Yksityinen päiväkoti voisi ehkä ratkaista Kemin päiväkotiongelman

Kemi voi keskeyttää markkinaoikeuden määräämässä toimenpidekiellossa olevan päiväkodin hankinnan.

päivähoito
Kemiin suunnitellun päiväkodin paikka ilmasta
Pajarinrannan päiväkodin suunniteltu paikka.Antti Ullakko / Yle

Markkinaoikeus määräsi keskiviikkona Kemin Pajarinrannan päiväkodin toimenpidekieltoon. Kiellon ollessa voimassa päiväkodin rakentamista ei voida aloittaa.

Kemi voi hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa toimenpidekieltoon. Kaupungin lakimies Santeri Lindholm pitää luvan saamista kuitenkin epätodennäköisenä.

– Toimenpidekielto on poikkeuksellinen menettely, joten olisi poikkeuksellista saada lupa, Lindholm sanoo.

Lindholmin mukaan oikeuskäsittely voi viivästyttää rakennustöiden aloittamista jopa neljällä vuodella.

Yksityinen päiväkoti voisi olla nopein ratkaisu

Lindholmin mukaan kaupunki voi keskeyttää valituksen alaisen hankinnan todellisella ja perustellulla syyllä.

– Syyksi voi käydä hankkeen viivästyminen. Myös mahdollinen virhe kelpaa hankinnan keskeyttämisen syyksi, Lindholm sanoo.

Jos Kemi keskeyttää valituksen alaisen hankkeen, se voisi antaa rakennuttamisen yksityisen sektorin tehtäväksi. Lindholmin mielestä nopein vaihtoehto olisi ostaa päivähoito palvelusetelillä.

– Rakentaminen pitäisi laittaa vapaille markkinoille niin, että kaupunki lupaa palvelusetelin, jos lapsia tulee hoitoon. Näkisin ainakin tässä vaiheessa niin, että siinä tapauksessa rakennuttamista ei tarvitsisi kilpailuttaa, Lindholm sanoo.

Kemissä on pohdittu päivähoidon avaamista yksityiselle sektorille palvelusetelillä. Jos sille olisi annettu lupa, päiväkoti olisi jo pystyssä.

Kaupunginjohtaja Tero Nissisen mukaan yksityinen päiväkoti voisi nousta pystyyn vuodessa.

Torniossa yksityisestä päivähoidosta on saatu hyviä kokemuksia.

Kaupungin oma toiminta vuokratiloissa voisi kelvata vasemmistolle

Yksi vaihtoehto voisi olla, että kaupunki vuokraisi yksityisen rakentaman päiväkodin ja pyörittäisi toimintaa kuitenkin omana toimintana. Tämä vaihtoehto voisi ehkä kelvata vasemmistolle, vaikka se todennäköisesti olisi kaikkein kallein vaihtoehto.

– Se voisi olla yksi vaihtoehto, sanoo Kemin demareiden puheenjohtaja Pekka Tiitinen.

Rakennuttaminen olisi kuitenkin pakko kilpailuttaa, mikä voisi johtaa jälleen valituksiin.

– Olisi hyvin mahdollista, että kilpailutukseen osallistuisivat samat tarjoajat, jotka ovat osallistuneet Pajarinrannan kilpailutukseen. Pidän todennäköisenä, että siinä tapauksessa kilpailutuksesta taas valitettaisiin, Lindholm sanoo.

Palveluseteli on vasemmistolle vaikea

Vasemmistopuolueet ovat Kemissä vastustaneet päivähoidon avaamista yksityiselle sektorille. Vastustus on edelleen tiukkaa.

– Yksityisellä puolella hoitajamitoitukset ovat alemmat. Lisäksi työntekijöiden palkka on pienempi ja muut edut heikommat, Tiitinen sanoo.

Tiitisen mielestä hoitajamitoitus ja työntekijöiden asema painavat vaa'assa enemmän kuin se, että kaupungin oman toiminnan pyörittäminen vuokratiloissa tulisi kalliimmaksi.

Kaupungin käsittelyyn päiväkotiasia tulee seuraavan kerran siinä vaiheessa, kun päätetään markkinaoikeudelle annettavasta vastauksesta.

– Siinä yhteydessä tutkitaan valituksen väitteet tarkasti. Jos väitteissä on perää, niin hankinta on keskeytettävä. Tässä vaiheessa kaupungin näkemys on, että kilpailutuksessa ei ole tapahtunut virhettä, Santeri Lindholm sanoo.

Edit 10.10.18 klo 8:50: Yhteen repliikkiin lisätty lausujan nimi.