Puhemies Risikko: Eduskunta selvittää, mistä presidentin moitteissa on kysymys

Eduskunnan puhemiehen Paula Risikon (kok.) mukaan presidentin antamiin nuhteisiin suhtaudutaan eduskunnassa vakavasti.

eduskunta
Puhemies Paula Risikko eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 4. lokakuuta.
Puhemies Paula Risikko eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 4. lokakuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eduskunnan virkamiehet selvittävät, mitä tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tarkoittanut, kun hän on arvostellut eduskunnan menettelyä tiedustelulakeihin liittyvän perustuslain muutoksen käsittelyssä.

Eduskunta hyväksyi (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona 3. lokakuuta äänestyksen jälkeen yksityisen viestin salaisuutta rajoittavan perustuslain muutoksen kiireelliseksi. Äänestyksen jälkeen puhemies totesi eduskunnan päätöksenä, että lakiehdotus julistetaan kiireelliseksi ja että eduskunta hyväksyy ensimmäisessä käsittelyssä jo päätetyn lakiehdotuksen sisällön.

Eduskunnan tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että täysistunnossa äänestetään vain, mikäli tehdään mietinnöstä poikkeava kannatettu esitys, kuten tällä kertaa oli kiireelliseksi julistamista koskeva esitys. Tämän tultua käsitellyksi mitään äänestettävää ei enää ollut, joten asian käsittely päättyi.

Puhemies Paula Risikon mukaan eduskunnan virkamiehet kävivät äänestysmenettelyä läpi perustuslakiasiantuntijoiden kanssa ja esimerkiksi valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén oli suosittanut juuri tätä menettelyä.

– Meidän virkamiesten johtopäätökset oli, että näin voidaan menetellä. Siitä syystä haluankin nyt sitten saada selvyyttä ja meillä virkamiehet selvittää, että mitä presidentti on tarkoittanut, Risikko toteaa.

Tasavallan presidentin lausuma tuli perjantaina eduskunnan tietoon niin myöhään, ettei ennen täysituntoa kokoontunut puhemiesneuvosto ehtinyt käsitellä asiaa. Puhemiesneuvosto palaa asiaan todennäköisesti ensi tiistaina.

– Tässähän ei ole sillä tavalla ollut moitteen sijaa, koska esimerkiksi oikeuskanslerihan on todennut, että tämä laki voidaan vahvistaa. Mutta mitä presidentti on tarkoittanut, niin se käydään nyt läpi totta kai ja otetaan vakavasti, mutta me emme nyt ihan vielä tiedä, mitä hän on tarkoittanut, Risikko huomauttaa.

Puhemies Risikko aikoo olla myös itse yhteydessä presidentti Niinistöön ensi viikon alussa.

Lue myös:

Presidentti Niinistö näpäytti eduskuntaa keskiviikon äänestyksestä: vahvisti perustuslain muutoksen, mutta jätti lausuman