Tällaisia säästöjä Kouvola suunnittelee – katso koko lista kouluruoasta kotihoidon tukeen

Kaupungin toimialojen säästöehdotukset on julkaistu verkossa.

kuntatalous
Lautasella on kalapuikot ja muusi, maitoa ja näkkileipää.
Muun muassa kouluruoka mainitaan yhtenä säästökohteena.Jaana Polamo / Yle

Kouvolan kaupunginhallitus käsittelee maanantaina kaupungin talouden tasapainottamista. Kaupungin tämän vuoden tulos on tänä vuonna painumassa 14 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Taustalla vaikuttavat varsinkin verotulojen romahdus ja aikuisväestön palvelujen menojen kasvu. Kaupunginjohtaja on tehnyt ehdotuksen pitkästä listasta säästöjä, jotka ulottuvat aina kokousten tarjoiluista määräaikaisten työntekijöiden käyttöön.

Myös Kouvolan eri toimialat ovat valmistelleet omat ehdotuksensa säästöistä. Yhteensä säästettävää on löytynyt lähes 6,3 miljoonaa euroa, josta suurin osa on huomioitu jo aiemmassa osavuosikatsauksessa.

Uusia säästöjä löytynyt 1,4 miljoonan edestä

Uusia mahdollisia säästöjä on mukana runsaat 1,4 miljoonaa. Kattava lista toimialojen säästöehdotuksista löytyy kaupungin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun). Säästöehdotukset jakautuvat konsernipalvelujen ja hyvinvointipalvelujen kesken.

Hyvinvoinpalvelujen osalta suurimmat säästöt löytyvät lasten ja nuorten palveluista, joista ehdotetaan säästettäväksi 4,1 miljoonaa euroa.

Listalla ovat muun muassa lasten kotihoidon tuki, koulutarvikkeet, laitteiden vuokraukset ja henkilöstömenot. Myös kouluruoka mainitaan säästökohteena. Henkilöstömenoista hyvinvointipalvelut laskee säästävänsä yli 200 000 euroa.

Aikuisväestön palveluissa yritetään säästää esimerkiksi palvelusetelin käytön tarkentamisella ja hankintojen jäädyttämisellä.

Tekniikan ja ympäristöpalvelujen toimialalla säästöiksi ehdotetaan muun muassa sijaisten käytön vähentämistä ruokapalveluissa. Lisäksi lumenajoja ehdotetaan tehtäväksi vain päiväsaikaan ja että puistopuolen kausityöntekijöiden työsuhteita ei jatketa. Luontopolkujen osalta aiotaan tehdä vain kaikkein välttämättömimmät korjaukset.

Konsernipalvelut ehdottaa omalle toimialalleen 1,4 miljoonan euron säästöjä. Esimerkiksi rakennusten purkuja halutaan lykätä ja esimerkiksi Brankkarin eli vanhan paloaseman purkua ei toteuteta ainakaan tänä vuonna.