Olavi Virta lähti keikoilta vieras nainen ja viinapullo kainalossa – Timo Koivusalon elokuvassa hurmurirenttu saa kaiken anteeksi

Timo Koivusalon elokuva Olavi Virrasta telmii naisseikkailussa ja viinakemuissa, mutta laulajan lava-aika jää vähiin. Virtaa näyttee Lauri Tilkanen, joka uskoo menestyksen nousseen laulajan päähän.

Ylen aamu
Kohtaus elokuvasta
Tähtihetkessä keskusteltiin Olavi Virran elämästä Virtaa näyttelevän Lauri Tilkasen kanssa.

Timo Koivusalon ohjaamassa Olavi Virta -elokuvassa 50-luvulla kultakauttaan elänyttä laulajatähteä katsotaan ihaillen ja ymmärtäen. Elokuvassa jopa sotatantereella kuolevalle laulajan toverilla on tärkeintä, että Virta jatkaa laulamista.

Draamassa tarkastellaan iskelmälaulajan ja näyttelijän elämää erityisesti kulisseissa. Kehystarinassa vanha Virta muistelee kotisohvallaan nuoruutta ja elämän kivikkoja kyynelet silmissään. Olavi Virta juoksee tapahtumia läpi kiivasta tahtia, mutta laulajatähden elämästä nousevat eniten esiin hänen lukuisat naisseikkailunsa.

Elokuvassa vaimo ja lapset odottavat Virtaa turhaan keikoilta kotiin. Pääosanesittäjän Lauri Tilkasen mielestä juuri Olavi ja Irene Virran pitkään kestänyt liitto ja rakkaus ovat elokuvassa tärkeintä.

– Uskon syvään rakkauteen heidän suhteessaan. Toki kun elettiin 50–60-lukua, on myös pysytty yhdessä kaikesta huolimatta mahdollisimman pitkälle. Varmasti on tullut kotona vaikeita tilanteita, kun on Olavilla lähtenyt mopo käsistä.

Kohtaus elokuvasta
Lauri Tilkanen ja Malla Malmivaara näyttelevät avioparia Olavi Virta -elokuvassa.Artista Filmi Oy

Menestyksen myötä myös viina tuli suureen rooliin viihdetaiteilijan elämässä. Elokuvassa jatkuvan huikan oton selityksenä tarjotaan lähinnä lapsuudenkotia. Viina vei myös Olavi Virran isää ja poika jäi äidin vastuulle.

Olavi Virran vaimo ja lapset lähtevät laulajan ongelmia pakoon Ruotsiin ja jäävät sille tielleen.

Tilkanen uskoo menestyksen ja herkkyyden vauhdittaneen Virran ongelmia ja juomista.

– Olavin kokema suursuosio on Suomessa harvinaista. Siinä voi tulla vauhtisokeus, kun vielä olkapäälle taputellaan ja tarjotaan ryyppyä. Hän oli myös ulkokuoren alla varmasti herkkä taiteilija.

Virrasta maalataan elokuvassa tyypillistä hurmurirentun kuvaa. Käytöksen problematiikka Koivusalo ei lähde purkamaan. Lopulta kaikki rikkeet myös annetaan anteeksi.

Lauri Tilkanen laulaa
Lauri Tilkanen harjoitteli tarkkaan Virran laulutekniikkaa esiintyäkseen oikein.Artista Filmi Oy

Virralle ei etsitty korvaavaa lauluääntä

Laulajan musiikkiuraa kuvataan vierailemalla keikoilla pistotyyliin. Suuriin musiikkinumeroihin panostamisen sijaan elokuvassa on tarjolla pieniä maistiaisia liudasta kappaleita. Musiikki tuntuu olevan sivuosassa, vaikka Koivusalo on aiemmin tehnyt elokuvat myös Irwin Goodmanista, Jean Sibeliuksesta ja Tapio Rautavaarasta ja Reino Helismaasta.

Olavi Virta -elokuvassa kappaleet kuullaan Virran itsensä laulamina. Elokuva tehtiin nimenomaan kunnioituksena Virran äänelle ja musiikille, kertoo Tilkanen.

– Aika mahdoton on kenenkään päästä samalle tasolle laulussa Olavi Virran kanssa. Olen ohjaajan kanssa samaa mieltä, että elokuva piti tehdä näin.

Tilkanen teki runsaasti taustatöitä esiintyäkseen Virtana uskottavasti. Erityisesti oikean laulutekniikan omaksuminen oli tärkeää, että hengitykset ja pienet nyanssit välittyisivät. Siitäkin huolimatta, että Tilkanen vain esittää laulavansa elokuvassa.

Virralla oli eri vuosikymmeninä eri laulutekniikat. Iskelmätähti lauloi eri tavalla uransa alkuaikoina ja loppuaikoina, sanoo Tilkanen.

– Hän varmasti seurasi ajan trendejä. Virta harjoitteli paljon laulamista, mikä kuuluu hänen tuotannossaan.