Presidentti Niinistö keskusteli hänestä kertovista presidenttikirjoista tekijöiden kanssa – katso videotallenne

Keskustelusta odotetaan kiinnostavaa, sillä presidentti on harvoin keskustellut julkisesti hänestä kirjoitetuista kirjoista.

kirjallisuus
Toimittaja Lauri Nurmi (vas), tietokirjailija ja kolumnisti Risto Uimonen, tietokirjailija Tuomo Yli-Huttula ja Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Presidentti Sauli Niinistö seurasi keskustelua Messukeskuksen auditorion portailla ennen kuin nousi itse puhujalavalle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ollut tänä syksynä monien kirjojen kohteena. Elokuussa ilmeistyivät Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen teos Sauli Niinistö - Mäntyniemen herra ja Risto Uimosen teos Sauli Niinistö - Tasavallan presidentti.

Tällä viikolla julkaistiin Tuomo Yli-Huttulan teos Presidentti ja porvarivalta.

Niinistöä käsittelevät kirjat myös kiinnostavat ihmisiä. Kirjakauppaliiton tilastojen mukaan elokuussa myydyimpien tietokirjojen sijaa neljä pitää Mörttisen ja Nurmen teos, kun Uimosen teos on kahdeksantena.

Kaikissa uutuuskirjoissa käsitellään muun muassa Sauli Niinistön valtaa. Kirjailija Risto Uimonen pitää teemaa tärkeänä.

– Se on hyvin olennainen asia suomalaisen demokratian kannalta. Meillä on presidentti, jolla on vähemmän valtaa kuin yhdelläkään aikaisemmalla, mutta joka on siitä huolimatta osoittanut olevansa erittäin merkittävä vallankäyttäjä.

Risto Uimonen toivoo, että teema tulee esille myös Turun Kirjamessuilla, jossa presidentti Niinistö pääsee keskustelemaan hänestä kirjoittaneiden kirjailijoiden kanssa. Keskustelu alkaa kello 16 ja se lähetetään suorana Yle Areenassa.

Sauli Niinistön kanssa keskustelemassa ovat Lauri Nurmi, Risto Uimonen ja Tuomo Yli-Huttula.

Harvinainen keskustelu

Turun Kirjamessujen keskustelusta odotetaan kiinnostavaa, sillä tasavallan presidenttiä ei kovin usein nähdä julkisesti keskustelemassa hänestä kirjoitetuista kirjoista. Hän on kyllä noussut messulavalle keskustelemaan omista kirjoistaan tai kirjallisuudesta yleisellä tasolla.

Nyt keskustelulle tuo erityistä kiinnostavuusarvoa se, että presidentti Niinistö on aiemmin kiistänyt Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen teoksen pohjalta julkisuuteen nousseita väitteitä.

– Olen ilahtunut siitä, että presidentti on osallistunut keskusteluun. Hän ei osallistuisi keskusteluun, jos asiat eivät olisi merkityksellisiä, sanoo Lauri Nurmi.

Olisihan se aika ainutlaatuista, jos me ryhtyisimme toisiamme tukasta vetämään.

Risto Uimonen

Hän odottaa keskustelua mielenkiinnolla. Käsittelyssä on kolme erilaista kirjaa, ja niistä keskusteleminen yhdessä presidentin kanssa kertoo sekin jotain suomalaisesta demokratiasta.

– Tämä osoittaa, että avoimelle keskustelulle vallankäytöstä ja sen luonteesta on iso tilaus. Veikkaanpa, että jos keskustelussa ei nyt ihan runoilla, niin muutamia hauskoja kommentteja ainakin kuullaan, Nurmi sanoo.

Kun presidentti on samalla lavalla, voi keskustelun luonne hieman muuttua, sanoo Risto Uimonen.

– Siihen tulee tietynlainen kunnioituksen aura. Nytkin saattaa käydä näin, mutta ei se tee keskustelua huonommaksi. Olisihan se aika ainutlaatuista, jos me ryhtyisimme toisiamme tukasta vetämään, Risto Uimonen sanoo.

Otsikkoa muutettu. Alunperin se oli: Presidentti Niinistö keskustelee kirjailijoiden kanssa hänestä kertovista teoksista – katso suorana alkaen kello 16