1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuivuus

Ei kannettu vesi kaivossa pysy – kuivuudesta kärsivät ovat silti yrittäneet, koska uuden vesijärjestelmän hintalappu kauhistuttaa

Kuivuus on tyhjentänyt kaivoja ympäri maata. Jotkut kärvistelevät nyt ilman vettä, koska pelkäävät, että vesiliittymän ottaminen edellyttää remonttia myös jätevesijärjestelmään.

Sulo ja Lea Järviluoma hankkivat kotiinsa vesiliittymän ja jätevesipumppaamon. Hintaa kertyi 25 000 euroa. Kuva: Päivi Meritähti / YLE

Pyykkikoneesta kuului viimeinen lurahdus syyskuun viides päivä. Huuhtelu oli vielä kesken, kun vesi loppui siikaislaisen Järviluoman pariskunnan kaivosta. Sen jälkeen vettä ei ole taloon saatu muuta kuin kantamalla.

Monet konstit on kyllä koitettu. Kaivoon on muun muassa tuotu vettä tankkiautolla, mutta eihän kannettu vesi sanonnankaan mukaan kaivossa pysy.

Rahat kankkulan kaivoon

Sinnikkäitä yrittäjiä silti riittää. Mynämäkeläinen Satu Kankaristo tilasi ensimmäisen kerran vettä kaivoon noin kuukausi sitten. Hän tiesi, että ei se siellä kauan pysyisi, mutta päätti kokeilla hyväksi vakuutettua konstia.

– Kuulin ammattilaiselta vinkin, että kaivon viereen maahan pitää kaataa vähintään sama määrä vettä kuin kaivoon. Siten vesi ei karkaa niin helposti.

Tankkiauto valutti kaivon viereen useita kuutioita vettä, mutta maa oli niin kuivaa, että vesi katosi silmissä – niin maasta kuin kaivostakin.

Kalliiksihan tämä tulee. Vanhan sanonnan mukaan rahat kirjaimellisesti häviävät Kankkulan kaivoon.

Satu Kankaristo

Kuution verran kaivon pohjalle kuitenkin jäi. Kaksihenkisessä perheessä on eletty säästeliäästi, ja nippa nappa on pärjätty, kun suurimmat pesut on hoidettu muualla.

Nyt uusi vesikuorma on jo tulossa. Koska Kankariston koti on syrjäseudulla, maksaa veden kuljetus yli 200 euroa. Sen päälle tulee vielä vesimaksu.

– Kalliiksihan tämä tulee. Vanhan sanonnan mukaan rahat kirjaimellisesti häviävät Kankkulan kaivoon.

Kankariston vuokranantaja on tilannut kaivoon huollon. Ehkä se toteutuu ennen kolmatta vesikuormaa. Ehkä silloin kannettukin vesi pysyy kaivossa paremmin.

Pesulle uimahalliin tai vesisateeseen

Pohjaveden pinta (siirryt toiseen palveluun) on paikoin ennätyksellisen alhaalla ja sellaisetkin kaivot ovat kuivuneet, joissa on aina riittänyt vettä.

Sulo Järviluoman mittatikku näyttää, että kaivon vedenpinta on alle metrin korkeudella. Vesi ei yllä ihan pumppuun asti. Kuva: Julia Liljegren / Yle

Porilaisen Jouni Kylävainion synnyinkodissa nykyisen kaltaista tilannetta ei ole nähty ainakaan viiteenkymmeneen vuoteen. Vesipula on noussut mittavaksi ongelmaksi koko naapurustossa.

– Täällä Lattomerellä tilanne on kärjistynyt siihen pisteeseen, että hankaluuksissa taitavat olla kaikki, jotka ovat oman kaivon varassa. Yksikin iäkäs rouva on käynyt koko syksyn uimahallissa pesulla ja pärjännyt muuten sadevedellä.

Kylällä on vaihdettu kokemuksia erilaisista ratkaisumalleista. Esimerkiksi kaivoon asennettavasta pussista saa avun, kunhan sitä täyttää säännöllisesti.

Hankaluuksissa taitavat olla kaikki, jotka ovat oman kaivon varassa.

Jouni Kylävainio

Jouni Kylävainio ajattelee asiaa kuitenkin pidemmällä tähtäimellä. Koska pohjavesien pinta jatkaa laskemistaan, ei kaivojen tilanne korjaannu luonnon puolesta itsekseen – ainakaan kovin nopeasti.

– Porakaivon tekeminen voisi auttaa, mutta aika vähissä on vesi ollut nyt porakaivoissakin. Siksi tässä nyt harkitaan kunnan vesiliittymää.

Vääriä luuloja jätevesistä

Kunnan vesiliittymän hankinta on monelle suuri investointi. Hintalappu nousee helposti tuhansiin euroihin. Huomattavasti suurempaakin laskua pelkäävät asukkaat sinnittelevät viimeiseen asti ilman vettä.

– Monet eivät ole tilanneet kaupungin vesiliittymää, jotta heidän ei tarvitse samalla laittaa jätevesiasioita kuntoon, Jouni Kylävainio kertoo.

Hän on itsekin ollut siinä käsityksessä, että kunnan vesiliittymää ei saa, ellei jätevesikartoitusta ja uudistuksia ole tehty.

– Minulle sanottiin Porin Vedestä jo 14 vuotta sitten, että vesiliittymää ei saa, elleivät jätevedet ole normien mukaiset.

Monet eivät ole tilanneet kaupungin vesiliittymää, jotta heidän ei tarvitse samalla laittaa jätevesiasioita kuntoon.

Jouni Kylävainio

Porin Veden verkostopäällikkö Jouko Halminen arvelee, että näin asia todennäköisesti on. Hän kuitenkin huomauttaa, että päätös ei ole vesilaitoksen. Kunnan ympäristöviranomainen vastaa jätevesijärjestelmien valvonnasta.

Porin ympäristötarkastaja Johanna Koivukoski ei osaa äkkiseltään sanoa, mistä väärinkäsitys johtuu. Hän kuitenkin vakuuttaa, että pelko pakotetusta jätevesiremontista on useimmiten turha.

Jos vapautus on annettu aiemmin esimerkiksi asukkaan iän perusteella, ei vesiliittymän hankkiminen automaattisesti kumoa tätä vapautusta.

Lain tulkinnasta epäselvyyttä

Kaikki ympäristöviranomaiset eivät osaa suoralta kädeltä kertoa, milloin jätevesiremonttia vaaditaan. Syy epätietoisuuteen löytyy laista.

Lain mukaan (siirryt toiseen palveluun) jätevesijärjestelmä on uusittava puhdistusvaatimukset täyttäväksi, kun kiinteistöllä tehdään vesijärjestelmiä tai muuta suurempaa remonttia. Tämän remontin määritelmästä on kuitenkin monta tulkintatapaa.

Pyhäjärviseudun ympäristöpäällikkö Jukka Reko tarkasti itsekin varmuuden vuoksi lähikunnista, miten asia on niissä ymmärretty. Voi olla, että tulkinta on jossain toinen, mutta lähtökohtaisesti vesiliittymän hankkimisen ei pitäisi laukaista jätevesijärjestelmän remonttia, jos taloon on aiemminkin tullut vettä – esimerkiksi kaivosta.

– Jos kyse on talosta, johon on aiemmin tullut paineellinen vesi omasta kaivosta, ja siihen otetaan vesihuoltolaitoksen vesijohto, ei jätevesijärjestelmälle tarvitse tehdä mitään.

Sulo ja Lea Järviluoma päättivät hoitaa jätevesiasiat kuntoon samalla, kun ottivat tontille vesiliittymän. Kuva: Helmi Stenroos / Yle

Reko muistuttaa, että kiinteistön sijainnilla voi olla asiaan vaikutusta. Jos asunto sijaitsee esimerkiksi alueella, joka on määritelty viemäriverkon toiminta-alueeksi, on kaikkien alueen asukkaiden liityttävä siihen.

Myös esimerkiksi keittiö- tai kylpyhuoneremontit voivat laukaista jätevesiprosessin. Asiassa on siis monta huomioitavaa yksityiskohtaa.

Porin ympäristötarkastaja Johanna Koivukoski on lähtökohtaisesti sitä mieltä, että jos vesi loppuu, sitä on saatava. Hän toivoo, että kukaan ei jättäisi vesiliittymää tilaamatta siksi, että pelkää sen aiheuttamia vaatimuksia.

Vaikka naapurilla olisikin ollut järjestelmän kanssa ongelmia, ei niitä välttämättä ole jokaisella.

– Toivon, että ihmiset eivät jäisi näissä asioissa vain naapureiden puheiden varaan vaan tarkastaisivat oman tilanteensa viranomaisilta. Neuvoa voi kysyä ilman, että vaatimuksia aletaan esittää.

Maksettavaa koko loppuelämäksi

Kun pyykit olivat jääneet Järviluomien koneeseen Siikaisissa, ei asukkaille tullut mieleenkään jäädä pohtimaan, voiko vettä tilata tontille. Sitä oli saatava nopeasti, sillä emäntä Lea Järviluoma on menossa pian leikkaukseen ja hygieniataso on säilytettävä.

– Kun vesi ei pysynyt kaivossa kantamalla, emme voineet ottaa sitä riskiä, että olisimme koko syksyn ilman vettä. Päätimme tilata veden kunnalta, hän kertoo.

Koska piha piti kuitenkin kaivaa auki, pariskunta päätti hoitaa myös jätevesiasiat samalla kuntoon. Kerranhan se vain kirpaisee, he ajattelivat.

– Tietenkin se tuntuu eläkeläisen kukkarossa aika pahalta, mutta olemme tehneet pankin kanssa sopimuksia. Katsotaan nyt, miten pärjätään, Sulo Järviluoma toteaa.

Uusi pumppaamo tulee aivan Järviluomien kotitalon nurkalle. Reitti piti kaivaa auki läpi pihan. Emäntä kiittelee, että urakoitsija näki vaivaa istutusten säästämiseksi. Kuva: Helmi Stenroos / Yle

Vesiurakalle tulee hintaa noin 25 000 euroa. Suuri summa herättää jonkin verran murhetta, sillä maksettavaa riittää todennäköisesti koko loppuelämäksi.

– Toivottavasti ei sentään perikunnalle jää hirveitä velkoja. Nostaahan järjestelmä sentään talon arvoakin jonkin verran, Lea Järviluoma pohtii.

Ja toisaalta, kalliiksi vesi on kantamallakin tullut. Kaivon täyttökerta maksaa Siikaisissa noin 150 euroa. Kun vesi pysyy kaivossa pari tuntia, vilisevät sataset silmissä.

– Sen aikaa ehdimme vedestä nauttia, että sain pestyä yhden koneellisen pyykkiä, ennen kuin kaivo oli taas tyhjä. Aika kallista pyykinpesua se tällä tavalla on, Lea Järviluoma toteaa.