Kilpailuvirasto haluaisi tutkia Onnibusin myynnin Koiviston Autolle – mutta se ei ole mahdollista

Joillakin reiteillä Koiviston Auto jää kaupan myötä lähes ainoaksi bussiyhtiöksi.

linja-autoliikenne
Onnibus saapumassa Helsingin Kampin terminaaliin.
Henrietta Hassinen / Yle

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) olisi toivonut mahdollisuutta tutkia Koiviston Auton ja Onnibusin välinen yrityskauppa. Tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan ole, sillä kaupan osapuolten yhteinen liikevaihto jää alle kilpailulaissa määritellyn rajan.

Jos raja ylittyisi, kaupasta olisi ollut ennen sen toteutumista ilmoitettava KKV:lle, joka tutkii, onko kaupalla haitallista vaikutusta kilpailulle. Kauppaa ei saa laittaa täytäntöön ennen kuin tutkinta on valmis.

Jos raja ei ylity, virastolla ei ole lain mukaan mahdollisuutta tutkia kauppaa omasta aloitteestaan. Yhtiöiden yhteenlaskettu vuotuinen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa, jolloin se jää reilusti alle kilpailulain 350 miljoonan euron rajan.

Suomen suurin bussiyhtiö Koiviston Auto kertoi eilen ostaneensa Onnibusin, joka on merkittävimmin tuonut hintakilpailun Suomen kaukobussiliikenteeseen.

Apulaisjohtaja Valtteri Virtanen KKV:stä kuvailee kaupan olevan heidän näkökulmastaan kilpailullisesti kiinnostava.

Kaupan myötä lahtelainen Koiviston Auto -konserni jää ainoaksi tai selkeästi merkittävimmäksi liikennöijäksi muutamien kaupunkien välisessä linja-autoliikenteessä.

– Toinen näkökulma on Onnibusin luonne alalla kilpailijana, se on ollut aggressiivinen hintakilpailussa ja aktiivinen toimija. Usein näkökulmastamme tällaiset aggressiiviset kilpailua tuovat yritykset voivat olla kilpailua ajatellen kokoaan merkittävämpiä toimijoita. Tällaisten yritysten poistumisella saattaa olla isompi merkitys kuin vähemmän aktiivisen toimijan, Virtanen toteaa.

Onnibusin tuoma hintakilpailu hyödyttänyt kuluttajia

Virtanen painottaa, ettei ota kantaa siihen, onko Koiviston Auton ja Onnibusin kauppa mahdollisesti ongelmallinen kilpailua ajatellen.

– Toivoisimme, että toimivaltamme olisi sellainen, että esimerkiksi tämä kauppa olisi päästy tutkimaan. En ota kantaa siihen, olisiko tämä kauppa ongelmallinen, mutta nyt sitä ei päästä edes selvittämään, Virtanen sanoo.

Onnibusin myötä kaukoliikenteen hinnat ovat laskeneet monilla yhteysväleillä niin bussi- kuin junaliikenteessä. Kilpailu on näin koitunut kuluttajien eduksi, Virtanen sanoo.

Koiviston Auton konsernijohtaja Antti Norrlin kommentoi eilen, että Onnibusin dynaaminen ja aggressiivinen hinnoittelu on nimenomaan se, millä yhtiö on pärjännyt, eikä matkustajien tarvitse pelätä hintojen nousua.

Hintakilpailun väheneminen kaupan myötä on huolettanut monia Ylen eilistä uutista kommentoineita suomalaisia.

Lue myös: Analyysi: Näin Onnibus tuli Suomeen ja pani bussimarkkinat sekaisin – värikäs tarina sai tänään vaisun lopun

Päällekkäistä liikennettä monella reitillä

Yhtiöiden aikatauluista voi nähdä, että muutamilla reiteillä Koiviston Auto on Onnibusin oston jälkeen lähes ainoa bussiliikennöitsijä, eikä kilpailua eri yritysten kesken jää.

Tällaisia yhteyksiä on ainakin Helsinki–Pori, jossa liikennettä on Koiviston Autoon kuuluvan Satakunnan Liikenteen ja Onnibusin ohella vain PoriExpressillä ja H.P. Matkabussilla pienet määrät. Reiteillä Porista Tampereelle ja Vaasaan kilpailijoita ei jää, eikä merkittävästi myöskään reitillä Porista Turkuun.

Helsingin ja Jyväskylän välillä Koivisto-Onnibusin ohella liikennöi Savonlinja, mutta vain muutamalla vuorolla päivässä. Sama tilanne tulee Helsingin ja Kuopion välille, jonne lisäksi Pohjolan Liikenne ajaa yövuoroa.

Jyväskylän ja Oulun välisellä reitillä niin ikään Onnibus ja Koiviston Auto ajavat suurimman osan tarjonnasta, ohella liikennöi muutama Pohjolan Matkan vuoro.

Kauppahintaa ei ole kerrottu julkisuuteen. Kauppalehden analyytikko on arvioinut (siirryt toiseen palveluun) Onnibusin hinnaksi 30–40 miljoonaa euroa.

Muita uutisia aiheesta

Koska halvimmalla kaukobussiin tai junaan? Näillä kolmella palvelulla voi verrata hinnat ja aikataulut samalla kertaa

Kimppataksit ja kyytien yhdistely tehdään aiempaa yksinkertaisemmaksi: "Perusidea on helpottaa ihmisten elämistä ilman omaa autoa"

Onnibus: Jyväskylä–Helsinki-reitille tulee tunnin vuoroväli, kaksi reittiä lopetetaan

Pikavuorokisa kuumana – Uusin tulokas vetäytyy jo reiteiltä Helsinki-Tampere ja Turku-Jyväskylä-Kuopio