Syyslomalainen! Älä jätä matkustusilmoitusta tekemättä – Se voi pelastaa perheesi

Ulkoministeriölle kannattaa aina tehdä matkustusilmoitus, vaikka reissulle lähdettäisiin vain naapurimaahan. Suurin osa suomalaisista ei sitä tee, mikä kriisin sattuessa voi lisätä huolta kotimaassa.

Matkustusilmoituksen voi tehdä ulkoministeriön Internet-sivuilla ilmaiseksi. Kuva: Yle

Koulujen syyslomakausi alkaa viikon päästä ja tuhannet suomalaiset suuntaavat lomalle ulkomaille. Sitä ennen olisi hyvä tehdä ulkoministeriölle matkustusilmoitus.

Matkustusilmoitus on palvelu (siirryt toiseen palveluun), jossa ulkomaille matkustavat tai muuttavat suomalaiset voivat antaa matka- ja yhteystietonsa ministeriölle. Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi tietojen avulla ottaa yhteyttä ilmoituksen tehneisiin tai heidän läheisiinsä.

Ministeriön Internet-sivuilta löytyvä kaavake näyttää tältä (siirryt toiseen palveluun). Sen täyttäminen on helppoa, nopeaa ja ilmaista. Pieni vaiva, mutta hädän sattuessa suuri hyöty, muistuttaa lähetystöneuvos Veli-Pekka Kaivola ulkoministeriön konsuliasioiden yksiköstä.

– Matkustusilmoitus kannattaa tehdä erityisesti silloin, jos matkustaa riskialttiille alueelle, mutta meidän suosituksemme on, että se tehtäisiin aina.

Suomalaiset ilmoittavat tietonsa sitä herkemmin, mitä eksoottisempaan kohteeseen ollaan lähdössä. Veli-Pekka Kaivola korostaa, että syysloman matkakohde Kanariansaaret tai naapurimaa Viro ovat yhtä pätevä syy.

– Koskaan ei tiedä, mitä kohteessa tapahtuu. Näinä aikoina on myrskyjä ja muita luonnonkatastrofeja. Valitettavasti ei voida sulkea pois myöskään terrori-iskuja.

Rankkasateet Las Palmasissa lokakuussa vuonna 2015. Kuva: Elvira Urquijo A. / EPA

Ministeriön suosituksista huolimatta suurin osa suomalaisista jättää edelleen matkustusilmoituksen tekemättä.

Viime vuonna suomalaiset tekivät ministeriölle 267 000 matkustusilmoitusta. Tänä vuonna niitä on tehty tähän mennessä 163 000.

"Toivottavasti ilmoituksia tehdään jatkossa enemmän."

Veli-Pekka Kaivola

Kaivolan mielestä se on vähän siihen nähden, että suomalaiset tekevät vuosittain yli 10 miljoonaa ulkomaanmatkaa.

– Toivottavasti ilmoituksia tehdään jatkossa enemmän. Niiden määrä on kasvanut koko ajan, mutta vielä on todella paljon parantamisen varaa, hän toteaa.

Matkustusilmoituksen voi tehdä esimerkiksi älypuhelimella myös matkan aikana, jos huomaa, että jostain syystä kohteessa olosuhteet muuttuvat.

Indonesia osoitti ilmoitusten tarpeellisuuden

Viimeksi järjestelmä osoitti tarpeellisuutensa viikko sitten, kun Indonesiassa sattui tuhoisa maanjäristys ja sitä seurasi tsunami. Ulkoministeriöllä oli tieto runsaasta 800 Indonesiassa olleesta suomalaisesta. Nyt heille voitiin antaa toimintaohjeita.

– Matkustusilmoitus voi olla ainoa keino, jolla ulkoministeriö saa tiedon henkilön matkasuunnitelmasta. Jos jotain sattuu, voimme lähettää hänelle toimintaohjeita. Niistä usein tärkein on, että matkustajat ilmoittaisivat läheisilleen olevansa kunnossa.

– Ministeriön päivystykseen tulee paljon huolestuneita kyselyjä.

Suomalaisten valitessa ulkomaanmatkakohdetta, turvallisuus on nykyisin tärkeä kriteeri.

Ulkoministeriön Internet-sivuille päivitettävissä matkustustiedotteissa kerrotaan eri maiden turvallisuustilanteesta (siirryt toiseen palveluun). Tällä hetkellä esimerkiksi Indonesiaan tai Guatemalaan matkustavia pyydetään noudattamaan erityistä varovaisuutta.

Tuhoutunut Palun lentokenttä Indonesiassa sunnuntaina. Kuva: STR / EPA

Tarkista matkavakuutus ennen matkaa

Suomen suurlähetystöt ja konsulaatit avustavat ulkomailla hätään joutuneita suomalaisia. Se ei silti tarkoita, että "heille on piikki auki, ja konsulikyydillä pääsee ilmaiseksi kotiin", jos reissussa tulee ongelmia.

Ulkoministeriö muistuttaa matkalle lähtijöitä matkavakuutuksen tärkeydestä. Lähetystöneuvos Veli-Pekka Kaivola kertoo, että yllättävän moni jättää sen hankkimatta tai tarkistamatta, mitä oma vakuutus ongelmatilanteissa kattaa.

"Valitettavasti yhä elää urbaani legenda ilmaisista konsulikyydeistä."

Veli-Pekka Kaivola

Ihmiset eivät myöskään tiedä, että he joutuvat mahdollisesti maksamaan sairaalahoidosta ja kustannukset voivat nousta todella korkeiksi.

– Valitettavasti yhä elää urbaani legenda ilmaisista konsulikyydeistä. Valtio ei kuitenkaan kustanna esimerkiksi sairaalamaksua ulkomailla tai onnettomuuteen joutuneen ambulanssikuljetusta matkakohteesta takaisin Suomeen. Ilman kunnon matkavakuutusta lasku saattaa olla kymmeniätuhansia euroja, Kaivola toteaa.