16-vuotias poika halusi auttaa muita ikäisiään – syntyi palvelu, joka on vuodessa auttanut jo tuhansia lapsia eteenpäin

Lappeenrantalaisen Samu Kempin perustama Apua nuorille -toiminta on tuonut apua jo tuhansille nuorille. 200 tilannetta on välitetty ammattilaisten selvitettäväksi vajaassa vuodessa.

Lapset ja nuoret
Samu Kemppi
Vertaistukea tarvitsevien nuorten ongelmien kuuleminen on joskus raskasta, mutta Samu Kemppi pyrkii ajattelemaan raskaatkin asiat positiivisuuden kautta.Fanni Aalto

16-vuotiaan lappeenrantalaisen Samu Kempin perustama Apua nuorille -toiminta on tuonut apua ja lohtua jo tuhansille nuorille. Kemppi perusti viime marraskuussa Instagramiin Apua nuorille -tilin, joka antaa vertaistukea netissä toimivan maksuttoman Instagram directin -palvelun kautta. Toimintaa on myös muualla somessa, kuten Facebookissa.

Ajatus omaan auttamiseen syntyi vuosi sitten, kun Kemppi oli mukana Mannerheimin lastensuojeluliiton toiminnassa verkkotukioppilaana.

– Halusin tehdä jotain ihanaa omaa ja sain tämän idean. Yhtenä tylsänä iltana kotona perustin tilin ja siitä se lähti hyvin nopeasti laajenemaan.

Kempin perustama toiminta on nyt huomioitu valtakunnallisestikin, sillä se palkittiin syyskuun lopulla Vuoden vuorovaikutusteko 2018 -kunniamaininnalla. Valinnan teki Jyväskylän yliopistossa toimiva puheviestinnän valtakunnallinen tieteellinen yhdistys Prologos ry (siirryt toiseen palveluun).

200 tapausta lastensuojeluun

Vajaassa vuodessa Apua nuorille -toiminnan kautta on tullut 10 000 viestiä. Kempin kanssa toimii 12 hengen tiimi, joka antaa vertaistukea ja tarvittaessa ohjaa asian varsinaisille ammattilaisille ja viranomaisille. Lisäksi toimintaan kuuluu kuuden hengen suunnittelutiimi.

– Tähän mennessä 200 tapausta on ohjattu eteenpäin, eli niistä on tehty lastensuojeluilmoitus, sanoo Apua nuorille -toiminnan johtava päivystäjä Samu Kemppi.

Eniten nuorten yhteydenotoissa on ollut kyse koulukiusaamisesta, itsetuhoisuudesta, masennuksesta ja syömishäiriöistä.

Apua nuorille -toiminnassa tukea nuorten ongelmiin ovat antamassa toiset alaikäiset. Tiimissä on yksi täysi-ikäinen nuorisotyönohjaaja, joka lähinnä toimii vertaistukea antavien tukena.

Tiimin jäsenet kuulevat usein hyvin arkoja ja henkilökohtaisia asioita. He ovat allekirjoittaneet täyden vaitiolosopimuksen, kun ovat tulleet toimintaan mukaan.

Samu Kempin Apua nuorille -toiminta palkittiin Vuoden vuorovaikutustekona 2018.
Samu Kemppi keskittyy tällä hetkellä Apua nuorille -toimintaan ja pitää taukoa opiskeluissaan.Yle

Toiminta kasvaa ja kulujakin alkaa kertyä

Apua nuorille -toiminnalle on selvästi kysyntää, sillä yhteydenotot ovat tulleet ympäri Suomea ja yksi jopa Englannista. Toiminta on vasta alle vuoden vanhaa ja kasvua näyttäisi vielä tulevan.

– Emme ole saaneet tähän yhtään rahaa. Nyt meillä on tarkoitus löytää joku yhdistys tai vastaava, joka lähtisi meitä tukemaan. Tarvitsisimme kaikille vertaistukea antaville samanlaiset puhelimet. Nyt kaikilla on erilaisia puhelimia ja eri ohjelmat toimivat eri tavalla. Viesteihin vastaaminen olisi helpompaa, jos kaikilla olisi samanlaiset välineet käytössä, kertoo Kemppi.

Tällä hetkellä Kemppi itse pitää taukoa opiskelusta ja keskittyy Apua nuorille -toimintaan. Hän opiskelee ammattiopisto Sampossa ravintola ja catering -alaa, mutta suunnitelmissa on pieni muutos.

– Tarkoitus on jatkaa koulua tammikuussa, mutta vaihdan todennäköisesti linjaa ja alan opiskella lähihoitajaksi, Kemppi kaavailee.

Palautetta presidentiltä

Alkuvuodesta Samu Kemppi sai kirjeen valtakunnan huipulta. Kirje presidentti Sauli Niinistöltä oli nuoren miehen omien sanojen mukaan "aikamoinen järkytys".

– Presidentti Niinistö lähetti tosiaan kirjeen ja kiitteli hyvästä toiminnasta. Olihan se kirje myös vanhemmille ja isovanhemmille järkytys, Kemppi naurahtaa.