Tubettaja Mansikkkan kirja-aiheiset videot kiinnostavat teinejä – silti tällä hetkellä lukeminen ei ole "ihan niin cool kuin voisi toivoa”

Lasten- ja nuortenkirjailija Magdalena Hai, tubettaja ja runoilija Mansikkka sekä kirjailija Juha Itkonen uskovat, että nykymaailmassa nuoret eivät enää halua tyytyä pelkkään yksisuuntaiseen lukemiseen. Lukemisen toivotaan olevan yhteisöllinen kokemus.

Juha Itkonen, Mansikkka ja Magdalena Hai Turun Kirjamessuilla 5.10.2018.
Lukutaitofoorumi etsii Turun Kirjamessuilla ratkaisuja lasten ja nuorten lukuinnon lisäämiseen.

Lasten- ja nuortenkirjailija Magdalena Hai tekee paljon kouluvierailuja ja keskustelee siellä nuorten kanssa. Vierailuillaan Hai on huomannut, että yläkouluikäiset eivät joko lue tai pitävät sen hyvin salassa.

– Lukeminen ei ole ihan niin cool kuin voisi toivoa. Tähän toivoisi asennemuutoksen: on ok olla innokas lukija myös teini-ikäisenä, sanoo Magdalena Hai.

Magdalena Hai oli mukana keskustelemassa lukuinnon parantamisesta Turun Kirjamessuilla. Voit katsoa koko keskustelun artikkelin alussa olevalta videolta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön viime vuonna asettama lukutaitofoorumi (siirryt toiseen palveluun) etsii uusia ratkaisuja suunnan kääntämiseen ja käynnisti syyskuussa 2018 Lukuliikkeen, lukemisen kansanliikkeen.

Nuoret haluavat vaikuttaa lukemiseen

Keskustelijat uskovat, että nuoret kaipaavat lukemiselta yhteisöllisyyttä. Nuoret haluavat päästä tekemään asioita itse ja yksisuuntainen lukeminen voi vaikuttaa tylsältä.

Lukuliikkeessä tehtiin kokeilu siitä, miten kirjallisuutta voitaisiin tuoda erilaisiin kanaviin ja miten siitä saataisiin yhteisöllisempää. Kirjailija J.P. Koskinen kirjoitti yläkouluikäisille suunnatun kauhunovellin, joka lähetettiin helsinkiläisistä koululaisista koostuvaan Whatsapp-ryhmään.

On äärimmäinen kunnianosoitus, jos tarinani synnyttävät fanifiktiota.

Magdalena Hai

– Se oli onnistunut kokeilu, joskin melko pienimuotoinen. Tätä voisi laajentaa, ja samalla kun tarinaa jaetaan Whatsappissa, avautuu mahdollisuus keskustella, kertoo Lukuliikkeen puheenjohtaja, kirjailija Juha Itkonen.

Myös Magdalena Hai toisi lukemista enemmän niihin sosiaalisen median kanaviin, joita nuoret käyttävät. Hän nostaa yhteisöllisyydestä esimerkiksi fanifiktion, jossa lukijat lähtevät kehittelemään tarinoita kirjan henkilöiden tai maailmojen ympärille.

– On äärimmäinen kunnianosoitus, jos tarinani synnyttävät fanifiktiota. Olen nähnyt koulutöitä, joissa on kirjoitettu tarina jostain kirjani sivuhenkilöstä. Ne ovat tosi kiinnostavia, koska niistä näkee, miten lukija on oikeasti kokenut kirjan henkilön ja maailman.

Keskustelua syntyy, kun siihen on paikka

Tubettaja Mansikkka, oikealta nimeltään Maiju Voutilainen, on kirjoittanut runokirjan Itke minulle taivas, joka julkaistiin viime vuonna. Mansikkka tunnistaa itsestään sen, että elämä on niin hektistä, että lukemiseen on vaikea keskittyä.

– Kun yrittää lukea, tulee pakottava tarve tsekata Instagram välissä. Lukemiseen uppoutuminen olisi kyllä palkitsevampaa, hän sanoo.

Mansikkka tietää, että kun nuorille antaa paikan keskustella kirjallisuudesta, keskustelua kyllä syntyy. Samaa mieltä on Magdalena Hai.

– Kirjoihin keskittyvät tubevideoni saavat kovan suosion. Ihmiset jakavat kommenteissa lukuvinkkejä ja keskustelevat kirjoista, Mansikkka sanoo.

Juttua korjattu 6.10. klo 10.05: korjattu Maiju Voutilaisen sukunimi oikeaksi.

Lue myös: