Australiassa riemujuhla: Reipas sade katkaisi lähes vuoden kestäneen kuivuuden

Sadetta riittää koko viikonlopun ja koko mantereen alueelle.

Australia
Kauan toivottua sadetta New South Walesissa 4. lokakuuta.
Kauan toivottua sadetta New South Walesissa 4. lokakuuta.EPA

Australian itäosia on keskiviikosta lähtien raikastanut runsas sade.

Säätyypin vaihdosta ovat kiihkeästi odottaneet erityisesti Uuden Etelä-Walesin ja Queenslandin maanviljelijät ja karjankasvattajat, joiden maatilat ovat kärsineet ankarasta kuivuudesta koko vuoden. Viljasato on romahtanut ja karjatilalliset ovat joutuneet tekemään hätäteurastuksia, koska rehu ei ole riittänyt kaikille eläimille.

Australiassa kokonainen osavaltio julistettu kuivuusalueeksi – karjankasvattajille lupa ampua kengurut

Esimerkiksi Broken Hillin kaupunki sai pelkästään jo keskiviikkona 34,2 millimetriä vettä, kun koko lokakuun keskimääräinen sademäärä on 24,2 millimetriä. Keskiviikon sademäärä on suurempi kuin kaupunki on saanut koko vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana yhteensä.

Sadealue on pysynyt mantereen itäosassa ja sateen odotetaan jatkuvan sunnuntaihin saakka. Sadealue leviää myös kohti Australian länsiosaa.

Sunnuntaina sade taukoaisi, mutta tiistaille ennustetaan uutta sadealuetta, kertoo uutiskanava Sky Newsin (siirryt toiseen palveluun) meteorologi. Uuden Etelä-Walesin kokonaissademäärän arvioidaan nousevan 50 - 100 milliin.

– Neljäkymmentäyksi milliä! Tätä on hiton hieno katsoa, riemuitsi Menindeen pikkukaupungin lähellä asuva tilallinen Australian yleisradioyhtiölle.

Aiheesta muualla:

Sydney weather: Heavy rain continues as drought-stricken NSW farmers celebrate (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP