1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. revontulet

Revontulinäytelmän näkeminen on monelle bongarille kohokohta – katso videolta upeat kuvat ja professorin perusopit revontulista

Revontulen yleisin värin on vihreä. Paras aika päivästä revontulien bongaamiselle on illalla.

Revontulet ja niiden bongaus
Revontulet ja niiden bongaus

Revontulien bongaus kiinnostaa entistä useampaa. Professori Minna Palmroth arvelee, että erilaiset bongausharrastukset ovat maailmalla nouseva trendi. Revontulien bongaamista hän kuvailee palkitsevaksi ja haastavaksi bongausharrastukseksi.

Palmroth on yksi Revontulibongarin oppaan kirjoittajista. Hän kertoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa, kuinka revontulet syntyvät.

– Auringosta lähtee varautunutta hiukkasta. Ne ohjautuvat maapallon magneettikenytään ja törmäilevät ilmakehän atomien ja molekyylien kanssa. Törmäyksessä ilmakehän atomit virittyvät, ja kun viritystila vapautuu, niin syntyy revontulivalo, selvittää laskennallisen avaruusfysiikan professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta.

Revontulen yleisin väri on vihreä. Palmrothin mukaan moni bongari kokee palkitsevimmaksi revontulinäytelmän näkemisen, koska silloin voi nähdä revontulien eri muodot yhdellä kertaa. Näytelmä on useimmiten ohitse 15-30 minuutissa. Sen jälkeen kannattaa lähteä kotiin, koska uutta tuskin tulee heti perään, hän opastaa.

– Kaari on ensin pohjoisessa taivaanrannassa ja sieltä se nousee hiljalleen kohti taivaanlakea, etelää. Sitten kun se on etelässä, niin eteläisin kaari aktivoituu hyvin nopeasti ja sen jälkeen se täyttää koko pohjoisen taivaan ja erilaisia muotoja tulee hyvin nopeasti, Palmroth selittää revontulinäytelmää.

Revontulia voi nähdä Suomessa maan eteläosaa myöten. Esimerkiksi syys- ja kevätpäiväntasaukset ovat otollisia aikoja bongaukselle. Talvella niitä voi nähdä myös aina kun on pimeää, opastaa Palmroth. Hänen mukaansa paras aika päivästä revontulien näkemiselle on illalla.

– Paras aika on silloin, kun Suomi on suoraan revontulia synnyttävien prosessien alla, eli noin kello 22-23.

Lue myös:

Geofyysikot voisivat varmistaa turistien revontulielämyksen – tutkimustiedon jalostajaa etsitään

Taivaalle tähyily kannatti – Katso upeat kuvat revontulista