Voiko maailman kauneimman tittelistä kilpailla transsukupuolinen? Miss Kolumbian mielestä ei – ja some raivostui

Espanjalainen transsukupuolinen kauneuskuningatar ja aktivisti Ángela Ponce rikkoo rajoja. Joulukuussa hän astelee Miss Universum -kilpailun lavalle.

Valeria Morales kruunattiin Miss Kolumbiaksi 30. syyskuuta. Kuva: Luis Eduardo Noriega A. / EPA

Joulukuussa järjestettävästä Miss Universum -kauneuskilpailusta on tulossa tänä vuonna kovaa vauhtia kamppailu transsukupuolisten oikeuksista.

Maailman kauneimman tittelistä on silloin mukana kilpailemassa espanjalainen transsukupuolinen Ángela Ponce. Hänet kruunattiin Miss Espanjaksi heinäkuussa.

Miss Universum -kauneuskilpailu hyväksyy virallisesti kilpailuun myös sukupuoltaan korjanneet henkilöt. Kaikki kilpailijat eivät kuitenkaan hyväksy sukupuolivähemmistöjä rinnalleen.

Transsukupuolinen Ángela Ponce valittiin Miss Espanjaksi heinäkuussa. Kuva: Juan Naharro Gimenez / Getty Images

Kolumbian kauneimmaksi tällä viikolla kruunatun Valeria Moralesin taival ei siksi alkanut hyvin. Hän arvosteli tulevaa kanssakilpailijaansa Poncea tv-haastattelussa.

– Kauneuskilpailu on meille, jotka synnyimme naisiksi, Morales sanoi.

– Luulen, että osallistuminen olisi vahingoksi myös hänelle (Poncelle). Häntä voi kunnioittaa, mutta hänen asemastaan ei tarvitse olla samaa mieltä, Morales jatkoi.

Espanjankielisen maailman sosiaalinen media räjähti, ja kohu levisi.

– Vaikka hän (Morales) ei voittaisi kauneuskilpailua, ainakin hän on voittanut kaikki suvaitsemattomuudesta annettavat palkinnot, Twitter-käyttäjä Carolina tviittasi.

– Ángela Ponce on ihan superkaunis, eikö vain? Hän on ensimmäinen transsukupuolinen tyttö, joka osallistuu Miss Universumiin. Siitäs sait, typerä heteropatriarkaatti, kirjoitti käyttäjä Prince of Lesbiville tviitissään.

Osa kommenteista oli loukkaavia ja alatyylisiä.

Missi: Kiusaamisesta ja ennakkoluuloista päästävä eroon

Perjantaina Ponce rauhoitteli kohua ja sanoi haluavansa tutustua Moralesiin Thaimaassa järjestettävässä kilpailussa.

– En aio yrittää muuttaa hänen mielipidettään. Tarkoitukseni on kertoa kokemuksistani ja puhua maailmalle suvaitsevaisuuskasvatuksesta, jota on liian vähän. Sen avulla kiusaamisesta, ennakkoluuloista ja väkivallasta voidaan päästä eroon, hän kirjoitti.

Sevillan läheltä Etelä-Espanjan Andalusiasta kotoisin oleva Ponce, 27, on tunnettu transsukupuoliaktivisti, joka on tehnyt ulkonäöstään keinon aktivisminsa edistämiseen.

Nyt hän on ensimmäinen transsukupuolinen, joka saatetaan kruunata maailman kauneimmaksi.

Kuusi vuotta aiemmin Kanadassa transsukupuolinen nainen Jenna Talackova suljettiin ensin Miss Universumin paikallisesta osakilpailusta. Hän taisteli asianajajansa kanssa syrjintää vastaan, ja lopulta kisaorganisaatio päätti muuttaa sääntöjään, kertoi uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

– Minulla on oikeus olla kilpailussa. En ole mies, joka haluaisi olla nainen. En ole koskaan ollutkaan. Olen nainen, jolla vain on tietty erityispiirre, hän on sanonut aiemmin yhdysvaltalaisen Telemundo-kanavan haastattelussa.

– Sovin koko siihen kirjoon, jota naisena olemisen moninaisuus on. Tämä tekee meidät vahvemmiksi, ei heikommiksi, hän jatkoi.

Myös Espanjassa Poncen valinta kauneuskuningattareksi on kuohuttanut. Sosiaalisessa mediassa häntä on solvattu ja pilkattu.

– Olen luonut ympärilleni muurin ja suojellut itseäni, jotta selviän tästä. Sitä tulee vahvemmaksi ja aikuistuu tavallista aiemmin, Ponce kuvasi elämäänsä espanjalaisen El País -lehden haastattelussa kesällä (siirryt toiseen palveluun).

Aktivismi tuli kauneuskilpailuihin #MeToo-aikana

Maailmaa ravistelleen naisten #MeToo-kampanjan myötä eräät kauneuskilpailut ovat muuttuneet aktivismin näyttämöiksi myös muualla.

Viime marraskuussa Perussa kilpailijat kertoivat (siirryt toiseen palveluun) esittelykierroksellaan vartalonmittojensa sijaan tilastotietoja naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Yhdysvalloissa Miss Amerikka -kilpailu ilmoitti keväällä luopuvansa uimapuku- ja iltapukukierroksista. Kilpailussa keskitytään sen sijaan enemmän kilpailijoiden lahjakkuuteen, älykkyyteen ja ideoihin, järjestäjät kertoivat.

Myös Espanjassa kisoja on pyritty sovittamaan #MeToo-maailmaan. Espanjan televisiokanavilla on perinteisesti nähty runsaasti naisen esineellistämisellä viihdettä luovia ohjelmia. Missikisoille on haettu uutta suuntaa.

– Etsimme naista, jolla on jokin sanoma, joka on persoonallinen, saa yhteyden muihin ja tuntee todellisuuden, jossa hän elää, ohjelman myynnistä vastaava Guillermo Escobar kertoi El Paísille (siirryt toiseen palveluun).

Espanjalaismissi Ángela Ponce tapasi oppositiopoliitikko Albert Riveran Madridissa heinäkuussa. Kuva: Juan Carlos Hidalgo / EPA

Juuri sellainen on Ponce. Hän avustaa transsukupuolisia lapsia ja perheitä tukevaa järjestöä Madridissa, vierailee kouluissa ja perheiden luona. Hänelle kauneuskilpailu on valtava ikkuna maailmaan, kuten hän itse sanoo.

– Se on uskomaton tilaisuus tehdä itseni tunnetuksi, jotta kaikki näkevät, että olen samanlainen tyttö kuin kuka tahansa. Näin maailma voi kuunnella viestini ja miettiä sitä, Ponce on sanonut.

Tähän Ponce on saanut tukea myös feministijärjestöiltä, jotka eivät perinteisesti ole missikisoja järin korkealle arvostaneet.

Espanja ollut pioneeri oikeuksien edistämisessä

Yhdysvaltalaisen New York Times -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Ponce kuvasi olevansa onnellinen siitä, että hän syntyi juuri Espanjaan.

Katolisuuden vanha linnake Espanja on ollut edelläkävijä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistämisessä, vaikka tasa-arvossa yhä tehtävää riittääkin.

Espanja hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot ja adoptio-oikeuden maailman ensimmäisten maiden joukossa vuonna 2005.

Kaksi vuotta myöhemmin transihmiset saivat oikeuden vahvistaa sukupuolensa syntymä- ja henkilöllisyystodistuksiinsa, ilman että heidän tarvitsee käydä läpi sukupuolenkorjaushoitoja tai -leikkausta.

Suomessa prosessi on monimutkaisempi. Transsukupuolinen henkilö tarvitsee sukupuolen juridiseen vahvistamiseen lausunnon kahdelta psykiatrilta ja sterilisoinnin tai hänen on oltava muuten lisääntymiskyvytön.

Myös Kolumbiassa transsukupuolisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia on viety eteenpäin viime vuosina (siirryt toiseen palveluun). Transihmiset voivat korjata nimensä ja sukupuolensa henkilöllisyyspapereihinsa notaarin vahvistamalla allekirjoituksella.