Hyppää sisältöön

Vuosi Weinstein-paljastuksista – Mitä metoo-kampanja on saanut aikaan, mitä ei?

Suomalaistutkijan mukaan ongelma ja sen laajuus on vuoden mittaan tunnistettu, mutta rakenteiden muuttumista hän odottaa yhä. Koostimme #metoo-kampanjan avainhetkiä.

5. lokakuuta 2017 se alkoi: The New York Times julkaisi laajan jutun (siirryt toiseen palveluun), jossa useat naiset syyttivät vaikutusvaltaista Hollywood-tuottajaa Harvey Weinsteinia seksuaalisesta ahdistelusta ja väkivallasta.

Vyöry alkoi. Lisää naisia kertoi Weinsteinin teoista. Sitten muiden elokuva-alan miesten teoista. Ja samanlaisesta vallan väärinkäytöstä muilla aloilla. Ilmiö kupli pian kansainväliseksi.

Liikkeen nimeksi vakiintui #metoo – sen tunnisteen mukaan, jolla naiset jakoivat kokemuksiaan väkivallasta ja ahdistelusta sosiaalisessa mediassa.

Nyt ensimmäisistä paljastuksista on vuosi, ja uusia tulee esiin edelleen. Väkivaltatutkija, Turun yliopiston dosentti Satu Lidman kuvaa metoo-ilmiötä erittäin merkittäväksi.

– Ei ole kauhean liioiteltua puhua jopa vallankumouksellisuudesta tässä yhteydessä. Asian saama huomio on sellainen, että ei sitä ole koskaan ennen maailmanhistoriassa samalla tavalla nostettu esiin.

Hänen mukaansa poikkeuksellista on sekin, miten monesta näkökulmasta seksuaalista ahdistelua ja väkivaltaa on nyt käsitelty: julkisuuden henkilöiden lisäksi on kuultu yksityisten kansalaisten ja esimerkiksi uhreja auttavien ammattilaisten näkemyksiä.

– Tosin edelleen odotan poliittisten päättäjien aktiivista osallistumista tähän keskusteluun.

Ongelma on tiedossa, mitä sitten tehdään?

Lidmanin mielestä metoo-kampanja on selkeästi näyttänyt laajempien yhteiskunnallisten muutosten tarpeen ja hän uskoo, että niitä vielä tuleekin. Mutta prosessi on vasta alussa. Hän kuvaa, että nyt ollaan yhä ongelman tunnistamisen vaiheessa.

– On nähty, että ilmiö on olemassa ja että ilmiö on laaja. Täytyy olla aikamoinen urpo, jos väittää, että häirintää ja seksuaaliväkivaltaa ei ole olemassa. On myös nähty yksilötarinoiden kautta, miten syvästi haavoittavista asioista on kysymys. Joten seuraava askel on, että mitä sitten. Mitä tehdään?

Hänen mukaansa asian vakavuuden ymmärtäminen merkitsisi konkreettisia tekoja: budjettipäätöksiä ja ammattilaisten kouluttamista.

Suomessa yksi erikoisongelma on hänen mukaansa se, että eri puolilla maata asuvat avun tarvitsijat ovat eriarvoisessa asemassa. Henkilön sukupuolen ja iän huomioivia paikkoja, kuten Tyttöjen taloja, on harvassa.

Lidman huomauttaa, että metoo-kampanja ei alkanut tyhjästä, vaan vastaavaa liikehdintää on ollut aiemminkin. Aika oli ollut kypsä jo jonkin aikaa. Weinstein sai kyseenalaisen kunnian katkaista kamelin selän.

Harvey Weinstein Kuva: Peter Foley / EPA

Näin metoo-vuosi eteni:

1. Näyttelijät syyttävät Weinsteinia

The New York Timesin ensipaljastusten jälkeen New Yorker -lehti (siirryt toiseen palveluun) julkaisee oman tutkivan juttunsa Weinsteinista. Pian kymmenet näyttelijät syyttävät Weinsteinia, heidän joukossaan muun muassa Hollywood-tähdet Angelina Jolie ja Gwyneth Paltrow.

Lopulta syytöksiä on noin sadalta naiselta. Heidän kuvaamansa teot ulottuvat häirinnästä raiskauksiin.

Weinstein joutuu lähtemään perustamastaan tuotantoyhtiöstä The Weinstein Companysta. Hänen vaimonsa ilmoittaa asumuserosta.

Tällä hetkellä Weinsteinia vastaan on nostettu kolme rikossyytettä New Yorkissa. Kaikki liittyvät 2000-luvulla tapahtuneisiin epäiltyihin seksuaalirikoksiin.

2. #Metoo leviää ympäri maailmaa

Näyttelijä Alyssa Milano tviittaa 15. lokakuuta: Jos olet kokenut seksuaalista häirintää tai väkivaltaa, kirjoita 'minä myös' (me too) vastauksena tähän tviittiin.Alyssa Milanon tviitti (siirryt toiseen palveluun)

Vastauksia ryöppyää, kun niin julkisuuden henkilöt kuin tavalliset kansalaisetkin tarttuvat kehotukseen. #Metoo-tunnisteesta syntyy versioita eri kielillä. Ranskassa leviää jo ennen Milanon tviittiä tunniste #balancetonporc eli "ilmianna sikasi".

3. Kevin Spacey menettää työnsä

29. lokakuuta amerikkalaisnäyttelijä Anthony Rapp syyttää Buzzfeedin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että House of Cards -sarjan tähti Kevin Spacey ahdisteli häntä seksuaalisesti yli 30 vuotta sitten, kun Rapp oli 14-vuotias.

Kevin Spacey. Kuva: AOP

Suoratoistopalvelu Netflix laittaa Spaceyn sarjan saman tien jäihin. Syksyn mittaan muitakin häneen kohdistuvia syytöksiä nousee julkisuuteen, ja marraskuussa Spaceyn osuus tuotannossa olleesta Ridley Scottin elokuvasta leikataan pois. Hänet korvataan toisella näyttelijällä.

4. Suomessakin julkistetaan nimi: Törhönen

31. tammikuuta 2018 useat elokuva-alalla toimivat naiset kertovat Ylelle elokuvaprofessori Lauri Törhösen ahdistelleen heitä seksuaalisesti. Naisten mukaan moni tiesi palkitun ohjaajan käytöksestä, mutta siihen ei puututtu.

Elokuvaohjaaja Lauri Törhönen Arto Nybergin haastateltavana. Kuva: Yle

Myöhemmin keväällä useat naisnäyttelijät kertoivat Ylen jutussa ohjaaja Aku Louhimiehen asiattomasta vallankäytöstä elokuvatuotannoissa.

5. Itsemurha nostattaa kysymyksiä ylilyönneistä Ruotsissa

20. maaliskuuta Tukholman kaupunginteatterin entisen johtajan Benny Fredrikssonin kuolema selviää itsemurhaksi.

Fredriksson oli irtisanoutunut kolme kuukautta aiemmin, kun kymmenet alaiset syyttivät häntä julkisuudessa epäasiallisesta käytöksestä ja huonosta johtamisesta.

Fredrikssonin itsemurha herättää keskustelun sananvastuusta ja syytettyjen oikeuksista. Hänen kuolemansa jälkeen Tukholman kaupunginteatteri julkaisee osan omasta selvityksestään, jonka mukaan kukaan ei ole syyttänyt Fredrikssonia seksuaalisesta häirinnästä.

6. Kirjallisuuden Nobel päätetään jättää jakamatta

4. toukokuuta Ruotsin akatemia päättää jättää vuoden 2018 kirjallisuus-Nobelin jakamatta.

Palkinnon saajasta päättävä Akatemia on joutunut historiansa pahimpaan kriisiin. Useat naiset syyttävät Akatemian jäsenen Katarina Frostensonin puolisoa, mediassa Kulttuuriprofiiliksi kutsuttua Jean-Claude Arnault'ta seksuaalisesta häirinnästä tai ahdistelusta.

Jean-Claude Arnault poistumassa oikeussalista 24. syyskuuta. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP

Muut jäsenet ovat jakautuneet kahteen leiriin sen suhteen, onko Arnault'n vaimolla oikeus jatkaa Akatemiassa. Frostenson jää vapaaehtoisesti Akatemian työstä pois, mutta ei eroa. Useille kriittiseen leiriin kuuluville jäsenille tämä on liian vähän, ja he jättäytyvät itsekin pois Akatemian työstä.

Lopputuloksena Akatemiassa on niin vähän aktiivisia jäseniä, että sen toiminta lamaantuu.

Lokakuun 1. päivänä Arnault saa kahden vuoden vankeustuomion raiskauksesta.

7. Syyttäjä joutuu syytetyksi

20. elokuuta näyttelijä Jimmy Bennett syyttää #metoo-kampanjan voimahahmoa Asia Argentoa seksuaalisesta väkivallasta, joka olisi tapahtunut vuonna 2013. Bennett oli tuolloin 17 eli Kalifornian suojaikärajaa nuorempi.

Weinsteinia raiskauksesta syyttänyt Argento kiistää itseensä kohdistuvat syytökset, mutta myöntää harrastaneensa seksiä Bennettin kanssa. Kotimaassaan Italiassa Argento jätetään pois X Factor -ohjelmasta.

Asia Argento Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa. Kuva: Ian Langsdon / EPA

8. Cosby päätyy vankilaan

Metoo-keskustelu on tuonut julkisuutta ja painoarvoa myös oikesprosesseille, jotka olivat alkaneet jo ennen viime syksyä.

25. syyskuuta amerikkalaiskoomikko Bill Cosby tuomitaan vähintään kolmen vuoden vankeuteen seksuaalirikoksista. Vuotta aiemmin oikeudenkäynti samoista teoista päättyi ilman tuomiota, koska valamiehistö ei päässyt yksimielisyyteen.

Tammikuussa Yhdysvaltain voimistelumaajoukkueen entinen lääkäri Larry Nassar sai käytännössä elinkautisen tuomion seksuaaliväkivallasta yli 200:aa nuorta urheilijanaista kohtaan. Jotkut naisista sanoivat tulleensa julkisuuteen metoon rohkaisemina.

9. Cristiano Ronaldoa epäillään raiskauksesta

Lokakuun 2. päivänä Las Vegasin poliisi ilmoittaa avanneensa uudestaan tutkinnan Cristiano Ronaldoon kohdistuvasta raiskausepäilystä. Entinen malli Kathryn Mayorga sanoo Ronaldon raiskanneen hänet vuonna 2009.

Mayorga sanoo saksalaisen Der Spiegel -lehden jutussa, (siirryt toiseen palveluun) että hänelle yksi syy tulla julkisuuteen oli siinä, että nykyään maailma suhtautuu eri tavoin seksuaalisesta väkivallasta kertoviin naisiin kuin vuosi sitten.

10. FBI tutkii tuomari Kavanaugh'ta

13. syyskuuta amerikkalainen psykologian professori Christine Blasey Ford kertoo The Washington Postissa (siirryt toiseen palveluun), että tuomari Brett Kavanaugh yritti raiskata hänet teini-ikäisenä vuosikymmeniä sitten.

Ford tulee julkisuuteen vain vähän ennen kuin senaatin on tarkoitus äänestää Kavanaugh'n nimittämisestä Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen. Pian myös kaksi muuta naista syyttää Kavanaugh'ta kauan sitten tapahtuneesta seksuaalisesta ahdistelusta. Demokraatteja syytetään poliittisesta pelistä.

Senaatti järjestää Fordin ja Kavanaugh'n kuulemisen, ja liittovaltion poliisi FBI määrätään selvittämään syytöksiä.

FBI:n raportti valmistuu etuajassa, ja senaatin lakivaliokunta pääsee tutustumaan siihen tänään torstaina. Valiokunnan republikaanipuheenjohtajan mukaan raportti ei vahvista syytöksiä, demokraattien edustaja taas pitää sitä vajavaisena.

Jos kaikki republikaanit äänestävät Kavanaugh'n puolesta, hänestä tulee korkeimman oikeuden tuomari eliniäkseen.

Lue myös:

.
.