Pietarissa kuvernööri vapautettiin tehtävästään ja väliaikaiseksi kuvernööriksi Putin nimitti kovan linjan miehen lähipiiristään

Kaupungille valitaan uusi kuvernööri vasta syyskuussa 2019, siihen asti kaupunkia johtaa presidentti Vladimir Putin luottomiehiin kuuluva Aleksandr Beglov.

Pietari
Aleksandr Beglov ja Georgi Poltavtšenko.
Aleksandr Beglov ja Georgi Poltavtšenko.Anatoly Maltsev / EPA

PietariPietarin kuvernööri Georgi Poltavtšenko sai keskiviikkona uuden työpaikan, kun presidentti Vladimir Putin nimitti hänet meriteollisuuskonserni OSK:n hallituksen puheenjohtajaksi (siirryt toiseen palveluun). Konserni omistaa puolet Helsingissä toimivasta Archtech Helsinki Shipyardista (siirryt toiseen palveluun).

Poltavtšenkon ero kuvernöörin tehtävästä oli odotettu, ja siitä on viime kuukausien aikana liikkunut paljon huhuja. Hän on ollut Pietarin kuvernöörinä seitsemän vuotta. Syyskuussa 2019 olisi joka tapauksessa ollut kuvernöörinvaalien aika, mutta nyt Poltavtšenko saikin lähteä etuajassa.

Hallituksen puheenjohtajan tehtävä Venäjän suurimmassa meriteollisuuskonsernissa ei ole huono eläkevirka, mutta se sisältää huomattavasti vähemmän vaikutusvaltaa kuin maan toiseksi suurimman kaupungin kuvernöörin virka.

Poltavtšenkoa ei ole pidetty kovinkaan dynaamisena johtajana, ja Pietari ei hänen aikanaan ole kehittynyt samassa tahdissa kuin esimerkiksi Moskova seitsemän vuoden aikana.

Radioasema Echo Moskvyn paikallistoimitus järjesti heti Poltavtšenkon eron tultua julki äänestyksen kuulijoidensa keskuudessa, ja 85 prosenttia osallistuneista piti kuveröörin eroa hyvänä asiana.

Vaalit vasta ensi syksynä

Uutta varsinaista kuvernööriä pietarilaiset saavat odottaa melkein vuoden, vaalit nimittäin pidetään entisen aikataulun mukaisesti vasta syyskuussa 2019.

Virkaa hoitaa siihen asti eräs presidentti Putinin luottomiehistä, Aleksandr Beglov. Hän on viimeksi ollut Putinin edustaja Luoteis-Venäjällä.

Aleksandr Beglov on syntynyt vuonna 1956 Bakussa, jossa sattumalta Georgi Poltavtšenkokin on syntynyt. Beglov on koulutukseltaan rakennusinsinööri, Poltavtšenko on entinen KGB-upseeri.

Beglov on kerran aikaisemmin jo toiminut Pietarin vt. kuvernöörinä, vuonna 2003, sen jälkeen, kun silloinen kuvernööri Vladimir Jakovlev jätti tehtävänsä. Ennen sitä Beglov oli varakuvernööri. Hän on myös työskennellyt presidentti Putinin hallinnossa.

Kovaa puhetta lännestä tulevasta uhkasta

Ennen vuoden 2018 presidentinvaaleja Beglov esitti näkemyksiään Venäjän tulevaisuuden haasteista Moi rajon – nimiselle lehdelle (siirryt toiseen palveluun)antamassaan haastattelussa.

Haastattelussa hän nosti esille kolme mielestään tärkeintä asiaa. Hän kutsui näitä megaprojekteiksi, ja ne ovat uuden ydinpommin kehittäminen, armeijan uudistaminen ja kansalaisten suojeleminen länsimaisilta vaikutteilta.

Beglov sanoi, että ulkomailta yritetään uuden teknologian avulla vaikuttaa venäläisten alitajuntaan. Hänen mukaansa Yhdysvallat muun muassa vaikuttaa koululaisten vanhempiin, jotta nämä puolestaan vaikuttaisivat lapsiinsa.

Beglov vai vastaehdokas, se selviää myöhemmin

Vielä ei ole tietoa siitä, aikooko Beglov asettua ehdolle ensi vuoden vaaleissa, mutta sitä pidetään todennäköisenä.

Yksi vastaehdokas on jo ilmoittautunut, hän on Jabloko-puolueen Boris Višnevski (siirryt toiseen palveluun). Hän on tällä hetkellä kansanedustajana paikallisparlamentissa, ja hänet tunnetaan oppositioaktivistina, jolla on kiihkeä luonne. Hän suhtautuu hyvin kriittisesti presidentti Putiniin.

Višnevskillä tuskin on todellisia mahdollisuuksia menestyä vaaleissa. Menestysmahdollisuuksia on sen sijaan toisella mahdollisella ehdokkaalla, oppositiopoliitikolla (siirryt toiseen palveluun)Ksenia Sobtšakilla. Hän on kotoisin Pietarista, jossa hänen isänsä Anatoli Sobtšak toimi pormestarina vuosina 1991–96. Hänen aikanaan kaupungin nimi muutettiin Leningradista Pietariksi. Isä-Sobtšak kuului presidentti Putinin lähiystäviin.

Ksenia Sobtšak on suosittu erityisesti nuoren polven liberaalien piirissä. Hän oli ehdokkaana maaliskuun presidentinvaaleissa, ja sai virallisten tulosten mukaan kolmanneksi eniten ääniä Pietarissa.

Muitakin ehdokkaita tulee varmasti ennen kuin vaalikampanja virallisesti saa alkaa, tämä tapahtuu aikaisintaan elokuussa 20018.

On selvää, että varteenotettava ehdokas tarvitsee Kremlin tuen voidakseen edes asettua ehdolle kuvernöörinvaaleissa.

Miljoonakaupunki on maalle tärkeä

Pietarin kuvernöörin paikkaa pidetään hyvin tärkeänä. Kaupunki on viiden miljoonan asukkaan voimin Venäjän toiseksi suurin kaupunki ja sitä kutsutaan usein maan pohjoiseksi pääkaupungiksi.

Pietarin tärkeys on korostunut presidentti Putinin valtakaudella. Hän on itse kotoisin Pietarista, ja hän on nimittänyt hallintoonsa ja muihin tärkeisiin virkoihin monta pietarilaista. Pietarin kaupungin talousarvio vuodelle 2018 on lähes 600 miljardia ruplaa eli vajaat 8 miljardia euroa.