Pääkaupunkiseudun lippu-uudistus viivästyy – vyöhykkeet pysyvät samana alkukevääseen

Vyöhykeuudistusta ei pystytä ottamaan käyttöön ennen kuin matkakortit on vaihdettu uusiin. Vaihtoa ei ole vielä pystytty aloittamaan testeissä ilmenneiden tiedonsiirto-ongelmien takia.

Matkakortit ja -liput
HSL Lippuautomaatti Lauttasaaren metroasemalla
Antti Kolppo / Yle

Helsingin seudun liikenteen (HSL) suunnittelema vyöhykeuudistus ei toteudukaan vielä vuodenvaihteessa. Uudet vyöhykkeet ja uusi lippujärjestelmä otetaan käyttöön todennäköisesti vasta alkukeväällä.

Tarkkaa päivä ei ole vielä tiedossa, kertoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Yle Uutisille. Viivästyksen syy on matkakorttien vaihto, jota HSL ei ole vielä pystynyt aloittamaan.

– Matkakorttien vaihtoa on viivästyttänyt erilaiset testaukset, joilla varmistamme, että kaikki menee oikein ja vanhalta kortilta saadaan siirrettyä tiedot uudelle kortille, Rihtniemi sanoo.

Näissä testauksissa on nyt mennyt kauemmin, kuin HSL oli aikaisemmin arvioinut. Rihtniemen mukaan ongelmia on ollut siinä, miten tiedot saadaan siirrettyä kortilta toiselle.

Noin miljoona aktiivista matkakorttia

Toiveissa on, että matkakorttien vaihto voitaisiin aloittaa lokakuussa. Vyöhykeuudistus otetaan käyttöön, kun matkakorteista suurin osa on vaihdettu uusiin.

Rihniemi sanoo, että noin miljoonaa HSL:n matkakorttia käytetään aktiivisesti.

– Vuonna 2009, kun viimeksi teimme korttien vaihdon, siihen meni kuusi kuukautta aikaa. Nyt meillä on ihan toisenlaiset mahdollisuudet tiedottaa kuin silloin, minkä lisäksi moni on siirtynyt mobiililippujen käyttöön.

Puolta vuotta ei siis tällä kertaa matkakorttien vaihtoon välttämättä mene. Voi myös olla, että vaihdon yhteydessä osa vanhan matkakortin omistajista siirtyy käyttämään pelkästään mobiililippua.

Kun uusi lippujärjestelmä otetaan käyttöön, vanhat matkakortit eivät enää kelpaa. Vaihto tapahtuu kuitenkin asteittan, eli uudella kortilla voi kyllä matkustaa vanhan järjestelmän aikana.

Rihtniemi lupaa, että matkakorttien vaihdon alkamisesta tiedotetaan näkyvästi. Matkakortin voi vaihtaa uuteen HSL:n palvelupisteillä ja kaikissa niissä paikoissa, joissa matkakorttia voi ladata.

Vyöhykeuudistuksen viivästymisestä uutisoi ensimmäisenä Hufvudstadsbladet. (siirryt toiseen palveluun)

Mikä vyöhykeuudistus?

Kun HSL:n uusi lippujärjestelmä astuu voimaan, nykyiset matkustusalueet jäävät historiaan. Näitä ovat olleet seutu, lähiseutu 2 ja lähiseutu 3. Näiden tilalle tulevat uudet vyöhykkeet, jotka on nimetty kartalle nimillä A, B, C tai D.

Lisää lippujärjestelmän tuomista muutoksista voi lukea lisää täältä.

Alla oleva kartta näyttää, miten uudet vyöhykkeet muodostuvat.

Kartta HSL:n vyöhykkeistä.
Yle Uutisgrafiikka / HSL