Orpo työmarkkinariidasta: "Mittakaava tunteissa ja vastustavissa toimenpiteissä on kohtuuton"

Kokoomusjohtajan mukaan työtaisteluihin johtaneen kiistan ratkaisua on pohdittava "molemmin puolin".

työmarkkinapolitiikka
Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.
Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainminsiteri Petteri Orpo ei lupaa hallitukselta uusia myönnytyksiä palkansaajajärjestöille kiistassa irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä.

Orpo kommentoi palkansaajajärjestöjen kiukkua Ylelle eduskunnassa.

– Minusta tämä mittaluokka tällä hetkellä sekä tunteissa että näissä vastustavissa toimenpiteissä on jotenkin kohtuuton verrattuna siihen, mikä se esitys viime kädessä on, Orpo sanoi.

Orpon mukaan hallitus on jo tehnyt merkittävän vastaantulon, kun muutti alkuperäistä esitystään. Uuden esityksen mukaan irtisanominen helpottuisi vain alle 10 työntekijän yrityksissä ja irtisanotun työttömyysturvakarenssi lyhenisi 60 päivään.

Orpo kuitenkin vihjasi, että hallituksella on edelleen neuvotteluhaluja asiassa.

– Molemmin puolin on pohdittava, miten eteenpäin mennään. En osaa ottaa kantaa juuri tällä hetkellä, mistä ne eväät haetaan, mutta keskusteluja on käytävä osapuolten välillä ja koitettava saada tilanne ensin rauhoittumaan ja sitten päästä yhdessä eteenpäin.

Orpo ei hyväksy ay-liikkeen syytöksiä siitä, että palkansaajia ei olisi kuunneltu työehtojen muutosten valmistelussa. Hän viittasi työministeri Jari Lindströmiin (sin.), joka sanoi eilen eduskunnassa, että lakiesityksen valmistelussa kolmikanta on ollut kolmesti koolla.

– Eli yhteistä valmistelua on tässä tehty, mutta ilman yksimielisyyttä. Hallituksella on tietenkin oikeus tehdä lakiesityksiä, Orpo sanoi.