Tämän kaksikon sketsejä on katsottu somessa jo satoja miljoonia kertoja – meemien ja klassisen musiikin yhdistelmä osoittautui hittireseptiksi

Klassisen musiikin ja internetkulttuurin yhdistelmä koukuttaa sosiaalisessa mediassa. TwoSet Violinilla on yli 700 000 seuraajaa eri kanavissa.

Internet-meemit
TwoSetViolin
Brett Yang (vas.) ja Eddy Chen ovat kouluttautuneita viulisteja, joiden työ voisi olla sinfoniaorkesterien pultissa. Sen sijaan he tekevät someen videoita, joista monet ovat viraalihittejä.Jyrki Lyytikkä / Yle

Practice.

Ytimekäs viesti loistaa painettuna viulisti Brett Yangin paidassa, kun hän astelee ystävänsä Eddy Chenin kanssa helsinkiläisen kauppakeskuksen kahvilaan.

Niin, tähänkin haastatteluun kuluvan ajan voisi käyttää harjoitteluun. Ling Ling käyttäisi.

Ling Ling on tosin vain Brettin ja Eddyn mielikuvituksen tuotetta – viulistien main boss, musiikkimaailman Chuck Norris.

Hahmo syntyi, kun Eddy improvisoi viulistinuorukaisen vaativaa äitiä eräässä kaksikon sketsivideossa. Äidille ei tuntunut riittävän mikään, sillä hänen ystävättärensä tytär, Ling Ling, harjoittelee hämmästyttävät 40 tuntia päivässä.

– Se vain tuli suustani, Eddy nauraa.

– Yritin esittää aasialaista tiikeriäitiä. Se on stereotyyppi, mutta minä ja monet aasialaiset ystäväni tiedämme kyllä, hän vihjaa.

TwoSetViolin
Brett ja Eddy laittavat videoilla itsensä likoon. Eddy kiusaantuu tuntemattomien seurassa helposti, Brett pärjää tilanteissa paremmin.Jyrki Lyytikkä / Yle

Juuri stereotyyppeihin TwoSet Violin perustaa useimmat sketsinsä. Juju piilee siinä, että niissä yhdistyvät klassinen musiikki ja internetkulttuurista ammentava huumori.

Toisinaan sävy on kouluttava. Laajaa huomiota keräsi video (siirryt toiseen palveluun), jossa Brett ja Eddy roastaavat BBC:llä esiintynyttä, muka maailman nopeinta viulistia. Kyse on heidän mielestään taitavasta kikkailijasta ja silmänkääntäjästä. Medialle klassisen musiikin ilmiöt ovat täynnä sudenkuoppia.

Monista videoista on tullut viraalihittejä. TwoSet Violinilla on eri kanavissa yhteensä yli 700 000 seuraajaa. Videoilla on yhteensä yli 200 miljoonaa katselukertaa.

Tubettajasukupolven tyylillä

Useimmat TwoSet Violinin faneista ovat vähintään harrastaneet musiikkia. Viihdearvon lisäksi videoilla on inspiroiva vaikutus. Kun katselun jälkeen tuntee taas kuuluvansa klassisen musiikin yhteisöön, tekee mieli kaivaa soitin pitkästä aikaa kotelosta.

Lisäksi sketsit houkuttelevat musiikin pariin aivan uusia ihmisiä.

– Monet ovat pistäneet meille viestiä, että he ovat aloittaneet tai harkitsevat aloittavansa soittoharrastuksen videoidemme ansiosta, Brett iloitsee.

TwoSetViolin
Brett ja Eddy kuvaavat tunnetta uskomattomaksi, kun video alkaa levitä internetissä kulovalkean tavoin. Viraalipotentiaalin voi tunnistaa siitä, että video viihdyttää jopa tekijäänsä kerta toisensa jälkeen. Maailmankiertueen aikana uuden materiaalin kuvaaminen jää vähemmälle.Jyrki Lyytikkä / Yle

Samastuttavuus syntyy jo siitä, että tekijät ovat hyviä viulisteja, jotka tuntevat klassisen musiikin koodiston. Mukana on opiskelijahuumoria, mutta myös yleismaailmallista komiikkaa klassisesta musiikista erilaisine ilmiöineen.

Sketsit on rakennettu tubettajasukupolvelle tyypillisesti niin, että ne viihdyttävät ketä tahansa.

– Keksimme uusia ideoita ja seuraamme, mitä muut tubettajat tekevät. Internet on niin outo ja hauska paikka, kaksikko hehkuttaa yhteen ääneen.

Pohjimmiltaan kysymys on myös ennakkoluulojen murtamisesta. Klassista musiikkia on joskus kutsuttu vakavaksi musiikiksi. Ei se niin vakavaa ole. Elämme vuotta 2018.

– Kun soitimme orkesterikonserteissa, tuntui siltä, että oli vedettävä klassisen musiikin maski ylle. Samalla halusimme vain hassutella syvällä sisimmässämme.

Viulistit tähdentävät ottavansa musiikin tosissaan, vaikka huumorin lähde löytyy peilistä.

– Voimme siis vitsailla omalla kustannuksellamme samalla, kun kunnioitamme suuria säveltäjiä ja ihmisiä, jotka omistavat elämänsä musiikille ollakseen uskomattomia virtuooseja.

TwoSetViolin
Eddy ChenJyrki Lyytikkä / Yle

Kaikki peliin: työpaikat orkestereissa saivat jäädä

Brett ja Eddy alkoivat kuvata sketsivideoita vuonna 2014. Ensimmäinen viraalihitti (siirryt toiseen palveluun) pilaili viihdeviulisti Lindsey Stirlingin kustannuksella. Samaan aikaan australialaiset kaverukset rakensivat uraa ihan tavallisena viulistina.

Videoita kuvattiin ja editoitiin aina, kun mahdollista.

– Muistan editoineeni yhtä videota konsertin tauolla. Viisitoista minuuttia tehokasta aikaa. Sama homma illalla kotiin vievässä bussissa: Täytyy. Julkaista. Video. Internetiin.

Pari vuotta sitten some-suosio oli kasvanut niin suureksi, että kaksikko päätti ottaa riskin. He luopuivat paikoistaan Sydneyn ja Queenslandin sinfoniaorkestereissa ja keskittyivät täysin TwoSet-touhuun. Somen valtauksen jälkeen vuorossa olivat konserttisalit.

– Ratkaisu pelotti, sillä muusikolle on onni saada töitä orkesterista. Kaiken lisäksi monet olivat sitä mieltä, että päätös olisi huono. Samalla tajusimme, että ellemme yrittäisi silloin, emme yrittäisi koskaan, Brett toteaa.

TwoSet Liven ensi-ilta Sydneyn oopperatalossa myytiin loppuun.

TwoSetViolin
Brett YangJyrki Lyytikkä / Yle

Viime vuonna oli aika lähteä maailmankiertueelle. Ongelmana oli rahoitus. Internetissä syntynyt ilmiö päätti kokeilla internetin taikaa. Kaksikko aloitti joukkorahoituskampanjan maailmankiertuetta varten. Tavoitteena oli saada kasaan 50 000 Australian dollaria eli noin 30 000 euroa.

Viulistit eivät jääneet harjoituskoppeihin hartsaamaan jousiaan ja odottamaan, josko jotain tapahtuisi. He löivät bensaa liekkeihin ja päättivät soittaa ja nukkua Sydneyn kaduilla, kunnes tavoite oli saavutettu.

– Se osoitti, kuinka vakavissamme olimme. Emme etukäteen tienneet, kauanko siihen menisi, Brett selventää.

Lopulta keräys kesti vain viisi päivää. Tapaus sai Australiassa paljon julkisuutta ja fanit ottivat tempauksen omakseen. Katusoittokavereita saapui Brettin ja Eddyn luokse eri puolilta maailmaa.

Nuoria ei kannata käskeä pitämään klassisesta musiikista

Suomessa tilannekomiikkaa ja resitaalikonserttia yhdistelevä TwoSet Live nähtiin viikko sitten viikonloppuna. Molemmat konsertit Helsingin Musiikkitalon Camerata-salissa olivat loppuunmyytyjä.

Kaksikko keräsi Helsingissä viikon verran voimia, sillä varsinainen keikkaputki alkoi maanantaina Berliinistä ja jatkuu muun muassa Müncheniin ja Hampuriin. Saksalaiskaupunkien jälkeen vuorossa on Pohjois-Amerikka.

Viime vuonna alkanut maailmankiertue on jo pysähtynyt muun muassa Wienissä, Lontoossa, Hong Kongissa ja Singaporessa. Kysyntää olisi enemmänkin. Liput ovat menneet kuin kuumille kiville.

TwoSetViolin
Nykyään kaksikko kuvaa sketsivideoita noin kolme kertaa viikossa. Loppuaika kuluu suunnitteluun, käsikirjoitusten kirjoittamiseen ja editointiin, johon viulistit ovat hankkineet myös auttavia käsiä. Lopputuloksissa käytetään monia internetkulttuurista tuttuja tehokeinoja.Jyrki Lyytikkä / Yle

Yleisörakenne poikkeaa radikaalisti siitä, mitä tavallisissa sinfoniakonserteissa on totuttu näkemään. TwoSet Live vetää puoleensa nuoria faneja ja ihmisiä, jotka eivät klassisen musiikin konserteissa tavallisesti käy.

Maailman sinfoniaorkesterit maksaisivat maltaita reseptistä, jolla uudet ja nuoret yleisöt löytäisivät tiensä konserttisaleihin.

Suurin osa sinfoniakonserttien kävijöistä on ikäihmisiä. Kaksikon mielestä ei riitä, että kertoo nuorelle, kuinka hyvää klassinen musiikki on. Sen sijaan pitäisi tarjota mahdollisuus löytää se itse.

– Usein tapana on yrittää kouluttaa nuoria klassisen musiikin ystäviksi, käskeä heitä pitämään klassisesta musiikista. Se tuntuu luotaantyöntävältä. Parempi olisi asettua heidän tasolleen, samastua heihin ja kuunnella heitä, Eddy sanoo.

Ei tässä olla konserttitraditiota muuttamassa. Silti kaksikko rohkaisee kokeilemaan myös uutta.

– Asiat eivät ole mustavalkoisia. Pitää olla tilaa ajatella tradition ulkopuolelta, mutta se ei tarkoita sitä, että kaikkien filharmonisten orkestereiden pitäisi alkaa tehdä komediaa.

– Mutta jos joku keksii hyvän idean, niin sitä pitäisi kokeilla.