Hyppää sisältöön

Näyttelijä, huippumalli ja 300 muuta putkaan Washingtonissa – Mielenosoitus Capitolilla oli naisten vastalause Kavanaugh´lle

Tuomariehdokas Kavanaugh puolusti itseään Wall Street Journalin sivuilla

Amerikkalaisjulkkikset Amy Schumer (keskellä) ja Emily Ratajkowski (hänen takanaan) mielenosoituksessa Washingtonissa. Kuva: Erik S. Lesser / EPA-EFE

Poliisi pidätti 302 mielenosoittajaa viime yönä Suomen aikaa, torstaipäivänä paikallista, Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa. Mielenosoittajia oli useita satoja, ja he kokoontuivat ensin Korkeimman oikeuden ulkopuolelle. Sieltä he kävelivät Senaatin toimistorakennukselle ja jäivät sen aulaan huutamaan iskulauseita.

Mielenosoituksella vastustettiin presidentti Donald Trumpin ajamaa Brett Kavanaugh´n nimitystä Korkeimman oikeuden tuomariksi. Suurin osa mielenosoittajista oli naisia.

Kavanaugh´n nimitystä vastustetaan muun muassa siksi, että kolme naista sanoo hänen häirinneen heitä seksuaalisesti opiskeluaikoina 1980-luvulla. Kavanaugh´n myös väitetään valehdelleen senaatin kuulemisessa nuoruuden alkoholinkäytöstään.

Malli ja koomikko pidätettiin

Mielenosoituksen takana oli ilmeisesti useita järjestöjä, yhtenä niistä Naisten marssi, joka on organisoinut presidentti Trumpin vastaisia tempauksia.

Poliisi pidätti muiden ohella koomikkonäyttelijä Amy Schumerin ja näyttelijä-malli Emily Ratajkowskin.

Twitterissä levinneen videon mukaan he tosin näyttävät vastaavan "Kyllä" poliisin kysymykseen, haluavatko he tulla pidätetyiksi.

– Kavanaugh on osa isojen poikien kerhoa, joka suojelee häntä missä tahansa tilanteessa, sanoi delawarelainen mielenosoittaja Angela Trzepkowski.

Kavanaugh´n vastainen mielenosoitus järjestettiin myös New Yorkissa Trump Towerin edessä. Kavanaugh´n puolesta taas osoitettiin mieltä Minnesotassa.

Lady Gaga otti kantaa

Kavanaugh´n nimitys ja hänen henkilönsä on jakanut Yhdysvalloissa mielipiteitä jyrkästi. Asiaan kantaa ottaneisiin liittyi torstai-iltana sikäläistä aikaa pop-tähti Lady Gaga, joka Fox-newsin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) puolusti häirintäsyytöksiä esittänyttä Christine Blasey Fordia.

– Uskoisin, että Ford yritti suojella maatamme, sanoi Lady Gaga.

Kavanaugh´n vastainen mielipideaalto on saanut voimaa naisten seksuaalista häirintää ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustavasta me#too -kampanjasta, joka on jatkunut Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa vuoden.

Ahdistelusyytökset Korkeimman oikeuden tuomariehdokkaita vastaan eivät ole ensimmäinen kerta. Vuonna 1991 oikeustieteen professori Anita Hill syytti tuolloista ehdokasta Clarence Thomasia seksuaalisesta ahdistelusta. Thomas tuli silti valituksi.

Kavanaugh puolustautui

Tuomariehdokas Brett Kavanaugh kirjoitti viime hetken puolustuspuheensa Wall Street Journalin mielipidesivuille. Kirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) hän vakuuttaa olevansa puolueeton ja riippumaton tuomari.

Vakuuttelu liittyy siihen, että hänen kiihtynyt esiintymisensä senaatin lakivaliokunnan edessä viime viikolla herätti huomiota. Tuolloin häneltä kyseltiin häirintäsyytöksistä.

Yhdysvaltain senaatti äänestää Kavanaugh´n nimittämisestä huomenna. Tänään perjantaina Suomen aikaa illansuussa senaatissa on jo nimitystä koskeva menettelytapa-äänestys.

Senaatissa on 51 paikkaa republikaaneilla, jotka puolueena puoltavat Kavanaugh´ta ja 49 paikkaa demokraateilla, jotka vastustavat. Yksi republikaanisenaattori on viikonlopun tyttärensä häissä ja poissa äänestyksestä.

Neljä republikaanisenaattoria ei ole etukäteen luvannut äänestää Kavanaugh´ta. Heidän äänensä ratkaisevat asian. Uusimmat tiedot viime yöltä kertovat, että epäilevien senaattorien mielipiteet saattavat taipua nimittämisen puolelle.

.
.