1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vakoilu

Kohu väitetyn Kiinan harjoittaman mikrosiruvakoilun ympärillä kiihtyy: Kiinalaiset tekno-osakkeet sukeltavat

Yhdysvaltojen ja Kiinan viranomaiset eivät ole toistaiseksi kommentoineet uutistoimisto Bloombergin uutisessa esitettyjä väitteitä Kiinan Yhdysvaltoihin kohdistamasta vakoilusta.

vakoilu
Siniseksi valaistu konesali..
Mikrosirujen avulla Kiina olisi päässyt käsiksi yritysten ja virastojen sisäisiin tietokoneverkkoihin.Klaus Ohlenschlaeger / AOP

Useiden kiinalaisten teknologiayritysten osakkeiden kurssit laskivat perjantaina Hongkongin pörssissä sen jälkeen, kun uutistoimisto Bloomberg oli kertonut väitetystä Kiinan harjoittamasta mikropiirivakoilusta.

Esimerkiksi tietokonevalmistaja Lenovon osake laski yli 15 prosenttia ja tietoliikennelaitteita valmistavan ZTE:n osake putosi 11 prosenttia.

Amerikkalainen uutistoimisto Bloomberg uutisoi (siirryt toiseen palveluun) torstaina, että Kiina olisi vakoillut lähes kolmeakymmentä yhdysvaltalaista yritystä tietokonelaitteisiin asennettujen salaisten mikrosirujen avulla.

Bloombergin mukaan muun muassa Apple ja Amazon olisivat vakoilun kohteeksi joutuneiden yritysten joukossa.

Apple ja Amazon ovat kiistäneet voimakkain sanoin Bloombergin uutisessa esitetyt väitteet vakoilumikrosirujen löytymisestä niiden käyttämistä laitteista.

Tiedot tulivat nimettömiltä lähteiltä

Bloombergin haastatteleman 17 nimettömänä esiintyvän tiedustelu- ja yrityslähteen mukaan kiinalaiset agentit olisivat asentaneet riisinjyvän kokoisia vakoilumikrosiruja noin 30 yrityksen ja useiden amerikkalaisvirastojen käyttämiin palvelimiin.

Bloomberg kirjoittaa, että Kiinan asevoimat olisi toteuttanut operaation tunkeutumalla kalifornialaisen tietokonelaitteita toimittavan Super Micro Computer -yrityksen tuotantoketjuun. Lähteiden mukaan vakoilusirut olisi asennettu emolevyihin alihankkijoiden tehtailla Kiinassa.

Mikrosirujen avulla Kiina olisi päässyt käsiksi yritysten ja virastojen sisäisiin tietokoneverkkoihin sekä niiden sisältämiin salaisiin tietoihin.

Myös Super Micro Computer kiistää, että sen myymien servereiden emolevyistä olisi löytynyt vakoilumikrosiruja. Yhtiön mukaan yksikään asiakas tai virasto ei ole ollut siihen yhteydessä tällaisten sirujen takia.

Super Micro Computerin osakkeen arvo putosi Bloombergin uutisen jälkeen 38 prosenttia.

– Kiinassa valmistettua elektroniikkaa voidaan pitää turvattomana tämän uutisen takia. Teknologiaosakkeiden arvo putoaa tästä syystä, analyytikko Ray K W Kwok arvioi uutistoimisto AFP:lle.

Viranomaiset eivät ole kommentoineet

Kiinan ulkoministeriö ei ole toistaiseksi kommentoinut vakoiluväitteitä uutistoimisto Reutersille. Kiina on aiemmin kiistänyt väitteet, joiden mukaan se olisi tehnyt kyberhyökkäyksiä länsimaisiin yrityksiin.

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI ja Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuusministeriö eivät vastanneet Reutersin kommenttipyyntöön. Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n tiedottaja sanoi Reutersille, että virasto ei toistaiseksi kommentoi Bloombergin uutista.

Turvallisuusasiantuntijat pitävät kasvavana uhkana sitä, että hakkerit voisivat toteuttaa kyberhyökkäyksiä asentamalla mikrosiruja yrityksille ja virastoille myytäviin laitteisiin.

– Laajat, monimutkaiset ja globaalit tuotantoketjut aiheuttavat riskin pahansuovasta kybertoiminnasta, jonka yritykset joutuvat ottamaan huomioon, sanoi Cyber Threat Alliance -järjestön johtaja Michael Daniel uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteet ovat olleet koetuksella viime aikoina kauppakiistojen vuoksi. Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence syytti torstaina Kiinaa sotilaallisesta aggressiosta, yrityssalaisuuksien varastamisesta, ihmisoikeusloukkauksista ja sekaantumisesta Yhdysvaltojen tuleviin vaaleihin.

Kiinan ulkoministeriö kiisti Pencen väitteet perusteettomina.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi