1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesätyö

Sama palkka samasta työstä – Vaasan kaupunki työllisti viime kesänä 20 erityisnuorta

Erityistä tukea vaativien nuorten tehtävät räätälöitiin kullekin sopiviksi. Kokeiluun olivat tyytyväisiä sekä kesätyöntekijät että kaupunki.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

"Haluatko sinä olla se esimies, joka on esimerkillinen, ennakkoluuloton ja fiksu"

Tällaisella lauseella lähestyi Vaasan kaupungin työllistämispäällikkö Helena Nurmikoski viime keväänä kaupungin eri osastojen esimiehiä. Tavoitteena oli selvittää, voisivatko eri osastojen esimiehet palkata erityistä tukea vaativia nuoria kesätöihinsä.

Vaasan kaupungilla oli huomattu kehitysvammoista kärsivien ja tukea vaativien ihmisten haasteet saada töitä. Aikaisempina kesinä kaupunki on palkannut kaupungille töihin 1-2 erityisnuorta.

– Aloin kuitenkin pohtimaan, että ei se voi olla totta, että erityisnuoret eivät olisi kiinnostuneita kesätöistä, Nurmikoski kertoo.

Esimiehet innostuivat asiasta ja erillinen haku pystyttiin järjestämään helmikuussa.

Haku tuotti tulosta: työhakemuksia tuli reilu parikymmentä. Kaupunki rekrytoi hakijoista 20, joista 16 oli koko kesän töissä. Työ räätälöitiin kunkin hakijan mukaan.

– Vaasan kaupungin vammaispalvelut olivat yhteistyössä. He tuntevat kaikki Vaasan erityisnuoret, niin oli helppo katsoa, että millaisia rajoitteita ihmisillä oli, Nurmikoski kertoo.

Erityisnuoret tekivät töitä muun muassa kaupungin viestinnässä, vihertoimessa, aikuissosiaalityössä ja työllistämisen toiminnassa. Nuorten kesäpestien ja työpäivien pituudet räätälöitiin heille sopiviksi. Osa työskenteli viitenä päivänä viikossa, osa vain parina päivänä viikossa tehden lyhennettyä päivää.

Vaasan kaupungin työllistämispäällikkö Helena Nurmikoski. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Sama palkka kuin muilla

Monesti kehitysvammasta kärsivien työllistämisessä nousee keskusteluun saatava palkka. Suomessa tuhannet kehitysvammaiset ihmiset olisivat kyvykkäitä palkkatyöhön, mutta sitä ei tarjota. Moni joutuu työskentelemään 12 euron päiväpalkalla tai ilmaiseksi. Vaasan kaupunki pyrkii tässä asiassa olemaan mahdollisimman tasapuolinen.

– Kaikilla meidän vammaisilla ja erityisnuorilla, jotka ovat olleet meillä töissä, on ollut ihan sama palkka kuin muilla, Nurmikoski kertoo.

Nurmikosken mukaan nuoret viihtyivät kesätöissä hyvin. Työllistämispäällikkö uskoo, että ensi kesänä hakemuksia tulee entistä enemmän. Myös työnantajien hän uskoo innostuvan entistä enemmän, vaikka monilla saattaa olla ennakkoluuloja ja tietämättömyyttä, miten erityisnuori eroaa muista työntekijöistä.

– Tieto lisää aina turvallisuutta. Ei kyseessä ole muuta kuin joku erityinen tuen tarve. Se voi olla vaikka, että toimistossa ei saa olla kynnyksiä, että pääsee pyörätuolilla liikkumaan. Se nuori, joka siinä pyörätuolissa istuu kykenee siihen samaan työhön kuin muutkin.

Erityisnuorten kesätyöt tulevat hakuun helmikuussa.