Hyppää sisältöön

Kumpi riipii enemmän: Roska-auton vihlova piipitys jo kello viisi vai matelu löyhkäävän rekan perässä aamuruuhkassa? HSY aikaistaisi jätteiden keräystä

Espoossa aikaistettu jätteiden tyhjennys ei saa kannatusta.

Kuvittele tilanne: Olet syvässä unessa. Yhtäkkiä pihalta alkaa kuulua roska-auton vihlovaa piipitystä ja varoitusvalojen vilkkuminen läpäisee makuuhuoneesi aivan liian ohuet verhot. Heräät ja huomaat kellon olevan vasta viisi.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut eli HSY ehdottaa, että jätteiden kerääminen aloitettaisiin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa ja Kirkkonummella kahta tuntia nykyistä aikaisemmin. Jatkossa jäteauto voisi arkisin ajaa pihaan aamuseitsemän sijasta jo kello viideltä aamulla.

HSY:n jätehuollon toimialajohtajan Petri Kouvon mukaan jätekeräyksen aikaistamisella pyritään sujuvoittamaan jäteastioiden tyhjennystyötä niin, etteivät jäteautot ja työmatkalaiset olisi samaan aikaan liikenteessä.

– Pääasiassa pyrimme estämään niitä ruuhkia, joita syntyy erityisesti Helsingin keskustan ahtailla kaduilla työmatkaliikenteen aikaan aamulla. Jäteastioiden tyhjennys viivästyy ja työmatkalla olevat ihmiset, jotka joutuvat jäteauton perään, saattavat hermostuksissaan aiheuttaa vaaratilanteita sekä jäteauton kuljettajille että muille liikenteessä oleville, hän sanoo.

Kouvon mukaan jätekeräyksen aikaistamisella voidaan vähentää myös liikenteestä aiheutuvia päästöjä.

– Kun jäteastian tyhjennys sujuu nopeammin, jäteautoista syntyy myös vähemmän päästöjä.

Peruutusäänet häiritsevät asukkaita

HSY kokeili (siirryt toiseen palveluun)aikaistettua tyhjennysaikaa Helsingissä 2,5 vuoden ajan. Silloin sekajäteastioita tyhjennettiin kello 5–22 välisenä aikana ensin Kampin, Ruoholahden ja Punavuoren alueella ja myöhemmin koko Helsingin ympäristövyöhykkeen alueella sekä Munkkiniemessä ja Lauttasaaressa.

Helsingin ympäristövyöhyke kattaa kantakaupungin eli Hakamäentien eteläpuolisen alueen. Pilotissa oli mukana 3 600 taloyhtiötä eli noin 200 000 asukasta.

HSY haluaa vähentää jäteautojen liikkumista ruuhka-aikana. Kuva: Yle

– Palautetta tuli ainoastaan 114 kiinteistöltä eli todella vähän, kun ottaa huomioon, että teimme laajennettuina keräysaikoina puoli miljoonaa jätetyhjennystä. Yhteensä palautteita tuli 203 ja niissä korostui keräyksestä aiheutuva meluhäiriö, Kouvo sanoo.

Kouvon mukaan meluhaitan vähentämiseen pyritään löytämään teknisiä ratkaisuja.

– Käytämme jo nyt kumipyöriä jäteastioissa, jotta astioiden siirrosta aiheutuva melu pienentyisi. Sähköautojen yleistyessä myös autojen äänitasot alenevat, mutta peruutusääni aiheuttaa toki melua.

Espoo ei lämpene aikaisille aamutyhjennyksille

HSY uudistaa jätehuoltomääräyksensä (siirryt toiseen palveluun) ensi vuonna. Kaikilta HSY-alueen kunnilta on pyydetty lausuntoa aikaistetusta jätekeräyksestä lokakuun aikana.

Espoossa aikaistettu jätteiden tyhjennys ei saa kannatusta. Ympäristölautakunnan esityksessä (siirryt toiseen palveluun)ennakoidaan meluvalituksia, kun roska-autot piippaavat pihassa peruuttaessaan kello viidestä lähtien.

Ympäristöjohtaja Tarja Södermanin laatiman ehdotuksen mukaan aikaisen tyhjennysajan pitäisi koskea vain niitä Helsingin kantakaupungin kaupunginosia, joissa jätteiden kuormaaminen on erityisen haastavaa.

Hänen mukaansa Espoossa ei ole lainkaan sellaisia alueita, joissa aikainen aamutyhjennys olisi perusteltua. Ympäristölautakunta käsittelee asiaa kokouksesaan ensi viikon keskiviikkona.

Espoossa epäillään myös, että aikaisemmat tyhjennykset antaisivat jätteenkuljettajille vapauksia tehdä tyhjennyksiä myös silloin, kun se ei ole yhteiskunnan toimintojen kannalta ehdottoman tärkeää. HSY:n Kouvo ei näe syytä huoleen.

– En näe tässä riskiä. Olemme määritelleet urakoitsijoille tietyt aikataulut, jolloin astiat pitää tyhjentää. Pyrimme pitämään aikataulusta huolellisesti kiinni. Jos astian tyhjennys on tietylle kiinteistölle sovittu ja tilattu, niin se toteutetaan. Pidennetty keräysaika antaa urakoitsijoille joustoa työn suunnittelussa, varsinkin iltapuolelle.

HSY kertoi Ylelle 8.10.2018, että aamulla aikaisin ei aiota käyttää peruutuksen hälytystä, jotta ei häirittäisi asukkaita. Aamuisin liikennettä on vähän, joten jäteautot voivat toimia peruutuskameran avulla.

Lue myös:

.
.