1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Rokotusohjelman muutos lisäsi lasten mykobakteeritapauksia

Rokotusohjelman muutoksen jälkeen Mycobacterium aviumin aiheutamien tapausten määrä on moninkertaistunut.

Kuva: AOP

Lasten mykobakteeritaudit (siirryt toiseen palveluun) ovat yleistyneet selvästi sen jälkeen, kun vastasyntyneiden BCG-rokotuksista luovuttiin vuonna 2006. Tuoreen suomalaistutkimuksen havainto viittaa vahvasti siihen, että BCG-rokotukset hillitsevät lasten ei-tuberkuloottisia mykobakteeritauteja. BCG-rokotuksen varsinainen tarkoitus on ehkäistä tuberkuloosia.

Vuoteen 2006 saakka kaikki Suomessa syntyvät saivat BCG-rokotuksen, mutta tuberkuloosin vähenemisen vuoksi niistä luovuttiin. Nykyään sen saa kuitenkin neuvolan arvion perusteella synnytyssairaalassa.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin kaikki vuosina 1995–2016 sattuneet ei-tuberkuloottiset mykobakteeritaudit, jotka todettiin 0–4-vuotiailla Suomessa syntyneillä. Tapauksia löytyi 97 ja suurin osa niistä oli Mycobacterium aviumin aiheuttamia.

Tapauksia ei ollut paljon, mutta ne moninkertaistuivat rokotusohjelman muutoksen jälkeen. Kun aikaisemmin sairastui vuosittain arviolta vain 0,2 lasta sadastatuhannesta, vuoden 2006 jälkeen sairastui vuosittain keskimäärin 3,9 lasta sadastatuhannesta.

Tutkijat: Rokotteella suojaa myös mykobakteeria vastaan

Tutkijat pitävät tuloksia osoituksena siitä, että BCG-rokotukset suojaavat myös ei-tuberkuloottisilta mykobakteereilta ja niiden aiheuttamilta taudeilta. Tämä voi myös selittää sen, miksi mykobakteeritaudit ovat yleistyneet monissa maissa.

Mykobakteerit aiheuttavat lapsille kaulan imusolmuketulehduksia, mutta usein tulehdus iskee keuhkoihin. Keuhkoinfektion oireet ovat tuberkuloosin kaltaisia eli yskää, limannousua, veriysköksiä, hengenahdistusta, väsymystä ja laihtumista. Mykobakteeritauteja hoidetaan antibiooteilla ja leikkaushoidolla.

Helsingin yliopiston ja THL:n tutkimusryhmän tulokset julkaistiin Clinical Infectious Diseases -lehdessä (siirryt toiseen palveluun). Tutkimuksen tekivät Antti Kontturi, Hanna Soini, Jukka Ollgren ja Eeva Salo.