Herätys: Valtaosa suomalaisista hyväksyy abortin, hiihtokeskusten kausi alkaa jo ja pohjoisessa sataa lunta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Nuori nainen pitää käsissään aborttia käsittelevää kirjaa.
Yle

Ylen kysely: Valtaosa suomalaisista hyväksyy abortin kaikissa tapauksissa

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 71 prosenttia suomalaisista hyväksyy abortin varauksetta. Vain kolme prosenttia väestöstä ei hyväksy aborttia lainkaan. Aborttia vastustavat eniten kristillisdemokraatteja kannattavat ja työttömät. Naiset ja nuoret suhtautuvat aborttiin hyväksyvimmin. Vuonna 2017 tehtiin noin 9 300 raskaudenkeskeytystä, mikä on matalin luku vuosikymmeniin.

Hiihtokeskusten kausi alkaa varhain – Rukalla viikonloppuna, Levillä viikon päästä

laskettelija Rukalla
Ruka avaa kautensa jälleen ensimmäisenä.Jussi Väätäinen

Laskettelukeskuksista Ruka avaa ensimmäisenä eli perjantaina. Myös Levillä laskettelukausi alkaa viikon päästä, kun tavallisesti Levin kausi käynnistyy marraskuussa. Muista isoista keskuksista Saariselkä, Ylläs ja Pyhä pyrkivät aloittamaan laskettelukauden marraskuun puolivälin jälkeen.

Epävarmat republikaanisenaattorit alkavat taipua Kavanaugh'n kannalle

Brett Kavanaugh
Brett Kavanaugh senaatin kuultavana.Gabriella Demczuk / EPA

Useiden naisten seksuaalisesta ahdistelusta syyttämän Brett Kavanaugh'n nimitys Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi vaikuttaa olevan entistä lähempänä. Liittovaltion poliisin FBI:n tekemä pikainen tutkinta ahdistelusyytöksistä vaikuttaa riittävän ainakin kahdelle republikaanisenaattorille, jotka olivat epävarmoja Kavananaugh'n puolesta äänestämisen suhteen.

Nobelin rauhanpalkinnon saaja selviää tänään

Mitali
Nobelin rauhanpalkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1901.Yle Uutisgrafiikka

Norjan Nobel-komitea julkistaa rauhanpalkinnon saajan tänään Oslossa kello 12 Suomen aikaa. Ehdolle on asetettu 331 henkilöä tai järjestöä. Selkeää ennakkosuosikkia ei tänä vuonna ole. Vedonlyöjät kannattavat Koreoiden johtajia ja Trumpia, norjalaisjärjestön ykkössuosikki on Suomen johtama Arktinen neuvosto.

Pohjoisessa sataa lunta – keli on paikoin erittäin huono

perjantain sääkartta
Yle

Sadealue leviää Suomeen lännestä. Pohjoisessa sateet ovat räntää tai lunta ja ajokeli on laajalti huono, paikoin jopa erittäin huono. Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan etelä- ja keskiosassa maata sataa vettä. Lue lisää Ylen sääsivuilta.