Nuori vaihtoi lääkkeitään tupakkaan – poliisi pyrkii puuttumaan tällaisiin rötöksiin jo ennalta

Poliisi lisää toimintaa, joka ehkäisee nuorten syrjäytymistä. Esimerkiksi Savonlinnassa Ankkuri-poliisi ja moniammatillinen tiimi aloittivat työnsä lokakuun alussa.

Alaikäiset rikolliset
Tupakka palaa sormien välissä
Henrietta Hassinen / Yle

SavonlinnaPoliisi on käärinyt hihat lasten ja nuorten ongelmien ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Savonlinnassa vasta valittu Ankkuri-poliisi Paavo Ryynänen toimii tiiminä yhdessä sosiaaliohjaajan, sairaanhoitajan ja nuorisotyöntekijän kanssa. Nelikolla on yhteinen työtila poliisilaitoksella.

Poliisihallitus ohjeisti viime vuonna poliisilaitoksia lisäämään toimintaa, joka ehkäisee nuorten syrjäytymistä. Moniammatillisen ryhmän tavoitteena on puuttua jo varhaisessa vaiheessa nuorten tekemiin rikoksiin, katkaista alkava rikoskierre, ehkäistä koulukiusaamista ja tehdä huumeiden vastaista työtä.

Ryynänen pitää tärkeänä sitä, että nuori saa kaiken tarvitsemansa avun yhdestä paikasta.

– Tiimissä saadaan yhdellä käsittelyllä neljä näkökulmaa ja kaikille samat tiedot. Näin tieto ei muutu ja nuori saa heti sen avun, mitä hän tarvitsee.

Valtakunnallinen Ankkuri-toiminta on laajenemassa kaupungeista pienemmille paikkakunnille. Esimerkiksi Itä-Suomen maakuntakeskuksissa poliisin Ankkuri-ryhmiä on jo toiminnassa Joensuussa, Kuopiossa ja Mikkelissä.

– Poliisille on myönnetty lisää rahaa toiminnan juurruttamiseksi myös pienemmille paikkakunnille. Konsepti on todettu toimivaksi, sanoo Savonlinnan Ankkuri-poliisi Ryynänen.

Vasta valittu Savonlinnan Ankkuri-poliisi Paavo Ryynänen
Kun nuoren ongelmat paljastuvat, vanhempien yleisin reaktio on "Ei meidän lapsi", sanoo Ankkuri-poliisi Paavo Ryynänen.Esa Huuhko / Yle

Nuoret ja päihteet huolettavat

Savonlinnassa viranomaisia huolestuttaa erityisesti nuorten päihteiden käytön yleistyminen. Osalla nuorista myös asenne päihteitä kohtaan on löystynyt. Poliisin tietoon on tullut esimerkiksi kannabiksen, lakan ja ADHD-lääkkeiden väärinkäyttöä.

– Lapsi, jolla oli ADHD, myi ja vaihtoi tupakka-askiin lääkkeitään henkilölle, jolla ei ole ADHD-diagnoosia. Terve henkilö käytti lääkkeitä ja sai niistä päihtymystilan, ja ADHD-nuori ei käyttänyt lääkkeitään. Siinä onkin kerralla jo kaksi ongelmallista nuorta, Ryynänen kertoo.

Savonlinnassa on havahduttu siihen, että nuoret saavat helposti päihdyttäviä aineita. Ryynäsen mielestä poliisin tehostuneen valvonnan ansiosta asioita on tullut enemmän ilmi.

Poliisi on törmännyt kaupungilla esimerkiksi pinnoitteissa käytettävän teollisuuslakan juontiin. Yliannostus voi johtaa hengenlähtöön. Ongelmaksi poliisi näkee sen, että nuoret eivät ymmärrä, kuinka vahvoista aineista on kysymys.

– Riippuu paljon henkilön koosta ja fyysisestä kunnosta, millaisesta annoksesta menee överit, Ryynänen tarkentaa.

Varhaisella puuttumisella orastava rikoskierre poikki

Nuorten ongelmilta ei voi ummistaa silmiään. Savonlinnan kaupungin etsivä nuorisotyöntekijä Eeva Karjalainen peräänkuuluttaa varhaista puuttumista.

– On hyvä, että päästään hyvissä ajoin asioiden ytimeen, tuetaan ja autetaan nuorta sekä tarvittaessa hänen perhettään ja ollaan läsnä aikuisina, Karjalainen sanoo.

Poliisi ja nuori kohtaavat tavallisesti silloin, kun nuoresta on tehty rikosilmoitus. Yleisin nuoren ensikertalaisen tekemä rikos on näpistys.

Ankkuri-tiimiin kuuluu myös sosiaaliohjaaja Heini Leskinen Itä-Savon sairaanhoitopiiristä Sosterista. Hänellä on viisitoistavuotinen kokemus nuorten ohjaamisesta kaidalle polulle. Tiimin tavoitteena on, että nuoren puhuttelu järjestetään mahdollisimman pian rötöksen jälkeen. Silloin päästään keräämään nopeasti tietoa perheen ja nuoren tilanteesta eivätkä ongelmat eivät ehdi kasvaa liian isoiksi.

Myös vanhemmat tarvitsevat tukea

Ankkuri-puhutteluun joutuvat nuoret ovat usein ihan tavallisia nuoria tavallisista perheistä. Ankkuri-ryhmän keskusteluun osallistuvat myös nuoren vanhemmat.

– Voi olla, että vanhemmat eivät tiedä esimerkiksi huumeiden käytöstä eivätkä sitä, mistä nuoret niitä ostavat. Valistamme vanhempia ja olemme vanhempien tukena ja apuna, Leskinen sanoo.

On tärkeää selvittää nuoren elämäntilanne kokonaisuudessaan ja se, millaista apua hän tarvitsee. Nuorelta kysytään, mitä hän ajattelee, minkälaisia perhe, koulumaailma ja kaveripiiri ovat, onko harrastuksia ja miten hän suhtautuu päihteisiin.

Nuorelle tarjottava jatkotuki ja jälkiseuranta ovat olennainen osa Ankkuri-tiimin työtä.

– On nuoria, joille riittää yksi puhuttelu ja sitten on nuoria, jotka tarvitsevat vankemman väliintulon, Leskinen tietää.

Eeva Karjalainen sanoo nuorien näyttäytyvän julkisesti päihtyneenä aiempaa rohkeammin. Nuorisotyöntekijät jalkautuvat nuorten pariin kadulle ja tapaavat nuoria siellä, missä nämä haluavat.

– Pyrimme järjestämään nuorille mukavaa tekemistä ja olemaan läsnä, auttamaan ja tukemaan ja kulkemaan rinnalla.