten väistötilat ovat kivenheiton päässä Tampereen yliopiston normaalikoulun toisessa rakennuksessa ja sen pihalle rakennetuissa väistötiloissa.

Alun perin Nekalan koulun pihaan oli tulossa siirtokelpoinen väistötila esikoululaisille ja päiväkotilapsille. Tampere päätti kuitenkin luopua siitä, koska rakentaminen viivästyi ja kustannukset kasvoivat. Väistötilakaan ei olisi ollut valmis ainakaan ennen tammikuuta 2019.

Kahden vuoden päästä esikoululaisten on tarkoitus siirtyä uuteen Mustametsän päiväkotiin. Tämänhetkisen tiedon mukaan päiväkoti valmistuu elokuussa 2020.

Bussikuljetuksen mahdollisuutta selvitetty

Tampere ei ole löytänyt esikoululaisille sopivia väistötiloja Sairaalankatua lähempää. Tampere on tiedustellut tiloja tuloksetta muun muassa Ahlmanin opistolta, Steiner-koululta, Sorin sirkukselta, Nekalan seurakunnalta ja Rauhanyhdistykseltä.

Vuodenvaihteen jälkeen esikoululaiset saattavat yhä siirtyä Sairaalankadulle. Tampere on selvittänyt, mitä maksaisi bussikuljetus esikoululaisille Nekalan koulun ja Sairaalankadun välille.

– Tiettyyn aikaan bussi hakisi lapset Nekalan koulun pihasta ja veisi heidät Sairaalankadulle. Iltapäivällä tiettyyn aikaan lapset kuljetettaisiin takaisin Nekalan koulun pihaan, Moisala sanoo.

Päätöstä kuljetuksesta ei voida tehdä ennen kuin tiedetään, siirtyvätkö esikoululaiset lainkaan Sairaalankadulle. Toinen vaihtoehto on jäädä edelleen Nekalaan.

– Jos uusissa, vapautuneissa tiloissa kukaan työntekijöistä tai lapsista ei oirehdi, keskustelemme terveydensuojelun ja vanhempien sekä henkilökunnan kanssa siitä, jäädäänkö sinne vielä kevääksi, Moisala sanoo.

Tampere piti torstai-iltana avoimen tiedotustilaisuuden esikoululaisten tulevaisuudesta Nekalan koulussa.

Lue lisää: Professori toivoo tiukempaa ilmanvaihdon ohjeistusta: Pari letkua ja mittari voivat pelastaa koulut sisäilmaongelmilta