Satoja hehtaareja metsää olisi säästynyt, jos metsäpalovaroitusta olisi noudatettu

Vuonna 2018 paloi eniten metsää sitten vuoden 2006.

metsäpalot
maastopaloa sammutetaan
Metsäpalojen yleisimmät syyt olivat nuotio tai grilli sekä salamanisku.Länsi-Uudenmaan Pelastuslaitos / Lehtikuva

Kolmannes metsäpaloista olisi estetty, jos metsäpalovaroitusta olisi noudatettu, kertoo Pelastusopiston tuore selvitys. (siirryt toiseen palveluun)

Selvityksen mukaan varoituksen noudattamisella olisi suurista metsäpaloista ehkäisty neljäsosa. Pelastuslaitoksen määräämän avotuletekokiellon noudattaminen olisi estänyt puolet paloista.

Pelastusopisto kertoo, että metsäpalojen yleisimmät syyt olivat nuotio tai grilli sekä salamanisku. Paloja aiheuttaneet nuotiot olivat tyypillisesti muualla kuin vakituisella nuotiopaikalla ja ihmiset poistuneet paikalta.

Suuret, yli viiden hehtaarin palot syttyivät yleisimmin koneesta tai laitteesta lentäneestä kipinästä sekä salamasta. Nämä palot sijaitsivat vuonna 2018 usein syrjäisillä alueilla.

Selvityksen mukaan suurten palojen havaitseminen tapahtui viiveellä ja sammutuksen aloittamiseen kului paljon aikaa.

Tyypillisesti kesän 2018 metsäpalot tapahtuivat korkean metsäpalovaroitusindeksin aikana. Kova tuuli lisäsi suurten metsäpalojen lukumäärää.

Selvityksen mukaan vuonna 2018 metsäpaloissa palanut pinta-ala oli suurempi kuin useaan vuoteen. Viimeksi enemmän metsää paloi vuonna 2006.

Tämän kesän metsäpaloista 403 kappaletta oli kooltaan yli 0,5 hehtaaria ja 35 kappaletta oli yli 5 hehtaaria. Lapissa oli eniten suuria metsäpaloja.