Hyppää sisältöön

Venäjän viranomaiset: Venäjällä vankilassa oleva ukrainalainen elokuvaohjaaja lopetti syömälakkonsa

Oleg Sentsovin pitkä syömälakko ei taivuttanut Venäjää vapauttamaan ukrainalaisia vankeja

Oleh Sentsovin vapauttamista vaativa mielenosoitus Prahassa elokuussa 2018. Kuva: Martin Divisek / EPA-EFE

Ukrainalainen elokuvaohjaaja, 42-vuotias Oleg Sentsov on lopettanut syömälakkonsa, sanovat Venäjän vankilaviranomaiset. Sentsovin sanotaan luvanneen kirjallisesti ryhtyä taas nauttimaan kiinteätä ravintoa.

Sentsov oli 144 vuorokautta syömälakossa. Hän aloitti lakon toukokuun 14. päivänä, vähän ennen Venäjällä pidettyjen jalkapallon MM-kisojen alkua. Lakollaan Sentsov vaati, että Venäjä vapauttaa kaikki venäläisissä vankiloissa olevat ukrainalaiset poliittiset vangit. Ukrainan mukaan tällaisia vankeja on 64.

Venäjä ei kuitenkaan ole suostunut vapauttamaan vankeja – eikä myöskään Sentsovia, ellei tämä taivu anomaan armahdusta presidentti Vladimir Putinilta.

Vetoomuksia kulttuuriväeltä

Sentsovin asianajaja ei ole vielä kommentoinut väitettä syömälakon lopettamisesta.

Oleg Sentsovin syömälakko on saanut maailmalla paljon huomiota, ja hänen tukijansa ovat vaatineet Venäjää vapauttamaan hänet. Sentsovin tukikampanjassa ovat olleet mukana muun muassa amerikkalainen näyttelijä Johnny Depp ja ranskalainen näyttelijä Isabelle Huppert. Vapauttamisvetoomuksia ovat tehneet myös kirjailijat, esimerkiksi Stephen King ja Margaret Atwood.

Myös elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki on vedonnut Sentsovin puolesta.

Amnesty International -järjestö on nimennyt Sentsovin mielipidevangiksi. Myös EU ja Yhdysvallat pitävät hänen tuomiotaan poliittisena.

Oleg Sentsov Labytnangian sairaalassa terveytarkastuksessa 29. syyskuuta. Kuva: AFP

Krimiltä Siperiaan

Oleg Sentsovia pidetään vankileririllä Jamalin alueella Uralintakaisella Pohjois-Venäjällä. Viranomaisten mukaan hän on tällä hetkellä leirin sairaalassa. Hänelle on vankilaviranomaisten mukaan kehitetty erityinen ruokavalio syömälakosta toipumista varten.

Sentsov pidätettiin Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla keväällä 2014. Häntä syytettiin terrorismista. Venäläisten mukaan hän oli yrittänyt sytyttää tuleen kaksi venäläisten toimistoa. Tuomio oli 20 vuotta vankileiriä.

Sentsov kiistää osuutensa väitettyihin tuhopolttoihin.

Oleg Sentsovilla on Ukrainassa vaimo ja kaksi lasta.

Lue myös:

.
.