1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskunta

Presidentti Niinistö näpäytti eduskuntaa keskiviikon äänestyksestä: vahvisti perustuslain muutoksen, mutta jätti lausuman

Myös oikeusoppineet ovat arvostelleet eduskunnan äänestystä.

Viestisalaisuutta koskeva perustuslain muutos hyväksyttiin kiireellisenä äänin 178-13. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistö on ottanut kantaa eduskunnan keskiviikkoiseen äänestykseen perustuslain muuttamisesta kiireellisenä. Lakimuutoksella mahdollistetaan tiedustelulakien eteneminen eduskunnassa.

Keskiviikon äänestys on herättänyt paljon keskustelua julkisuudessa, koska joidenkin tahojen mielestä siinä tapahtui virhe. Myös presidentti oli tätä mieltä.

Niinistö vahvisti perustuslain muutoksen tänään perjantaina. Hän jätti kuitenkin oman lausumansa (siirryt toiseen palveluun) pöytäkirjaan liitettäväksi.

Lausumassaan Niinistö huomauttaa, että eduskunnan vastaukseen sisältyy "ristiriitainen ongelma".

– Eduskunnan asiaan liittyvä tahto on kiistaton, mutta perustuslain kirjaimellinen tulkinta kyseenalaistaa eduskunnassa noudatetun menettelyn, Niinistö kirjoittaa lausumassa.

Niinistön mukaan keskiviikon istunnossa eduskunnan puhemies teki äänestysesityksen, joka päättyi seuraavasti: "... Mikäli ehdotus kiireelliseksi julistamisesta hyväksytään, katsotaan lakiehdotus samalla hyväksytyksi."

Tämän äänestysesityksen eduskunta hyväksyi, Niinistö toteaa.

Niinistön mukaan perustuslain sanamuodon mukainen järjestys olisi ollut, että ensin äänestetään kiireelliseksi julistamisesta ja sen jälkeen itse ehdotuksesta.

Esimerkiksi Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro sanoi keskiviikkoiltana STT:lle, että perustuslaki edellyttää, että kiireellisyydestä ja perustuslain muutoksesta päätetään erikseen. Kahden erillisen päätöksen sijaan nyt tehtiin vain yksi päätös.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoi puolestaan, että perustuslaki ei edellytä kahta erillistä päätöstä, jos asia oli yksimielinen, eikä vastaesitystä ole esitetty.

Lue myös:

Professori: Tiedustelulakiäänestys oli perustuslain kirjaimen vastainen – eduskunnan pääsihteerin mukaan ei

Eduskunta hyväksyi perustuslain muutoksen kiireellisenä murskalukemin: 178 puolesta, 13 vastaan