Päiväkirurgia pääsemässä vauhtiin Forssassa

Hyvinvointikuntayhtymässä pohditaan, miten sairaalan kirurgisia lähipalveluja voitaisiin uudistaa, tuleepa sotea tai ei.

Forssa
kirurgeja työssä
Jani Aarnio / Yle

Kesän jälkeen leikkausten määrä on ollut hieman kasvussa Forssan sairaalassa. Siellä on kolme uudistettua hyväkuntoista leikkaussalia. Päiväkirurgialla on käytössä päivittäin yksi sali ja heräämö, toisinaan kaksi salia ja heräämöt.

Jonoja ei leikkauksiin ole. Tarvittaessa leikkauksia voidaan tehdä lauantaisinkin, jos se sopii kirurgille työajallisesti ja jos se asiakkaalle on helpointa ja käytännöllisintä. Nyt leikkauksia tehdään kuukausittain 50–60, kertoo palvelujohtaja Sari Kortepohja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä.

– Pientä nousujohteisuutta on ollut. Teemme muun muassa rannekanavien ahtauden leikkauksia, virtsanpidätyskykyä parantavia leikkauksia, yleensä naistentautien leikkauksia ja tyrä- ja suonikohjujen vaahdotushoitoja, kertoo Kortepohja.

Vuositasolla Forssassa ollaan pääsemässä noin 600–700 päiväkirurgiseen leikkaukseen.

Leikkaussalit hiljenivät talvella

Forssan sairaalan, kuten monen muunkin aluesairaalan anestesiaa vaativat leikkaukset ajettiin alas ja keskitettiin keskussairaaloihin valtion vaatimuksesta.

Forssan seudun hyky joutui miettimään yhdessä Kanta-Hämeen keskussairaalan kanssa leikkausten työnjakoa, koska keskussairaalassa Hämeenlinnassa kaikkien lisäleikkausten teko kuormittaisi saleja ja pidentäisi jonotusaikaa leikkauksiin.

Muutaman kuukauden kokemusten jälkeen Forssan salien käyttö näyttää tehostuneen, mutta ainakaan kovin lähitulevaisuudessa ei ole kaikkien kolmen salin saaminen toimintaan. Mietittävää on edelleen, sillä leikkaussalihenkilökuntaa olisi työvuoroissa kyllä riittävästi.

– Ei voi jäädä makaamaan laakereille, kun sote antaa odottaa itseään. On mentävä eteenpäin, mietittävä millaisia lähipalveluja pystymme tarjoamaan ja tekemään, kertoo Forssan seudun hykyn palvelujohtaja Sari Kortepohja.

Anestesiaa vaativat leikkaukset loppuivat Forssasta maaliskuussa.

Uudistuva lähihoito mahdollista pienehköilläkin sairaalapaikkakunnilla?

Vuosituotanto Forssan sairaalassa saattaa alkaa päiväkirurgiassa lähetä määrällisesti lähes samaa kuin aiemmin, ennen anestesiaa vaatineiden leikkausten lopettamista. Forssassa on saatu käyttöön leikkauksiin kudoksia säästävää laseria.

Hoidon uudistuminen ja kirurgian teknologinen kehitys mahdollistavat kudosta säästävien ja vähemmän anestesiaa vaativien leikkausten tekoa paikallisesti.

Vuoden aikana sairaala on hakenut myös ideoita ja malleja sallitun päiväkirurgian toteuttamiseksi.

– Olemme benchmarkanneet esimerkiksi Uuttakaupunkia. Aivan uranuurtajia emme polikliinisen kirurgian uudistamisessa vielä ole, sanoo palvelujohtaja Sari Kortepohja.

Ideaalitilanne Kortepohjan mukaan Lounais-Hämeessä olisi silti se, että leikkaussalit saataisiin sellaiseen työhön, missä ne olivat vielä muutama vuosi sitten Forssassa.