Hyppää sisältöön

Demokraatti: Oikeuskanslerinvirastoon tehty kolme kantelua tiedustelulakiäänestyksestä

Kanteluiden tekijät haluavat selvittää, tapahtuiko tiedustelulakiäänestyksessä virhe.

Viestisalaisuutta koskeva perustuslain muutos hyväksyttiin kiireellisenä äänin 178-13. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Oikeuskanslerinvirastoon on tehty ainakin kolme kantelua eduskunnan keskiviikkoisesta tiedustelulakiäänestyksestä, kertoo Demokraatti. (siirryt toiseen palveluun)

Kanteluiden tekijät haluavat lehden mukaan selvittää, tapahtuiko tiedustelulakiäänestyksessä virhe. Kanteluiden tekijät ovat lehden mukaan yksityishenkilöitä. 

Kantelut koskevat äänestystä, jossa eduskunta päätti kiireellisesti muuttaa perustuslakia luottamuksellisen viestin salaisuuden osalta. Kiirehtimiseen vaadittiin viiden kuudesosan enemmistöä annetuista äänistä. Raja ylittyi selvästi, kun 178 kansanedustajaa tuki kiirehtimistä. 

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro sanoi keskiviikkona, että tiedustelulakiäänestys oli perustuslain kirjaimen vastainen. Lavapuron mukaan perustuslaki edellyttää, että kiireellisyydestä ja perustuslain muutoksesta päätetään erikseen. 

Kahden erillisen päätöksen sijaan päätöksiä tehtiin nyt vain yksi, kun eduskunta hyväksyi sekä kiireellisen menettelyn että perustuslain muutoksen äänin 178-13. 

Eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan mukaan perustuslaki ei edellytä kahta erillistä päätöstä, jos asia oli yksimielinen, eikä vastaesitystä ole esitetty.