1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirja-alalla pärjäävät harvat ja valitut – Tommi Kinnunen: "Kirjailijan leipä on aika epävarma"

Turkulainen äidinkielenopettaja Tommi Kinnunen on tällä hetkellä suosituin kirjailija Kirjakauppaliiton Mitä Suomi lukee -listan mukaan.

kirjailijat
Tommi Kinnunen
Tommi KinnunenPekka Tynell / Yle

TurkuTurun Kirjamessut marssittaa yleisön eteen viikonloppuna yli 700 esiintyjää. Suosituimpien tähtien joukkoon kuuluvat luonnollisesti eniten myyvät kirjailijat.

Kotimaisen kaunokirjallisuuden myyntitilastossa piikkipaikkaa pitää turkulainen äidinkielenopettaja Tommi Kinnunen. Kinnusen uusin kirja, Pintti, komeilee Kirjakauppaliiton Mitä Suomi lukee -listan (siirryt toiseen palveluun) kärjessä.

– Onhan se hurjaa. Tässä on tapahtunut muutos muutamassa vuodessa. Ennen olin äidinkielenopettaja, joka ei kiinnostanut edes omia oppilaita. Ja nyt yhtäkkiä teoksiani luetaan paljon. Se hämmästyttää, sanoo Tommi Kinnunen.

Kirjailijoiden keskiansio pieni

Kirjakauppaliiton listalla Tommi Kinnusen jälkeen tulevat Raija Oranen, Leena Lehtolainen ja Jari Tervo. He ovat tähtiä, mutta Kirjailijaliiton selvityksen mukaan kirjailijan vuosiansio voi olla vain 11 000 euroa.

Esimerkiksi Tommi Kinnunen ei aio jättää työtään äidinkielenopettajana.

– Ensinnäkin pidän työstäni äidinkielenopettajana. Toiseksi kirjailijan leipä on aika epävarma. Vaikka teokseni ovat menestyneet, tulevaisuudesta ei tiedä. Haluan tietää, mistä rahasta lyhennän seuraavan lainan.

Turun Kansallisen Kirjakaupan toimitusjohtaja Paula Palmroth
Turun Kansallisen Kirjakaupan toimitusjohtaja Paula PalmrothPetra Ristola / Yle

Työ lukemisen lisäämiseksi jatkuu

Kirjakauppaliitto seuraa kirjojen myyntiä tilastoissaan (siirryt toiseen palveluun) tiiviisti. Turun Kansallisen Kirjakaupan toimitusjohtaja Paula Palmrothin mukaan kirjat kiinnostavat ja myyntitilastot ovat taas kääntyneet nousuun.

– Kirjojen myynti on siirtynyt paljon verkkoon ja viime vuosina on tehty paljon töitä nuorten lukemisen edistämiseen, sanoo Palmroth.

Yksi Turun kirjamessujen teemoista on lukutaito ja lukemisen lisääminen.

– Teokset ovat hyviä. Nyt vapaa-ajasta kilpailee niin monta muuta juttua, sanoo kirjailija Tommi Kinnunen.

Kirjailija ja äidinkielenopettaja Tommi Kinnunen näkee jo työssään sen, että on niitä nuoria, jotka eivät lue lainkaan. Toisaalta on heitä, jotka lukevat todella paljon.

– Kirjan ongelma on se, että se ei anna sellaista välitöntä mielihyvää, kuin vaikkapa pelaaminen. Kirjan lukemista pitää jatkaa pitkään, jopa monta viikkoa.

Kirjoja Turun Kirjamessuilla
Petra Ristola / Yle

Lue lisää:

Tubettaja Mansikkkan kirja-aiheiset videot kiinnostavat teinejä – silti tällä hetkellä lukeminen ei ole "ihan niin cool kuin voisi toivoa”

Mitä lukutaidolle tapahtuu koulussa? Suuri osa lapsista lukee jo 6-vuotiaina, mutta monet 10 vuotta vanhemmat eivät ymmärrä yksinkertaistakaan tekstiä

Kirjoja lukenut teini osaa jopa 70 000 sanaa – Nuori, joka ei lue, 15 000 sanaa

Kimi Räikkönen, Antti Tuisku ja Sauli Niinistö keikkuvat myyntitilastojen kärjessä – elämäkertakirjat kertovat nykyään julkkiksista

Lue seuraavaksi