Miten kääntää lukutaito nousuun? Lukutaitofoorumi etsii ratkaisuja Turun Kirjamessuilla – Yle näyttää keskustelun suorana Areenassa kello 13.25 alkaen

Keinoja etsivät kirjailija Juha Itkonen, tubettaja Mansikkka ja kirjailija Magdalena Hai.

Turun Kirjamessut: Miten kääntää lukutaito nousuun? Lukutaitofoorumi etsii ratkaisuja
Turun Kirjamessut: Miten kääntää lukutaito nousuun? Lukutaitofoorumi etsii ratkaisuja

Lukutaito antaa elämälle suunnan. Se on sekä ilo että välttämättömyys. Tutkimusten (siirryt toiseen palveluun) mukaan lasten ja nuorten lukuinto on kuitenkin laskenut huolestuttavasti.

Opetus- ja kulttuuriministeriön viime vuonna asettama lukutaitofoorumi (siirryt toiseen palveluun) etsi uusia ratkaisuja suunnan kääntämiseen ja käynnisti syyskuussa 2018 Lukuliikkeen, lukemisen kansanliikkeen.

Lukuliikkeen show’ssa Turun Kirjamessuilla Lukutaitofoorumin puheenjohtaja, kirjailija Juha Itkosen vieraina ovat tubettaja Mansikkka sekä kirjailija Magdalena Hai.

Yle lähettää keskustelun suorana Areenassa kello 13.25-14.10.

Minna Canth ja politiikan kirjat

Yle lähettää suorana Areenassa myös muita keskusteluja kirjamessuilta perjantain ja lauantain aikana.

Perjantaina kello 15.10-15.50 lähetetään suorana Yle Radio Suomen lounaissuomalaisesta iltapäivälähetyksestä tuttu Kallen Kantapöytä. Toimittaja Kalle Talosen kanssa keskustelemassa ovat kirjailijat Marko Laihinen, Roope Lipasti ja Niina Repo. Kantapöydässä keskusteluttavat tänään kirjailijan apurahat ja se, jaksavatko ihmiset vielä lukea.

Lauantaina päästään keskustelemaan Minna Canthista. Kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Minna Canth muutti Suomea. Minkälaista tulevaisuutta hän nyt rakentaisi? Keskustelijoina ovat näyttelijä Elina Knihtilä, Ylen uutis-ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen ja Minna Canthin nuoruudesta romaanin kirjoittanut Minna Rytisalo. Keskustelua moderoi Jenni Haukio. Keskustelu lähetetään Areenassa kello 13 alkaen.

Turun Kirjamessuilla esiintyy myös kuuluisa dekkarikirjailija Liza Marklund. Hänen haastattelunsa lähetetään Areenassa lauantaina kello 14.50. Dekkarikuningattareksikin tituleerattu Liza Marklund kertoo uudesta kirjastaan Helmifarmi. Kirja on hänelle uusi aluevaltaus seikkailukirjallisuuden suuntaan. Haastattelija on Antti Kasper. Ohjelman kieli on englanti.

Lauantaina iltapäivällä puhutaan politiikan kirjoista. Aiheesta keskustelemassa ovat tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä kirjailijat Risto Uimonen, Tuomo Yli-Huttula ja Lauri Nurmi. Risto Uimonen julkaisi elokuussa kirjan Sauli Niinistö - Tasavallan presidentti ja Lauri Nurmi kirjan Sauli Niinistö - Mäntyniemen herra.. Tuomo Yli-Huttulan kirja Presidentti ja porvarivalta puolestaan julkaistiin aiemmin tällä viikolla. Keskustelu alkaa kello 16.