1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Nobelin rauhanpalkinto

Nobelin rauhanpalkinto sotien seksuaalista väkivaltaa vastustaville lääkäri Denis Mukwegelle ja aktivisti Nadia Muradille

Irakilainen jesidiaktivisti Nadia Murad ja kongolainen lääkäri Denis Mukwege jakavat tämänvuotisen rauhanpalkinnon. He pyrkivät auttamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita sodan uhreja.

Kongolainen lääkäri Denis Mukwege ja irakilainen aktivisti Nadia Murad jakavat Nobelin tämän vuoden rauhanpalkinnon. Kuva: AFP ja EPA

Tämänvuotisen rauhannobelistit, Denis Mukwege ja Nadia Murad ovat työskennelleet erityisesti seksuaalista väkivaltaa kärsineiden sodan uhrien auttamiseksi.

Denis Mukwege on kongolainen gynekologi, joka on auttanut väkivaltaisuuksia kokeneita uhreja. Nadia Murad on itse raiskauksen uhri, joka pakeni Isisin joukkojen seksiorjuutta. Hän on kertonut omista kokemuksistaan järjestön vankina muun muassa YK:n ihmiskaupan torjuntaa edistävänä hyvän tahdon lähettiläänä.

Nadia Murad on palkittu muun muassa Saharovin rauhanpalkinnolla Euroopan parlamentissa.

Palkinnonsaajan julkisti Nobel-komitean edustaja Berit Reiss-Andersen.

– Molemmat palkinnonsaajat ovat noudattaneet Nobelin palkinnon henkeä, he laittoivat peliin oman turvallisuutensa vastustaakseen ja paljastaakseen sotarikoksia kansainvälisen oikeuden mukaisesti.

Murad toiseksi nuorin rauhannobelisti

Kaikkien aikojen nuorin rauhannobelisti on 21-vuotias rauhanaktivisti, pakistanilainen Malala Yousafzai. Nadia Murad on 25-vuotias. Hän kuuluu Irakin jesidivähemmistöön.

Hän on syntynyt jesidialueella Sinjarissa Syyrian rajan tuntumassa. Isis työntyi Sinjariin vuonna 2014 ja myös Nadia Murad joutui järjestön joukkojen seksiorjaksi ja pakkotyöhön. Osa siepatuista naisista ja lapsista koulutettiin äärijärjestön taistelijoiksi. Muradin vankeus kesti kolme kuukautta. Noin 3 000 hänen kohtalotoveriaan on kateissa.

– Isis yritti anastaa kunniamme, mutta he menettivät omansa, kertoi Murad.

Irakin jesidivähemmistöön on enimmillään kuulunut puoli miljoonaa ihmistä. Vuoden 2014 jälkeen arviolta 100 000 ihmistä on paennut maasta, osa heistä oleskelee Kurdistanin alueella.

Tänään Murad kertoi pitävänsä palkintoa kunnianosoituksena ja jakavansa sen kaikkien seksuaalisen väkivallan uhrien kanssa eri puolilla maailmaa.

– Minä ajattelen äitiäni, jonka Isis murhasi. Minä ajattelen lapsia, joiden kanssa kasvoin, ja mitä meidän täytyy tehdä heidän suojelemisekseen. Vähemmistöjen vainon on loputtava. Seksuaalista väkivaltaa naisia kohtaan ei pidä koskaan hyväksyä.

Nobel-komitean puheenjohtaja Reiss-Anderssenin mukaan komitea halusi lähettää viestin naisten aseman parantamiseksi. Molemmat palkinnonsaajat ovat hänen mukaansa toimineet naisten oikeuksien puolesta vuosia.

"Tohtori Ihme" on hoitanut joukkoraiskausten uhreja

63-vuotias Denis Mukwege on ollut palkintoehdokkaiden joukossa jo vuosia. Hän on omistanut elämäntyönsä seksuaalisen väkivallan kohteiksi joutuneille naisille. Mukwege vaatii kansainväliseltä yhteisöltä tiukempaa suhtautumisesta seksuaaliseen väkivaltaan sodan välineenä.

– Olemme kyenneet vetämään rajan kemiallisille, biologisille ja ydinaseille. Sama koskee myös raiskausta sodakäynnin välineenä, sanoi Mukwege uutistoimisto AFP:n haastattelussa vuonna 2016.

Denis Mukwege on hoitanut sodan traumatisoimia potilaita muun Kongon demokraattisessa tasavallassa muun muassa eteläisen Kivun alueella.

Mukwege sai tiedon palkinnostaan, kun hän oli tekemässä leikkausta Panzin sairaalassa.

– Olin leikkaussalissa, kun aloin kuulla meteliä. En oikeastaan miettinyt, mitä oli tekeillä, kunnes muutama ihminen tuli kertomaan minulle uutisen, hän kertoo norjalaiselle VG-lehdelle.

Mukwege kertoi omistavansa palkinnon kaikille seksuaalisen väkivallan uhreiksi joutuneille naisille.

Tänä vuonna ehdolle on asetettiin 331 henkilöä tai järjestöä.

Viime vuonna rauhanpalkinnon sai kansainvälinen ICAN-kampanja ydinaseiden kieltämiseksi

Palkinnon arvo on noin 870 000 euroa. Se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1901. Palkintoa ei jaettu esimerkiksi ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana.

Lue lisää:

Nobel-Mukwegen kanssa Kongoa kiertänyt Elisabeth Rehn: Vihdoinkin palkinto tuli!

Isisin seksiorjuudesta paenneet jesidinaiset ottivat vastaan EU-parlamentin ihmisoikeuspalkinnon

Isis piti 21-vuotiasta Nadia Muradia seksiorjanaan – "Kaikki, jotka halusivat, käyttivät meitä"

Saharov-palkinto raiskausten uhrien puolustajalle - "Jokaisessa raiskatussa lapsessa näen omat lapseni"

EU:n Saharov-ihmisoikeuspalkinnon saa kongolainen gynekologi