Tampere valmistautuu vaihtamaan rikostutkinnan kohteeksi joutuneen Kotilinnasäätiön hallituksen

Patentti- ja rekisterihallitus vaatii Tampereen kaupungilta vastausta siihen, mitä kaupunki on tehnyt säätiön hallituksen jäsenen tai jäsenten erottamiseksi.

Patentti- ja rekisterihallitus
Rakennustyömaa Muotialantie 36
Rakennustyömaa Tampereen Muotialantiellä.Marko Melto / Yle

Tampere valmistautuu vaihtamaan ikäihmisten asumista edistävän Kotilinnasäätiön hallituksen. Konsernimääräyksen mukaan tutkinnan kohteena olevia nykyisen hallituksen jäseniä ei voida nimetä uuteen hallitukseen, jos syyttäjä ei pian päätä jättää nostamatta syytteitä heitä vastaan.

Tampere ei ole saanut viranomaisilta tietoa siitä, ketkä säätiön vastuuhenkilöistä nimenomaan ovat rikoksesta epäiltyinä.

Kaupunki tulkitsee, että uuteen hallitukseen ei nykyisestä voida valita ketään sellaista, joka on ollut hallituksessa poliisin tutkiman tonttisotkun aikana. Yksi henkilö on tullut hallitukseen tapauksen jälkeen. Tämä henkilö ei ole rikostutkinnan kohteena.

Tampereen Kotilinnasäätiön nykyisen hallituksen toimikausi päättyy vuoden 2018 lopussa. Kaupunki aikoo nimetä uuden hallituksen lokakuun loppuun mennessä.

Osa nykyisen hallituksen jäsenistä on jo itse ilmoittanut, että ei ole käytettävissä uuteen hallitukseen.

Säätiöiden valvoja kaipaa vastauksia

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) painostaa Tampereen kaupunkia toimimaan asiassa. PRH tiedustelee kirjeessä, onko kaupunki ryhtynyt tai mahdollisesti harkinnut ryhtyvänsä menettelyyn säätiön hallituksen jäsenen tai jäsenten erottamiseksi.

PRH huomauttaa kaupungille, että poliisi epäilee esitutkinnan perusteella, että Kotilinnasäätiön hallituksen jäsenet olisivat syyllistyneet luottamusaseman väärinkäyttöön.

Tampereen Kotilinnasäätiötä koskeva juttu siirtyi syyteharkintaan syyskuun puolessavälissä. Esitutkinnassa kuultiin säätiön vastuuhenkilöitä epäiltynä luottamusaseman väärinkäytöstä. Poliisin mukaan he kiistivät rikoksen.

Asia lähti liikkeelle, kun Tampereen kaupungin kokonaan omistama säätiö myi Muotialassa sijaitsevan tontin vuokraoikeuden rakennusyhtiölle yli miljoonalla eurolla. Kaupungin mukaan myynti rikkoi säätiön ja kaupungin välistä maanvuokrasopimusta.

Kotilinnasäätiön tehtävänä on edistää ikäihmisten asumista. Tampere omistaa säätiön kokonaan.